CHP'li Şahin: Engelli Raporları Keyfekeder Veriliyor

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, engelli rapor almak için hastaneye giden engelli vatandaşların hatalı ve keyfi tutumlar nedeniyle mağdur edildiğini söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 20.12.2019, 14:00
CHP'li Şahin: Engelli Raporları Keyfekeder Veriliyor

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Türkiye nüfusunun yüzde 7’si engellilerden oluşturan engelli vatandaşların, hastanelerde uygulanan politikalardan ötürü yaşadığı sorunlar nedeniyle mağduriyetler yaşadığını belirterek, özellikle ilk kez ya da yenilemek için rapor almak için hastaneye giden engellilerin hatalı ve keyfi tutumlar nedeniyle mağdur edildiğini söyledi. Şahin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde ‘‘Birçok hastanede mevzuata aykırı bir şekilde raporun engellilik süresi ve oranı konusunda adil davranılmadığı, bu konuda engellilerin muhatap bulamadığı önemli sorunlar arasındadır. Bununla birlikte engelli olmadığı halde bazı kişilere engelli raporu verildiğine ilişkin usulsüzlükler basına yansımaktadır. Ayrıca Sayıştay raporunda da belirtildiği üzere engelli sağlık kurulu raporunda veri kaydı bulunmayan aylık ortalama 62.807 kişiye ve kaydı olup ağır engelli olmayan aylık ortalama 35.554 kişiye evde bakım ödemesi yapıldığı, engelli evde bakım ödemelerinde farklı değerlendirme ölçütlerinin ise sorunlar çıkardığına dikkat çekilmektedir Biz engellilerin yaşam koşullarını kolaylaştıralım, engelleri hep beraber el birliğiyle kaldıralım dedikçe AKP, hatalı ve adam kayırmacı sağlık politikaları ile milletimizi zor duruma düşürüp hastane koridorlarında mağdur etmektedir. Engeli bulunmayan binlerce insana engelli raporu verip rapor yeniletmeye giden engelliye rapor vermemek akıl dışı bir tutumdur!’’ ifadelerini kullandı.

 CHP’li Şahin’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular ise şöyle;

1.    2013-2019 yılları arasında kaç kişiye engelli raporu verilmiştir? 
2.    Ağır engeli olmasına rağmen rapor alamayan kaç kişi vardır? 
3.    Engellilerin rapor almak için hastanelerde yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak soruşturma başlatılmış mıdır? 
4.    Sayıştay 2018 raporunda tespit edilen bulgular doğrultusunda kamu zararı ne kadardır? Haksız yere evde bakım aylığı alan kişiler nedeniyle kaç engelli mağdur edilmiştir? 
5.    Usulsüzce evde bakım aylığı aldığı tespit edilen kişiler ve bu aylığı veren kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamış ise neden yapılmamıştır?

 

Yorumlar (0)