CHP'li Şahin, Payas'a neden hastane yapılmadığını Meclis gündemine taşıdı

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Belen ve Hassa’ya yapılacağı açıklanan devlet hastaneleri haberinin Hataylıları sevindirdiğini ancak Sağlık Bakanlığı tarafından 2020 yılı Yatırım Programına alınacağı söylenen Payas’a hala bir devlet hastane yapılmamasını eleştirerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 04.06.2020, 11:35
CHP'li Şahin, Payas'a neden hastane yapılmadığını Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Belen ve Hassa’ya yapılacağı açıklanan devlet hastaneleri haberinin Hataylıları sevindirdiğini ancak Sağlık Bakanlığı tarafından 2020 yılı Yatırım Programına alınacağı söylenen Payas’a hala bir devlet hastane yapılmamasını eleştirerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Şahin, Belen ve Hassa ilçelerine, olumlu bir gelişme olarak ve Hatay halkının takdirini kazanan yeni bir devlet hastanesi yapılacağı haberi sonrası 42 binden fazla nüfusu ve 4 sanayi bölgesi, Türkiye’nin en büyük limanlarından biri ve topraklarının büyük kısmında İSDEMİR’i barındıran Payas da yeni bir devlet hastanesi yapılması konusunda Sağlık Bakanlığını göreve davet etti.

Payas’ın nüfusuyla, ticari ve sanayi potansiyeli, coğrafi konumu ile büyümüş ve gelişmiş bir bölge olduğunu ve sanayi bölgesinin ortasında yer alan Payas’ın, 157 km2’lik yüzölçümüyle çok geniş ve dağınık yerleşim alanları barındıran büyüme potansiyeli çok büyük bir ilçe olduğunu söyleyen Şahin yaptığı açıklamada, ‘’42 binin üzerindeki nüfusuna rağmen Payas yeterli sağlık olanaklarına sahip değildir. İlçede 4 adet sağlık ocağı ve iki adet özel poliklinikle sağlık hizmeti verilmeye çalışılmaktadır. Payas Belediyesi de iki adet ambulansı ile 24 saat sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır. Yine nüfus ve çevredeki sanayi faaliyetlerin yoğunluğu göz önüne alındığında sağlık alanındaki yetersizlik oldukça belirgindir. Hatay ilindeki geçici koruma altındaki Suriyeli mülteci nüfus yoğunluğu da sağlık hizmeti altyapısını zorlamaktadır. Anayasamız, ‘‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.’’ demektedir. Ancak Payas ilçesinde yaşayan vatandaşlarımız ilçede bir devlet hastanesi bulunmamasından dolayı çevre ilçelerdeki hastanelere nakledilmekte, bu nakiller sırasında erken müdahale şansı azalmakta ve yolda geçen zaman zarfında kayıplar yaşanmaktadır. Payas’a acil olarak bir hastane yapılmalıdır.’’ dedi.

Konuyla ilgili daha önce de Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçtiğini söyleyen CHP’li Şahin TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, ‘‘07/10/2019 tarih 7/19728 esas no’lu yazılı soru önergeme Sağlık Bakanlığı Etüt Proje ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın 08.20.2019 tarihli cevabında; ‘‘Hatay ili Payas ilçesi 200 Yataklı yeni Devlet Hastanesi yapımı Bakanlığımız tarafından 2020 yılı Yatırım Programına alınması için teklif edilmiştir. Teklifin değerlendirilmesi akabinde hastane yatırımı için çalışmalara başlanacaktır’’ yanıtı verilmiştir. Gelinen süreçte herhangi bir gelişme olmamış, Bakanlığınızın 2020 Yatırım Programı kapsamında Payas’a 200 yataklı Devlet Hastanesi projesi ile bir açıklama olmamıştır. Haziran 2020’de yapılan açıklamada ‘‘15 Haziran 2020 Pazartesi günü yeni Hassa Devlet Hastanesi, 18 Haziran 2020 Perşembe günü de Belen yeni Devlet Hastanesi ihalesi yapılacağı’’ duyurulmuştur. 31 Aralık 2019 tarihli adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 33.313 nüfuslu Belen ve 56.519 nüfuslu Hassa ilçelerine, olumlu bir gelişme olarak ve Hatay halkının takdirini kazanan yeni bir devlet hastanesi yapılacağı duyurulmuştur. Ancak 42.477 nüfusu ve sanayi bölgesi olması durumu göz önüne alındığında Payas ilçesine bir devlet hastane yapılması konusunda bir girişimin hala olmaması vatandaşlarımız arasında tepkilere neden olmuştur.’’ ifadelerini kullandı.


40 binin üzerindeki nüfus ile 4 sanayi bölgesi, Türkiye’nin en büyük limanlarından biri ve topraklarının büyük kısmında İSDEMİR’i barındıran Payas’da acil olaylara müdahale yapılabilecek bir devlet hastanesi uzun zamandan beri yöre halkının ihtiyacı olduğu ve hastaların en yakında olan, 30-45 dakika mesafedeki Dörtyol veya İskenderun hastanelerine nakledilmesi, bunun da hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkardığı görüldüğünü belirten Suzan Şahin, bu sorunu aşabilmek için bir entegre devlet hastanenin Payas ilçesine kazandırılabilmesinin vatandaşların öncelikli taleplerinden olduğunu söyledi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Sağlık Bakanına sorduğu sorular ise şöyle;

Hatay’ın Payas ilçesine bir devlet hastanesi yapma planınız var mıdır? Var ise proje detayları ve hayata geçme tarihi nedir?

2020 Yatırım Programı kapsamında Payas ilçesine bir devlet hastanesi yapımı konusu yer almış mıdır?

2018-2020 yılı itibariyle Payas’tan İskenderun, Dörtyol gibi çevre ilçe hastanelerine gitmek zorunda kalan ve nakli yapılan hasta sayısı kaçtır? Haziran 2020’de yapılan açıklamada ‘‘15 Haziran 2020 Pazartesi günü yeni Hassa Devlet Hastanesi, 18 Haziran 2020 Perşembe günü de Belen yeni Devlet Hastanesi ihalesi yapılacağı duyurulmuştur. 31 Aralık 2019 tarihli adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 33.313 nüfuslu Belen ve 56.519 nüfuslu Hassa ilçelerine yeni bir devlet hastanesi yapılırken, 42.477 nüfusu ve sanayi bölgesi olması durumu göz önüne alındığında Payas ilçesine bir devlet hastane yapılması neden düşünülmemiştir?

Türkiye ve Avrupa Birliği’nin Suriye krizinin çözümüne yönelik yaptığı anlaşmalar gereği, Hatay’daki geçici koruma altındaki Suriyeli mülteci nüfus yoğunluğu göz önüne alınarak, AB Türkiye Delegasyonu ile bakanlığınızın yapacağı görüşmeler ile bir hastane yapılması konusunda, Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi Projesi’nde olduğu gibi hibe desteği yaratmak mümkün müdür? Mümkün ise şimdiye kadar neden bir girişimde bulunulmamıştır?

Yorumlar (0)