CHP'li Sarıbal: Maraş’ta yaşanan organize bir katliamdır

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, “Maraş katliamı, her anı hesaplanmış, adım adım uygulanmış, sonrasında üzeri kapatılmış ve hesabı sorulmamış organize bir katliamdır” dedi.

Vekil Haberleri 17.12.2020, 17:08
CHP'li Sarıbal: Maraş’ta yaşanan organize bir katliamdır

Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Maraş Katliamının üzerinden 42 yıl geçtiği halde “kanayan ve derinleşen bir yara” olarak kaldığını söyledi. Katliamın hesabının sorulmadığı için sonrasında benzer katliamların yaşanmaya devam ettiğini aktaran Sarıbal, şunları söyledi:

“Ülkemizin en kanlı olaylarından biri olan Maraş Katliamının üzerinden 42 yıl geçti. Maraş katliamı, her anı hesaplanmış, adım adım uygulanmış, sonrasında üzeri kapatılmış organize bir katliamdır. 12 Eylül darbesine giden yolda en önemli köşe taşlarından biridir Maraş katliamı. 19 Aralık 1978 tarihinde başlayan ve tam 7 gün süren katliamda, daha önceden işaretlenmiş evlere, işyerlerine yapılan saldırılar sonrasında, resmi rakamlara göre 111 kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce insan yaralanmış, işyerleri ve eyler talan edilmiştir. Yüzyıllarca o şehirde, Maraş’ta yaşamış olan insanlar baba ocağı topraklarını terk etmek, başka şehirlere hatta başka ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır.

Hesabı sorulmadı

Bu katliamın hesabı sorulmadığı için sonrasında yaşanan Çorum, Sivas, Suruç, Ankara katliamlarına zemin hazırlamıştır. Katliamın sorumlularından hesap sorulmazken, katliam mağdurları ölülerini bile gömemedi. Hayatını kaybedenlerin cenazeleri mağdurların yakınlarına verilmedi, devlet tarafından gömüldü.

Katliamda kaybedilen ve bulunamayan insanlar var hala. Dava dosyasını isteyen avukatlara “devlet sırrı” denilerek, dosya verilmedi, verilmiyor. O nedenle kapanmamış bir davadır Maraş katliamı.

Bütün bunlara rağmen katliamda kaybettikleri yakınlarını anmak için toplanan insanlara her türlü engel çıkarılmaktadır. Bu tavır diğer katliamların mağdur yakınlarına da aynen yaşatılmaktadır.”

Karanlık eller

Maraş Katliamı sırasında yaşananları aktaran Sarıbal, “Maraş katliamı, sonradan ortaya çıkan tanıklıklar, belgeler gösteriyor ki 12 Eylül faşist cuntası için organize edilen olayların bir parçasıdır. ABD’lilerin de içinde yer aldığı, Alevi, solcu gençlere yönelik saldırıların en vahşi sonucudur” dedi.

Sarıbal, uzun süren yargılamalar sonucunda ceza alan katliam sanıklarının daha sonra affedildiğini belirterek, “Sonuç olarak aralarında masum bebekler, çocuklar, kadınlar ve yaşlıların bulunduğu onlarca insanın yaşamını yitirdiği Maraş Katliamının planlayıcılarından, tetikçilerinden ve katillerinden tek bir kişi bile ceza almadı. Aradan geçen yıllar boyunca tüm iktidarlar tarafından korunan katiller 'özgürce' dolaşmaya devam ediyor” diye konuştu.

“Tarihe kara bir leke olarak geçen Maraş Katliamı yüreklerimizi yakmaya devam ediyor” diyen Sarıbal, “Katliam sonrası şehirdeki solcuların, Alevilerin yüzde 80’i şehri terk etti. Bugün başka şehirlerde, ülkelerde yaşayan Katliam mağdurların çocukları, akrabaları, kayıplarını anmak için şehre gelmek istediklerinde önlerine her türlü engel çıkarılıyor. Şehre sokulmuyor. Birileri Maraş, Çorum, Sivas katliamlarının unutturmak istiyor ama unutmayacağız. Bu topraklarda eşit yurttaşlığın hayata geçirilmesi için, eşit yurttaşlığın, demokrasinin ve özgürlüklerin egemen olduğu bir geleceğin kurulması için Maraş’ların, Çorum’ların, Sivas’ların bir daha yaşanmaması için mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Yorumlar (0)