CHP'li Özel, Vatandaşın Mağduriyetini Meclise Taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Kömür İşletmeleri ile Kolin firması arasında Soma’da yapılacak termik santral için imzalanan anlaşma gereği Kozluören’de yapılması gereken baraj nedeniyle Kozluören köyünün yol güzergahının değiştiğini, yolda çökmeler yaşandığını, vatandaşların mağdur olduğunu ve kamunun zarara uğratıldığına dikkati çekerek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 18.10.2019, 12:55
CHP'li Özel, Vatandaşın Mağduriyetini Meclise Taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Manisa ilimizin Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde Ekim-Kasım 2014 tarihleri arasında Kolin firması tarafından termik santral yapılmak için 6 bin adet zeytin ağacı kesilmişti. Konu ülke gündemine taşınmış, verilen çevre mücadelesi sonrası proje mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Kolin firması, projesini Soma’da Kayrakaltı köyü sınırları içerisine kaydırmıştı. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Kolin Şirketi arasında imzalanan sözleşme termik santral, kül depolama sahası, kömür hazırlama ve ilave stok sahası, kömür ocakları, kömür ve kül nakil sistemleri, kireçtaşı ocağı ile su temin projesi kapsamında tesis edilecek Kozluören Barajı, Asar Göleti ve isale hatlarını kapsamaktadır” ifadesini kullandı. Özel, şunları kaydetti:

FİRMA SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ

“Bu yatırımın tutarının 1,1 milyar ABD doları olduğu belirtilirken, proje çerçevesinde inşa edilen Kozluören Barajı nedeniyle Kozluören Köyü’nün yol güzergahının değiştiği, yeni yapılan yolda çökmeler olduğu, yolla aynı kota yapılan barajın, su seviyesinin değiştiği günlerde yolu sürekli tahrip ettiği ifade edilmektedir. Baraj inşaatı nedeniyle bu yolu kullanan vatandaşların mağdur olduğu, ciddi bir kamu zararı oluştuğu, Kolin firmasının gerekli sorumlulukları yerine getirmediği görülmektedir.”

Yorumlar (0)