CHP'li Önal'dan Bakan Soylu'ya:Kırıkkale’de Olası Bir Depreme Karşı Hazırlığınız Var mı?

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Kırıkkale ilinin deprem konusunda ne kadar hazırlıklı olduğunu sordu.

Vekil Haberleri 30.01.2020, 16:53
CHP'li Önal'dan Bakan Soylu'ya:Kırıkkale’de Olası Bir Depreme Karşı Hazırlığınız Var mı?

İşte CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal'ın o soru önergesi:

Deprem ülkemizin vazgeçilmez bir gerçeğidir. Son olarak Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremde yok olan hayatların sebebi deprem değil binalardır. Dikey yapılanma ve inşat sektöründe para kazanma hırsı bu gerçeği her fırsatta önümüze koyacaktır. Üniversiteler, deprem uzmanları ve bilim insanları sürekli uyarılarda bulunmakta, fakat AKP iktidarı bu uyarılara kulaklarını tıkamaktadırlar. Erken önlem alınmadığı takdirde aynı manzara ile tekrar tekrar karşılaşılması olasıdır, kaçınılmazdır.

Kırıkkale ilimizde 2 katlı ve 3 katlı yapılar yerini artık 10 katlı yapılara bırakmakta, belediyeler ise rant uğruna imar planlarında yüksek katlı binalara izin vermektedirler. Kentsel dönüşüm ihtiyacı olan yapılar ile eski kamu binaları için belediyelerce yeterince çalışma yapılmamaktadır. Son yaşanan depremde de bu görülmüştür.  Deprem konusunda uzman olan, Elazığ ve Malatya depremlerini de aylar öncesinde bilen ve uyarı yapan Prof. Dr. Naci Görür kendisine ait sosyal medya hesabından, “Arkadaşlar, bizzat Ankara’yı ciddi şekilde tehdit eden bir fay sistemi yok. Bu kent ancak kuzeydeki Kuzey Anadolu Fayındaki depremleri veya doğusundaki Kırıkkale’de olabilecek depremleri sadece hisseder. Kimse endişe etmesin” ifadelerini kullanmıştır. Açıklama Kırıkkaleli hemşerilerimiz tarafından endişeyle karşılanmış, sosyal medyada da büyük yankı uyandırmıştır.

Bu sebeple;

1-Kırıkkale ilimizde olası depreme karşı alınan önlem var mıdır? Deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda vatandaşımız bilgilendirilmiş midir?

2-Depreme dayanıksız olarak tespiti yapılan kamu binaları var mıdır?

3- Depreme dayanıksız olarak tespiti yapılan ve raporlanan okullar var mıdır? Raporu çıkan okullar ile ilgili güçlendirme çalışmaları yapılmış mıdır?

4-Var ise bu okulların isimleri nelerdir?

5-Olası bir deprem de Kırıkkale ilimiz için Acil Toplanma alanları nerelerdir?

6-Acil Toplanma Alanları hakkında Kırıkkaleli vatandaşlarımız bilgilendirilmişler midir?

7-Olası bir deprem durumunda meydana gelebilecek zararları en aza indirebilmek için yeterli personel ve ekipman var mıdır?

8-Kırıkkale ilimizde DASK adı altında toplanan deprem vergisi ne kadardır? Kaç kişi evini ya da işyerini DASK ile sigortalatmıştır?

9-Toplanan bu vergiler Kırıkkale ilimizde depreme dayanıksız binaları güçlendirme çalışmaları için kullanılmış mıdır? Ne kadarı kullanılmıştır? Kullanılmamışsa toplanan paralar hangi fon ya da hesaplarda tutulmaktadır?

Yorumlar (0)