banner773

CHP'li Okan Gaytancıoğlu: Tarımsal Ekipman Destekleri Fiilen Ortadan Kalktı

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ekonomik kriz nedeniyle çiftçinin tarımsal desteklerden yararlanamadığını söyledi.

Vekil Haberleri 25.11.2021, 11:53
CHP'li Okan Gaytancıoğlu: Tarımsal Ekipman Destekleri Fiilen Ortadan Kalktı

TBMM’de bir açıklama yapan Doç. Dr. Gaytancıoğlu ekonomik krizin etkisinin Bakanlığın tarımsal makine ve alet kullanımında verdiği desteklerde görüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Tarım Bakanlığının desteklemelerini enflasyon canavarı ve dövizdeki belirsizlik yok ediyor. Son yıllarda Bakanlık, tarımda kullanılan alet ve ekipmanlar için destekleme veriyor ancak çiftçimiz bu desteklemelerden şimdilerde hiç yararlanamıyor. Neden mi? Çünkü desteklemeler zamanında ödenmiyor.

Uygulamaya göre çiftçi, aldığı alet ve ekipmanın proforma faturasını verecek, ürünü satan firma da sattığı ürünün yarı parasını destekleme olarak Bakanlıktan alacak. Ancak ödemeler en az yedi, sekiz ay geç yapılınca tarım makinalarını yapan üreticiler bunları satmak istemiyor çünkü sattığı ürünün fiyatı zaten bu zamanda çoktan artmış oluyor.

Dövizdeki belirsizlik satışları engelliyor; bu durumdan hem tarım aletleri üretenlerimiz hem de çiftçilerimiz şikâyetçi. Uyguladığınız ekonomi politikalarından dolayı çiftçimiz; ilaca, gübreye, mazota, tohuma yetişemezken şimdi de ekipman alamaz, alet ekipmanlara verilen desteklerden yararlanamaz duruma düştü.”

Yorumlar (0)