CHP'Lİ ÖZER'DEN MUZ SORUSU

CHP’li Özer Türkiye’nin muz ihtiyacının 5’te birini karşılayan Gazipaşa’nın Zeytinada ve Güneyköy mahallelerinin sulama sorununu Meclis’e taşıdı. Özer, Bakan Pakdemirli’ye “Bu köylerde üretimin düşmesine neden seyirci kalıyorsunuz?” diye sordu.

Vekil Haberleri 10.10.2019, 13:00
CHP'Lİ ÖZER'DEN MUZ SORUSU

Susuzluk nedeniyle muz üretimini durdurma aşamasına gelen Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Zeytinada ve Güneyköy mahalleleri Meclis gündeminde. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, bu köylerin ne zaman suya kavuşacağını sordu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir soru önergesi veren Özer, “Bakanlığınız neden Türkiye’nin muz ihtiyacının 5’te birini karşılayan bu köylerde üretimin düşmesine seyirci kalmaktadır?” dedi.

Uzun yıllardır sulama sıkıntısına kalıcı bir çözüm getirilmeyen bölgede muz üreticilerinin kendi imkanlarıyla soruna çözüm bulmaya çalıştıklarını belirten Özer, su kaynaklarının kurumasıyla üreticilerin isyan ettiğini ve muz üretiminin artık durma aşamasına geldiğini söyledi. Geçen ay bölgeye yaptığı ziyarette üreticilerden bilgi aldığını kaydeden Özer şu ifadelerde bulundu:

 

GÖLETSE GÖLET, BARAJSA BARAJ

 

“Üreticilerimiz 17 yıldır her seçim döneminde iktidar partisinin il başkanı, milletvekili, bakanı hatta meclis başkanı bile gelip gölet vaadinde bulunduğunu ama seçimden sonra unutup gittiğini söylediler. Buranın su sıkıntısı acilen çözülmeli. Üreticiler artık bahçelerini satıp köyden göçüyor. Sorun çözülmezse, eşsiz bir coğrafyaya sahip bölge tamamen villaların işgali altında kalırken, muz üretimi de giderek düşecek. Bakanlık biraz daha seyirci kalmaya devam ederse muz bahçeleri tamamen villalara dönüşecek. Kısacası göletse gölet, barajsa baraj yapılmalı. Farklı çözümlere de gidilebilir. Eğer buradaki su kaynaklarında bir sıkıntı varsa, 10-15 kilometre uzaklıktaki su kaynağı daha yoğun olan yerlerden borularla su taşınabilir. Eski belediye başkanımız Cem Burak Özgenç böyle bir taşımanın yapılabileceğini elektrik ihtiyacının da güneş panelleriyle sağlanabileceğini söylemişti, belki bu öneri tekrar konuşulabilir.”

 

SORUN NEDEN ÇÖZÜLEMİYOR?

 

Tarım sektöründeki sorunları çözmek yerine genel olarak seyirci kalan bakanlığın bugün ne üreticinin mutluluğunu ne de üretimin artmasını umursadığını söyleyen Özer, “Sebze meyve cenneti olan Türkiye dışarıya muhtaç hale geldi. Bakanlık tütünden narenciye kalem kalem her ürünü bitirme derdinde, bu gidişle muzu da bitirecek” dedi.

CHP’li Özer’in Tarım Bakanına yönelttiği sorular şöyle:

·        17 yıldır her seçim döneminde Zeytinada ve Güneyköy sakinlerine vaat edilen hatta etüt projeleri bile gösterilen ama seçim sonrası türlü gerekçelerle onaylanmayan gölet yapımına ne zaman başlanacaktır?

·        Bakanlığınız tarafından bugüne kadar Zeytinada ve Güneyköy mahallelerinde sulama sıkıntısına ilişkin yapılmış çalışmalar nelerdir? Zeytinada ve Güneyköy mahalleleri sulama sıkıntısı neden çözülmemektedir?

·        Bakanlığınız üretimi artırma ve planlanmadan sorumlu değil midir? Neden Türkiye’nin muz ihtiyacının 5’te birini karşılayan bu köylerde üretimin düşmesine seyirci kalmaktadır.

Yorumlar (0)