CHP'li Özkan:İktidarın acziyeti hat safhadadır

Son günlerde ülke genelinde meydana gelen ve halen bir çoğu devam eden orman yangınları ve beraberindeki tartışmalar ile ilgili CHP Bursa Mİlletvekili Yüksel Özkan bir basın açıklaması yaptı.

Vekil Haberleri 01.08.2021, 15:50
CHP'li Özkan:İktidarın acziyeti hat safhadadır

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN, son günlerde yaşanan orman yangınları ve yaşanan uçak tartışmaları üzerineyapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi;


YAŞANAN FELAKETİN SORUMLUSU KİM?
İhmal, kasıt, küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak her yıl dünya genelinde orman yangınları oluşmaktadır. Ülkemizde de maalesef bu acı tecrübeyi her yıl yaşamaktayız. Son günlerde yaşadığımız orman yangınları ise önceden alınması gereken önlemler açısından güncel teknolojileri kullanarak önlemleri almaktan uzak ve hatta geçmişin gerisinde kaldığımızı ne yazık ki çok acı bir şekilde öğrenmiş olduk.
Akdeniz ikimin hakim olduğu bölgelerde yoğunlaşan orman alanlarımızın yangınlara daha açık olduğunu her fırsatta belirten bilim adamlarının sözlerinin dikkate alınmadığı, tedbirlerin ancak yangınlardan sonra akla geldiği bir yönetim anlayışı ile karşı karşıya kalmış durumdayız.


2019 yılında yangın söndürme uçakları ile ilgili olarak “THK’nın elinde uçak yok” şeklinde açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye yanıt yine bir THK üst düzey yetkilisinden gelmiş ve “hali hazırda 5 adet uçağın bulunduğu ve gerekli bakımlarının eksiksiz yapıldığı, ayrıca sertifikalarının alındığı” belirtilmişti. Bugüne geldiğimizde, sadece 3 adet yangın söndürme uçağı ile orman yangınlarına müdahale edildiğini, yurt dışından destek alınması durumunda kalındığını görüyoruz.


Sayın Tarım ve Orman Bakanı, ihaleye çıkılan uçaklar için “şartnameye” uymadığı gerekçesi THK’nın uçaklarını hangarda çürümesinin önünü açmıştır. Kime verildiği sır gibi saklanan kiralama ihalesi ile 2 uçak kiralayabilen,ancak hal böyle iken “yangınla mücadelede en iyi ülkeler arasında olduğumuzu söyleyen Sayın Pakdemirli’nin biraz vicdanı varsa, halktan özür dileyerek istifa etmelidir.
Sayın Cumhurbaşkanı ise yangın bölgesine yüzlerce koruması ve eskort araçlarla gitmiş, yaşanan uçak tartışmasına “envanterde böyle bir uçak filosu yok” açıklamasında bulunmuş ve vatandaşlara seslendiği otobüsün üzerinden “çay ikram etmiştir.”  
Bir başka Bakan ise yine yaşanan her felakette olduğu gibi “Türk Halkı’nın cömert” olmasından bahsederek İBAN numarasına destek istemiştir.
Yangınlar birçok bölgede devam ederken, bölge halkının “Acil yardım gönderin, uçak yok, uçak gönderin” feryadına karşılık iktidar yetkilileri halka “iban numarası göndermişlerdir.”  Ülke yanarken “bu kadar olmaz,pes” dedirten görüntüler ortaya çıkmıştır,iktidarın acziyeti hat safhadadır.

Peki yaşanan felaketin sorumlusu kim?
Binlerce hektar orman alanı yok oldu, vatandaşlarımız vefat etti, bölge halkı evlerini, işyerlerini, mahsullerini ve hayvanlarını kaybetti. Milyonlarca canlı maalesef yanarak öldü. Felaketin mali boyutu ise bir o kadar yüksek oldu. Kısacası olan yine vatandaşa oldu!
-Bahsi geçen uçak tartışmasının ardından geçen 3 yıl içerisinde uçak filosu güçlendirilemez miydi?
-Yazlık Saray, Kışlık Saray ve Uçan Saray için harcanan kaynaklar ile Avrupa’nın en güçlü yangın söndürme uçağı filosu kurulamaz mıydı?
-2019 yılından bugüne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli tedbirler alınamaz mıydı?  
-Bu felaketin sonunda sorduğumuz soru, sorumlusu kim? 
“Yeter artık”, sorumlular halkına IBAN göndereceğine hesap versin?
 

Yorumlar (0)