CHP'li Polat Şaroğlu:‘Taşımalı ölüm’deki siyasi bağlantı iddiaları Meclis gündemine taşıdı!

Batman'ın Sason ilçesinde 8 Mart’ta meydana gelen kazada, içinde öğrenciler ile tekstil işçilerinin bulunduğu servis minibüsünün 300 metrelik uçurumdan devrilmesi sonucu 2 öğrenci yaşamını yitirmiş, 5'i ağır 27 kişi de yaralanmıştı. Yaşanan kazanın ardından, 14 kişi yolcu kapasiteli servis aracının, çoğunluğu öğrenci olan ve aralarında tekstil işçilerinin de bulunduğu 30 kişilik bir grubu taşıdığı ve bu ihmaller zincirinin faciaya davetiye çıkardığı ortaya çıkmıştı.

Vekil Haberleri 15.04.2021, 13:40
CHP'li Polat Şaroğlu:‘Taşımalı ölüm’deki siyasi bağlantı iddiaları Meclis gündemine taşıdı!

Aynı zamanda, öğrencileri taşıyan servis aracının, AKP İlçe Başkanının kardeşinin üzerine kayıtlı olduğu ancak aracı kullanan şoförün, sistemde kayıtlı olan şoförün dışındaki bir başka kişi tarafından yasal olmayan bir şekilde kullanıldığı iddiaları gündeme gelmişti.

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, yaşanan bu elim kazanın, yıllardır yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminin temel çarpıklıklarından biri olan taşımalı eğitim sisteminin en acı örneklerinden biri olduğunu ve  denetimsizlikler ile ihmaller zinciri sebebiyle kazanın bir faciaya dönüşmesine zemin hazırladığını ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan CHP’li Şaroğlu, şu sorulara yanıt istedi:

 

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a;

1-      Ölümlü kazaya adı karışan ve ihmali olduğu açık olan AKP ilçe Başkanı ile okul servisinin sahibi olan kardeşi hakkında adli bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2-      AKP ilçe Başkanının, siyasi pozisyonunu çıkar amaçlı kullandığı ve akrabalarının yasa dışı bir biçimde sürdürdüğü servis taşımacılığını, kolluk kuvvetlerinin denetiminden muaf tutulmasını sağladığı iddiaları doğru mudur?

3-      Söz konusu bölgede, Milli Eğitim Bakanlığı sistemine kayıtlı 4 araç gözüküyor ve bunların hepsinin öğrencilere hizmet vermesi gerekiyor iken halihazırda faaliyet gösteren 2 servis aracı olmasının sebebi nedir. Buna dönük denetim ve uygulamalar neden etkin bir şekilde yapılmamıştır?

4-      Ölümlü kazaya sebep olan araç şoförünün, okul servisini kullanması için taşıması gereken evrakları bulunmadığı halde uzunca bir süredir öğrenci servisini kullandığı bilinmektedir. Kazaya davetiye çıkaran bu durum neden görmezden gelinmiştir?

5-      Denetimsizlik ve ihmaller zinciri neticesinde lise çağındaki iki insanın yaşamı çalınmıştır. Gençliğinin baharındaki iki gencin canı bu kadar mı ucuz ve birilerinin rant kavgasından daha mı az değerlidir?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a;

1-      Söz konusu bölgede, Milli Eğitim Bakanlığı sistemine kayıtlı 4 araç gözüküyor ve bunların hepsinin öğrencilere hizmet vermesi gerekiyor iken halihazırda faaliyet gösteren 2 servis aracı olmasının sebebi nedir. Buna dönük denetim ve uygulamalar neden etkin bir şekilde yapılmamıştır?

 

2-      Ölümlü kazaya sebep olan araç şoförünün, okul servisini kullanması için taşıması gereken evrakları bulunmadığı halde uzunca bir süredir öğrenci servisini kullandığı bilinmektedir. Kazaya davetiye çıkaran bu durum neden görmezden gelinmiş ve gereken önlemler neden zamanında alınmamıştır?

 

3-      Yaşanan ölümlü kazadan dolayı, olayın yaşandığı bölgede görev yapan herhangi bir personel hakkında idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?

 

4-      Taşımalı eğitim sistemine geçilen günden bu yana, ülke genelinde yaşanan kazalar sonucu yaşamını yitiren öğrenci sayısı kaçtır?

Yorumlar (0)