banner773

CHP'li Purçu: Romanları pandemi bir kere, adaletsizlik ve vicdansızlık bin kere vurdu!

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Tepecik Mahallesi'nde (Yenişehir) elektrik faturasını ödeyemeyen Roman vatandaşlarımızın elektrikleri, önceki gün polis eşliğinde kesildi.

Vekil Haberleri 25.01.2021, 11:41 25.01.2021, 11:45
CHP'li Purçu: Romanları pandemi bir kere, adaletsizlik ve vicdansızlık bin kere vurdu!

Ege mahallesi, Hilal mahallesi ve hatta Türkiye'deki birçok Roman mahallesi benzer sıkıntılar içindeler. Pandemi yüzünden birçoğunun işsiz olduğu ve yoksulluk içerisinde yaşadığı bu dönemde üstelik kış aylarında elektrikleri kesilen Roman vatandaşlar gaz lambaları ve tüplerle olayı protesto ettiler.

SOSYAL DEVLET ILKEMIZLE BAĞDAŞMAZ

Bu soğukta onları böylesine çaresizce bırakmak adil değildir, sosyal devlet ilkemiz ile bağdaşmaz!

Roman vatandaşlarımız genel olarak sokak ekonomisi ile geçinen, boyacılık, çiçekçilik müzisyenlik gibi işlerde çalışan insanlar olması nedeniyle birçoğunun sosyal güvencesi yoktur. Normal yaşantılarında bile zorlukla geçimlerini sağlamaya çalışan Romanlar, pandemi döneminde AKP iktidarının yanlış politikaları nedeniyle giderek artan ekonomik krizle beraber yoksullukla hatta açlıkla karşı karşıya kalmıştır.

SOKAK EKONOMİSİ ÇÖKTÜ

Çarşı pazar fiyatlarının cep yaktığı, her gün yeni zamların üst üste eklendiği, ekonomik krizin her geçen gün arttığı bir ortamda insanlar çiçek satın almıyor, ayakkabısını boyatmıyor. Sokak ekonomisinin böylesine çöktüğü bir dönemde, sokaktan geçimini sağlayan Roman vatandaşlar fatura ödemek bir yana yiyecek ekmeği zor buluyorlar. Herkesin psikolojisinin bozulduğu bu dönemde polis baskınıyla elektrikleri kesilerek, çoluk çocuk kış ortasında soğuğa mahkûm ediliyorlar!

Bu insanlara pandemi bir kere vurduysa vicdansızlık ve adaletsizlik bin kere vurdu! Bu insanlar ne yapacaklar?! Uzaktan eğitim gören çocukları, minik bebekleri var. Vicdanınız nasıl elveriyor minicik bebekleriyle hastanelere gitmek zorunda kalmalarına, çocukların eğitim alamamasına.

ZENGİNE VAR, YOKSULA YOK

Bu vatandaşlar borçlarını reddetmiyorlar, faizinin kaldırılmasını, 60 ay vade ile yapılandırılmasını talep ediyorlar. Bu kolaylık sağlandığı takdirde azar azar borçlarını ödeyebilecekler. Hal böyleyken Roman vatandaşlarımızı güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirmek yanlıştır.

Birçok yandaş holdingin milyon liralık vergi borçları affedilirken, silinirken gariban halka bunu yapmak adil mi, sosyal devlet ilkesine sığar mı, vicdana sığar mı !?? Bu durum bugün Tepecik'te gözlemlenen ama Türkiye'nin birçok Roman mahallesinin sorunudur. Toplumun adalet duygusunun daha fazla zedelenmemesi için, yoksul halkı daha fazla açlığa mahkûm etmemek için, sosyal devlet ilkesinin gereğinin yerine getirilmesi için, gelirleri olmayan bu vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin acilen giderilmesi gerekmektedir!

Yorumlar (0)