CHP'Lİ ORHAN SARIBAL:ÜLKENİN EN VERİMLİ OVASI ÇÖPLE KİRLTİLECEK

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Bursa’nın Gürsu İlçesi Kazıklı Mahallesinde yapılmak istenen çöp aktarma tesisine tepki gösterdi. Sarıbal, “Dünyanın en verimli ovalarından biri olan bu bölgenin altın gibi korunması gerekirken, burada yaşayanların yaşamını zehir ediyorlar. Çöp aktarma alanı kuruluyor. Bunu kabul etmiyoruz. Çöp istemiyoruz” dedi.

Vekil Haberleri 23.10.2022, 11:40
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL:ÜLKENİN EN VERİMLİ OVASI ÇÖPLE KİRLTİLECEK

Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Gürsu Kazıklı Mahallesinde yapmayı düşündüğü çöp aktarma alanında incelemelerde bulundu.  Sarıbal’a, CHP Gürsu İlçe Başkanı Haşim Öztürk, İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ve Gençlik Kolları üyeleri ile Mahalle Muhtarı Salih Dinçer, Kazıklı Kooperatifi Başkanı Ertan Erkut ve bölgede meyve başta olmak üzere tarımsal üretim yapan çiftçiler de eşlik etti.

Çöp aktarma projesinin yapılacağı ve bunun için de ağaçların söküldüğü alanda açıklama yapan Sarıbal, söz konusu çöp alanın Gürsu Ovasına hakim bir tepede olduğunu kaydederek, “İnsanların yoğun olarak yaşadığı bir bölge burası. 8 köy var. Bu köyler göç veren değil göç alan köyler.  Türkiye’nin en kaliteli meyveleri yetiştiriliyor. Bu köyleri altın gibi korumamız gerekirken, suyunu, toprağını, ağacını, yolunu, yaşamını korumamız gerekirken, onların varsa eksikleri gidermemiz gerekirken onlara yaşamı zehir etmeye çalışıyoruz” dedi.

Dünyada gıda kıtlığının konuşulduğu bir dönemde ülkenin en önemli tarım ovalarından birinin çöp atıklarıyla kirletilmesine itiraz ettiklerini kaydede Sarıbal, şunları söyledi:

Daha temiz gıda için uğraşırken

“Dünyanın en kıymetli ovası bu ova. Bu kadar muhteşem çeşidi bu kadar yan yana dünyanın başka bir yerinde göremezsiniz. Ve bugün buraya yapılmak istenen çöp aktarma merkezi burayı kirletecek. Biz çiftçilerimizle birlikte daha az ilaç kullanıp daha temiz gıdayı insanımıza nasıl ulaştırırız diye uğraşıyoruz. Oysa burada, bırakın burada çöpün birikmesini, yollarda geçen o çöp kamyonlarındaki koku ve bulaşmalarla ovamızda daha fazla sinek, böcek sorunu olacak. Daha fazla hastalık sorunu olacak. Bu nedenle de daha fazla kimyasal kullanma zorunluluğu olacak. Oysa biz temiz gıda üretmeye çalışıyoruz. İnsanımızın temiz beslenmesi için çaba sarf ediyoruz.”

Çöp aktarma alanı için başka alternatifler olduğunu da söyleyen Sarıbal, bütün itirazlara rağmen daha önce Samanlı’da yapılan lojistik merkezinin bir bölümünün bu iş için ayrılabileceğini belirtti. “Samanlı’nın köşesinde yaptıkları lojistik yanlıştı. Defalarca söyledik. Ama madem oraya onu yaptınız, orada bu çöp aktarma merkezi için de 5 dönüm yer ayırırsınız. Hemen yanında da gider var. Çalışma yapılıyor orada. Oraya kapalı aktarırsınız. Böylece Kazıklı, Ağaköy, Samanlı, Demirtaş, Karahıdır, İğdır, Hasanköy ve Adaköy de kurtulur. Yani bu muhteşem ova kurtulur” dedi. Sarıbal, ikinci bir alternatifin ise Otosansit’de yapılan lojistik alanın bir bölümünün proje için ayrılması olduğunu ifade etti.

Herkesi göreve çağırıyoruz

“Burada hakim rüzgarın olduğu, bütün köylere, tarıma zarar verecek çöp aktarım istasyonunu istemiyoruz” diyen Sarıbal, başta Bursa Valili, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Gürsu Kaymakamlığı ve Gürsü Belediye Başkanlığı olmak üzere bütün siyasi partileri ve duyarlı vatandaşları projeye karşı durmaya çağırdı.

Ellerinizi ovamızdan çekiniz

Mahalle Muhtarı Salih Dinçer, çiftçiler olarak tesisi istemediklerini ama yetkililerin görüşlerine önem vermediğini aktarırken, “Bunu önleyemezsek burada ne çiftçilik kalır ne tarım” dedi.

Kazıklı Kooperatifi Başkanı Ertan Erkut, “Burada her şey yetişiyor. Bu güzel canım ovayı mahvetmeyin. Yetkililer gelsin görsün, nereye çöp tesisi yaptıklarını görsünler. Oturdukları yerden karar almasınlar, gelsinler görsünler” çağrısında bulundu.

CHP Gürsu İlçe Başkanı Haşim Öztürk de, “Yetkililere sesleniyoruz. Ovamızı kirletmeyiniz. O ellerinizi ovamızdan, meyvemizden, tarımımızdan, gelecek nesillerin gıda kaynağından çekiniz” diye konuştu.

Yorumlar (0)