CHP'li Orhan Sümer: Çiftçi borç batağında!

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer çiftçilerin borçlarına uygulanan haciz işleminin durdurulması gerektiğini dile getirdi.

Vekil Haberleri 17.12.2020, 14:36 17.12.2020, 14:43
CHP'li Orhan Sümer: Çiftçi borç batağında!

Orhan Sümer, “Tunus’a hibe verene kadar çiftçinin takibe düşen borçlarını silin” dedi.

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

Orhan Sümer, “Bankacılık Düzenleme Kurulu’na göre 2020 ylının Eylül ayına kadar tarımda kullanılan kredi tutarı 122 Milyar liraya ulaşmıştır. Pandemi süreciyle başlayan son 9 aylık süreçte bankalardan kullanılan krediler % 15 oranında artmıştır. Yani çiftçi borcunu borçla kapatmaya çalışmış, ayakta kalmak için sürekli olarak bankalardan kredi kullanmıştır. Salgın döneminde unutulan sektörlerden bir tanesi de tarım sektörüdür. Çiftçimizi bu borç batağından kurtarmadan ülkemizin kendi kendine yeten, ithalatı azaltacak tarım hamlelerini gerçekleştirmek hayal olacaktır. Çiftçimize düşük faizli krediler değil, temeli sorundan çözecek hamleler gerekmektedir.” Dedi.

İKTİDAR İKİ ELİ ÇİFTÇİNİN YAKASINDA

Orhan Sümer, “İktidar uyguladığı yanlış politikalar nedeniyle tarım sektörüne ağır yaralar vermiştir. Tarlasına, traktörüne haciz gelen çiftçi artık toprağına küsmüştür. Özellikle son 5 yılda uygulanan ithalata bağlı tarım ürünleri yerli üreticiye adeta üretme demektir. Çiftçi salgın döneminde destek beklerken, İktidarın icra dosyalarını uygulamaya sokması, çiftçinin nefes almasını engellemektedir.” Dedi.

ÇİFTÇİYE İCRA DURDURULMALI

Orhan Sümer, “Çiftçinin toplam borcu 89 Milyar lira. Çiftçinin takibe düşen ve icra edilmek üzere bekleyen kredi turarı Son 5 sene içerisinde kat artmış durumdadır. Artan girdi maliyetleri, pazarlama sorunları, krediye daha fazla ihtiyaç duyulmasını ortaya çıkarırken Covid -19 salgını ile daha da katlanmıştır. Salgın nedeniyle Temmuz ayına kadar durdurulan icra işlemleri Ağustos ayı itirariyle yeniden başlamıştır. Zaten tarlasına küsmüş olan çiftçimiz bir de icra yoluyla büyük ekonomik kıskaca girmektedir. Bir an önce çiftçiye uygulanan icra işlemleri durdurulmalıdır.” Dedi.

Yorumlar (0)