CHP'li Özkoç, Esnaf Ve Sanatkarı Dinledi

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (SESOB) olağanüstü başkanlar toplantısında, oda başkanlarının sıkıntılarını ve taleplerini dinledi.

Vekil Haberleri 13.08.2021, 14:37
CHP'li Özkoç, Esnaf Ve Sanatkarı Dinledi

Özkoç, oda başkanlarının aktardıkları sorunlara ilişkin 20’ye yakın kanun teklifini Meclis’e sunduklarını ifade ederek, “Sorunları biliyoruz, eksik yanlarımız üzerinde de çalışacağız. Yeni kanun teklifleri, araştırma ve soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıyacağız. Benim sizden ricam; iktidar ve muhalefet 7 milletvekilini, oda başkanlarının karşısına çıkartalım. Ne yaptık, ne yapmadık bize hesap sorun. Karşınızda size hesap verelim” dedi.

SESOB Başkanlar Kurulu toplantısı, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un katılımıyla video konferans yöntemiyle yapıldı.

Birlik Başkanı Hasan Alişan açılışta yaptığı konuşmada, Covid 19 salgınına karşı aşılamanın büyük önem taşıdığını, aşı kampanyasına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak, “İnsanlarımızın aşı olması için insanlarımızın tüm gayreti gösteriyoruz. Hükümetimiz isterse bizler aşı olmayan insanları işyerlerimize sokmamayı bile taahhüt ediyoruz” dedi.

Salgının esnafı çok kötü etkilediğini belirten Alişan, “İşlerimiz oldukça kötü duruma geldi ve bizler bunun düzelmesini istiyoruz. Biz herkesin aşı olması için yerel bazda çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Buradan yeniden çağrıda bulunmak istiyorum. Daha sağlıklı günler içi aşı olmamız şart” diye konuştu.

Alişan’ın ardından söz alan Oda Başkanları, sektörleriyle ilgili yaşadıkları sıkıntıları Özkoç’a aktardı.

Özkoç, esnafın sorunlarını yakından takip ettiklerini, toplantıda dile getirilen sorunların önemli bir bölümüyle ilgili kanun teklifleri sunduklarını belirterek, kanun tekliflerinin içeriğiyle ilgili esnafa bilgi verdi.

Özkoç, şunları söyledi:

“Sizin bizi yönlendirmeniz doğrultusunda 20’ye yakın kanun teklifi, soru ve araştırma önergesi verdik. Biz aynı zamanda milletvekili olarak denetlenmek istiyoruz. Esnafımız bize dertlerini anlatıyor, ama sonra ne oluyor bu konuda denetlenmek istiyoruz. Ben TBMM’de kaç kere sizin sorunlarınızı gündeme getirmişim görebilirsiniz. Biz bir süre öne Karayolları Taşımacılık konusunda bir kanun teklifi verdik. Vergilerle ilgili kanun teklifi, hibe kredi ile ilgili, esnafımızın ihtiyaçlarının karşılanması ve destek sağlanmasıyla ilgili kanun teklifleri verdik. Yani bugün bana aktardığınız sorunlar konusunda daha önceden de çalıştık.”

“ESNAF BAKANLIĞI KURACAĞIZ”

Türkiye’de 2 milyondan fazla esnaf bulunduğuna işaret eden Özkoç, öncelikle bir esnaf bakanlığına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Esnaf Bakanlığı kuracaklarını belirten Özkoç, çözüm politikaları hakkında bilgi verdi.

Özkoç, özetle şunları dile getirdi:

“Bugün buradan esnaf ve sanatkar arkadaşlarımı dinledim. Arkadaşlarımızın bana aktardığı konuların yerel kamuoyuna duyurulmasını sağlayacağım. Ekim ayında meclis açılınca sizin bahsettiğiniz sorunlarınızla ilgili verilmemiş ve eksik kanun teklifimiz varsa kanun teklifi ve araştırma önergesi vereceğim.

Ortada 20 yıllık iktidar var. Bu sıkıntılar 20 yıldır çözülmediyse sıkıntı var demektir. Şimdi bu sorunlarla ilgili politika yapmak istemiyorum. Sizden ricam; Sakaryamızın 7 milletvekilini, bu oda başkanlarının karşısına çıkartalım. Size yaptıklarımız ve yapamadıklarımızla ilgili hesap verelim. Ne yaptık, ne yapamadık anlatalım. Ben böyle bir toplantı için hazırım.

Bugün bana aktarılan sorunlar konusunda meclis açılır açılmaz gerekli girişimleri yapacağım. Sizleri bu konuda bilgilendirecek ve hesabını vereceğim. Türkiye çaresiz değil. Güne birlik kararlar ile bu ülke yönetilemez.”

ESNAFIN SORUNLARI

Toplantıda konuşan oda başkanları ve dile getirdikleri temel sıkıntılar, özetle şöyle:

Karasu Şoförler Odası Başkanı Kerim Uyar: Liman dolayısıyla Karasu lojistik anlamında önemli bir yere geldi. Büyük araçlarımızın otoban ve köprü geçişlerinin yarı yarıya düşürülmesini istiyoruz. Bu ayrıca gündüz trafik sıkışıklığını giderecektir. Biz öğrenci fiyatları yüzde 50 indirimi var ve zam istediğimiz zaman alamıyoruz. 24 aydır taksicimize zam alamıyoruz. Şu şartlarda 24 aydır UKOME’den zam alamadık. Biz SESOB olarak Büyükşehir’e girmeden önce yaptığımız gibi UKOME yapamıyorsa fiyat belirlemesini biz yaparız. Ben oda başkanı olarak UKOME’den kimseye ulaşamıyorum.

“KREDİYE İHTİYACIMIZ VAR”

Kaynarca Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadir Yazgan: Büyükşehir kapsamında olsak da tabela, ÇTV gibi giderlerimiz var ama gelirlerimiz ilçe bazında. Biz pandemi dolayısıyla zor günler geçirdik. Onun için 6 ay ödemesiz en az 36 ay ödemeli minimum 50 bin TL kredi istiyoruz. Ayrıca ÇTV ve emlak vergilerinin 2020, 2021 için de muaf tutulmasını istiyoruz.

Sakarya Otobüs ve Servis Araçları Odası Başkanı Cevat Demir: Okullar açılmadığı için en zorlanan sektörlerden biri biziz. Ama SGK ve vergilerimiz devam ediyor. Ayrıca fabrikalarda çalışan servislerimiz yarı kapasite çalıştı. Bu süreçte sivil plaka ile servis çekilmesinin önünü açtı bazı işletmeler. Biz Eylül 2021’e kadar tüm ödemelerin ertelenmesini, tüm esnafımıza 1 yıl ödemesiz faizsiz 50 bin TL kredi. Bir de halk otobüslerimiz var. Pandemi döneminde de yüzde 50 ile çalışmaya zorlandık. Ayrıca 65 yaş üstü ücretsiz taşıma için saat belirlenmesini talep ediyoruz.

“OKULLAR AÇILACAK MI, AÇILMAYACAK MI NET BİLGİ İSTİYORUZ”

Sakarya Seyyar Giyim Eşya Satıcıları Odası Başkanı Yekta Tepe: Pandemide dükkanlarımız kapalı kaldı. Bu süreçte vatandaşlar internetten alışverişe yöneldi. Küçük esnaf olarak internetten satış yapmak için platformlara üye olduk ama komisyon ücretleri çok yüksek. Bu platformların devlet eliyle denetlenip biz düzene kavuşturulmasını istiyoruz. Sayın Özkoç ile okul kıyafetleri konusunda Milli Eğitim, Gençlik, Spor Komisyonunda önemli çalışmalar yaptık. Bizlere olan katkınız çoktu, onun için teşekkür ederiz. Şu an yine okul kıyafeti sorunumuz var. Geçen sene biz okul kıyafeti ürettik ama ürünler elimizde kaldı. Geçen seneki gibi bir belirsiz süreç devam ederse bize katkı olmaz hatta bizim batmamız için sebep olur. Bizim bu finansmanı sağlamamız için devletin desteğine ihtiyacımız var.

“30 ALTIN DAĞITARAK, AŞI KAMPANYASINA DESTEK VERECEĞİZ”

Kocaali Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Süleyman Albayrak: Bugün Kocaali Kaymakamlığında toplantı yaptık. 18-30 yaş orası aşı olanlarla ne yapabiliriz diye baktık. Noter huzurunda çekiliş yapıp 30 tane altın dağıtacağız. 3 bin kişi aşı olmadı Kocaali’de. Aşı konusunun önemini buradan söylemek istiyorum. Sakarya’da 3 bin, Kocaali’de 57 S Plakası var. Kaymakam S Plakayı tanımam diyor. Aracın modeli tutsun, devletin servis ihalesini alıyor firma. Milli Eğitim İhalesi 42 araçlık 57 S Plaka var. Biz Milli Eğitim Müdürüne gittik neden S Plakaya vermiyorsunuz ihaleyi dedik, ama biz S Plaka tanımayız dedi. Ayrıca 2 yıldır zam alamıyoruz. 

“HAMMADDE BULAMIYORUZ, STOKÇULUĞUN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Sakarya Demirciler ve Tornacılar Odası Başkanı Bahattin Kılıç: Hammadde konusunda sıkıntımız var. Tedarikçi firmalar bahaneler uydurarak hammadde fiyatlarını yüksek tutuyor. Stokçuluğun önüne geçilerek, denetimler artmalı. Bugün ara eleman sıkıntısı var. Ayrıca yabancı uyruklu çalışma durumunda SGK ve İşkur ayrı ayrı ceza kesiyor. Kendi insanımızdan çalışan bulamayınca yabancı uyruklu çalıştırıyoruz. Kalifiye yabancı uyruklu çalıştırdığımız için ceza yediğimiz konusunda düzenleme istiyoruz.

“SAKARYA’DAKİ KIRTASİYELER DE DESTEK KAPSAMINA ALINMALI”

Sakarya Kitap Kırtasiye Gazeteciler Büfeciler Ve Tekel Madde Satıcıları Odası Coşkun Bilir: Türkiye genelinde Avrupa tarafından kırtasiye ve kitap sektöründe 14 ile yönelik program yapılmış. 6 milyon para 14 ile dağılacak. Sakarya bu listede yok. 14 ile dönük olarak kitap ve kırtasiye sektörüne Avrupa Birliği tarafından yardım yapılacak. 14 il arasında neden Sakarya yok. Ben Sakarya’nın bu listede olmasını talep ediyorum. Bir de özellikle okul kantinci üyelerimizin 1,5 yıldır işyerleri kapalı. Bu sektörümüze 36 ay vadeli sıfır faizli kredi istiyoruz.

“KİRA BORÇLARIMIZ BİRİKTİ, CEZALAR YÜKSEK”

Sakarya Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Altay: 15 ay kapalı kaldık. Devletten sadece 4 bin lira ve kira yardımı aldık. Bu süreçte kira borçlarımız birikti. Sizden talebim 50 bin TL sıfır faizli kredi alabilmemizdir.

Sakara Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şakir Feridun Canbaz: Toplu taşıma araçlarını kullanan şoförlerimizi bu süreçte deneme için alım yapıyor ve 2-3 gün çalıştırıyoruz. Bu süreçte de GBT kontrolüne girdiğimizde SGK ve Vergi borcu geliyor. 8-10 bin TL arası sigorta cezası geliyor. Sigortalı çalıştırmamız gerekiyor ama pandemiden dolayı şoför bulamıyoruz ve deneme için şoför aldığımızda bu sorunları yaşıyoruz. Bu konuda bir çözüm bekliyoruz.

Sapanca Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Kubilay: 1,5 yıldır iş yapmamasına rağmen giderlerimiz vardı vergi ve SGK gibi ve hepsini ödedik. Ancak şimdi okullar açılacak ve öğrenci servisi yapan araçların yaş sınırı sorunu başlayacak. Okul servislerinde kullanılacak araçların yaş sınırı 12 ancak biz bunun bu süreçte 15’e çıkarılmasını talep ediyoruz. Zira esnafımız yeni bir araç alımı yapacak durumda değil.

Yorumlar (0)