CHP'li Özer: Çocuk Konusunda Bu Partizanlık Neden?

TBMM’de çocuk haklarına ilişkin daimi bir komisyon kurulması hakkındaki kanun teklifinin Genel Kurul gündemine alınması oylandı, kabul edilmedi. Teklifin sahibi CHP’li Özer, “Çocuk konusunda bile bu partizan tavrı anlamak mümkün değil” dedi.

Vekil Haberleri 27.11.2019, 11:06
CHP'li Özer: Çocuk Konusunda Bu Partizanlık Neden?

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in Meclis’te bir Çocuk Hakları İzleme Komisyonu kurulması yönünde verdiği kanun teklifinin gündeme alınması kabul edilmedi. TBMM Genel Kurulunun salı günkü görüşmelerinde teklifi üzerinde bir konuşma yapan Özer, teklifinin AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilmemesini “Bu konu ideolojik değil. Böyle bir konuda bile bu partizan tavrı görmek bizi üzüyor, anlaşılır bir yanı yok” dedi. Özer konuyla ilgili teklifinde ısrarlı tutumunun süreceğini de ifade etti.

Teklifiyle ilgili Genel Kurulda yaptığı konuşmasında konunun siyaset üstü olduğunu belirterek milletvekillerine, “Çocuklarınızı, torunlarınızı, ailenizin küçük bireylerini düşünseniz yeterli” diye seslenen CHP’li Özer’in dikkat çektiği hususlar şöyle:


HER 10 ÇOCUKTAN 1’İ EĞİTİME ERİŞEMİYOR

Bugün Türkiye’de yaşayan her 4 çocuktan biri, yoksul yani insana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkından mahrum! Her 5 çocuktan biri, çalışıyor yani ekonomik sömürüden korunma hakkından mahrum! Hatta çalışan her 10 çocuktan 8’i de kayıt dışı. Bu yıl yaklaşık 1 milyon 930 bin çocuk okullaşamadı, yani yaklaşık her 10 çocuktan biri eğitime erişim hakkından mahrum kaldı!

173 BİN 894 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI

Adalet Bakanlığının verilerine göre; son 16 yılda, 173 bin 894 çocuk bedensel, zihinsel veya ruhsal istismara uğradı. Yani bu çocuklar istismar ve ihmalden korunma hakkından mahrum kaldı! Hukukçusundan gazetecisine, mesleki kuruluşlarından sivil toplum kuruluşlarına birçok mekanizma çocuk haklarına yönelik ihlalleri düzenli olarak izlemekte ya da bu konularda bilgi vermektedir. Eğitimde, sağlıkta, toplumsal yaşamda ne yazık ki sorunlar saymakla bitmiyor.

ADALET BAKANI BİLE ŞİKAYETÇİ

Adalet Bakanı komisyondaki bütçe görüşmesinde “Çocuk adalet sistemini onarıcı adalet yaklaşımı üzerinde kuracağız” diyor çünkü yıllardır uzmanların söylemesine karşın hala çocuk adalet sisteminde hak ihlalleri yaşanıyor. Çünkü bu Meclis çocuklarla ilgili yeterince çalışmıyor.

ALT KOMİSYON YETERLİ OLAMAYABİLİR!

Gaziantep vekilimiz sayın İrfan Kaplan’a teşekkür etmek isterim, onun çabası sayesinde İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna bağlı olarak bir Çocuk Hakları Alt Komisyonu kuruldu. Ancak bu komisyon daimi olmadığı gibi, kendine ait bir bütçesi de bulunmadığından yeterli ve gerekli çalışmayı gösteremeyebilir. Çocuk hakları ekseninde çalışacak daimi bir ihtisas komisyonu ise çok daha güçlü olacaktır. Böyle bir komisyon her tür yasa tasarısını çocuk haklarına uygunluk açısından inceleme görev ve yetkisine sahip olabilecek, yıllık bütçelerde eğitimden sağlığa, spordan sanata çocuklara ayrılan kaynakların sorgulanmasını sağlayabilecektir.

DAİMİ KOMİSYONDA EŞİTLİK OLSUN

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çocuk haklarının geliştirilmesi ve çocukların korunması alanında çalışacak daimi bir ihtisas komisyonuna ihtiyaç vardır. Böyle bir komisyonun profesyoneller ve sivil toplum kuruluşları ile iletişimde olması, her toplantısına çocuk hakları konusunda uzman isimlerin devamlı katılımını sağlaması da aynı derecede önemlidir. Onların görüş ve önerileri ile Meclis’teki çalışmaların yürütülmesi en sağlıklı sonucu getirecektir. Biz bu komisyonun çocuğun yüksek yararı düşüncesi doğrultusunda siyasi partilerin eşit temsiliyle kurulmasını teklif ediyoruz. 

Yorumlar (0)