CHP'li Necati Tığlı: Türk Askerinin Afganistan’da Kalmasını Meclis Gündemine Taşıdı

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı, ABD ve NATO Güçleri Afganistan’dan Çekilirken Türkiye’nin Neden Orada Kaldığını Sordu

Vekil Haberleri 27.07.2021, 11:32
CHP'li Necati Tığlı: Türk Askerinin Afganistan’da Kalmasını Meclis Gündemine Taşıdı

11 Eylül 2001’de El-Kaide terör örgütünün ABD’ye yaptığı terör saldırısından sonra ABD, Taliban’ın koruması altında olan El-Kaide’nin etkin olarak faaliyet gösterdiği Afganistan'a savaş açmış ve NATO ülkeleri ile birlikte 7 Ekim 2001’de asker göndermişti. Afganistan’da NATO komutası altında bulunan toplam 70 bin 140 askerin yaklaşık 38 bini ABD askeridir.

ABD’nin Başkanı Joe Biden, bunun artık son bulması gerektiğini ve ABD askerlerini Afganistan’dan, 11 Eylül 2021 tarihinde kadar tamamen çekeceklerini ve sürecin son bulacağını söylemişti.

NATO üyesi olarak Afganistan’da 690 asker bulunduran ülkemiz de, 6 yıldır Kabil Hamit Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini sağlamaktadır.

MEHMETÇİK ÜZERİNDEN PAZARLIK MI YAPILDI
Konuyu TBMM gündemine taşıyan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “ABD Başkanı Biden’in geçtiğimiz günlerde söylediği “Türkiye bizim için her bakımdan önemli” sözünü hatırlatarak, acaba Türk askerinin Afganistan’da kalması karşılığında AKP iktidarına siyasi ve ekonomik desteklerin verileceği gibi bir teklif mi yapıldı? Nasıl olurda Türk askerinin hayatı ve üniforması masa başında yapılan sinsi pazarlıklara konu olabilir?” dedi. 

SORUMLU TBMM Mİ? CUMHURBAŞKANI MI?
Anayasaya göre yurtdışına asker gönderme yetkisinin TBMM kararı ile mümkün olduğunu ama yurtdışına asker gönderme yetkisi olmayan Cumhurbaşkanı’nın kararıyla Mehmetçiğin Afganistan’a gönderileceğini hatırlatan CHP’li Tığlı, “Anlaşılan o ki! Haziran ayının ilk haftasında Ankara’da bir araya gelen ABD’li ve Türk yetkililer, Mehmetçik üzerinden masa başında planlar yapmışlar. Herhalde ABD’ye 38 bin askeri için harcadığı milyar dolarlar çok gelmiş olacak ki, Türk askeri üzerinden 300-500 milyon dolarlık pazarlık yaptılar. Onun pazarlık yapması değil de Türkiye adına o pazarlık masasına oturanların utanması gerekir” çıkışını yaptı.

Tığlı, “Afganistan’da ki iktidarı ele geçirmek için ülkenin farklı yerlerinde saldırılar düzenlemeye başlayan Taliban’ın, “Eylül'den sonra kalan tüm yabancı askerlere işgalci güç muamelesi yapacağız” demesi nasıl açık bir tehditse;  AKP temsilcilerinin Taliban'ın Türk askerine karşı saldırganca bir tutum içinde olmayacağını söylüyor olmaları ya saflıktır ya da  Taliban ile nasıl bir ilişki içinde olduklarını gösteren en güzel örnektir” vurgusunu yaptı.  

Afganistan’dan ülkemize gelen binlerce Afganlının içinde Taliban üyesi teröristlerin olup olmadığını, bunların tespit edilip edilmediğini de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a soran TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı’nın soruları şöyle:

• ABD ve Türk askeri yetkililerinin Haziran ayında Ankara’da yaptıkları görüşmelerden önce “Türkiye bizim için her bakımdan önemli” diyen ABD Başkanı Joe Biden, Ankara Büyükelçiliği yetkilileri aracılığı ile ülkemize hangi Siyasi, Ekonomik ve Lojistik desteklerin verilmesini teklif etmiştir? Türkiye’nin aylık 180 milyon ABD doları alacağı doğru mudur?

• ABD ve NATO üyesi birçok ülke binlerce askerini Afganistan’dan çekerken ülkemizin orada kalmasının hem de gücünü artırarak kalmasının gerekçeleri nelerdir?

• ABD ve Türk Askeri yetkilileri Haziran’ın ilk haftasında Ankara’da bir araya geldiklerinde Afganistan’a asker gönderilmesi konusunun dışında S-400’ler üzerine de konuşma yapıldığı doğru mudur?

• Anayasaya göre yurtdışına asker gönderme yetkisi TBMM’nin kararı ile mümkün olduğu halde kim, hangi yetkiyle Türk askerini Afganistan’a gönderme kararı almıştır? Nasıl olurda Türk askerinin hayatı ve üniforması masa başında yapılan sinsi pazarlıklara konu olabilir? 

• ABD ülkeyi terk ettiği andan itibaren, iktidarı zorla ele geçirmek için bazı hassas noktaların kontrolünü şimdiden ele geçirmeye çalışan ve ülkenin farklı yerlerinde saldırılar düzenleyen Taliban’ın; Eylül'den sonra kalan tüm yabancı askerlere işgalci güç muamelesi yapacağız demesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

• Tehditkâr tutumundan ödün vermeyen Taliban'la sıcak bir temasta bulunmamız halinde ülkemize askeri, istihbarat ve lojistik destekler hangi ülkeler tarafından sağlanacaktır?

• ABD ve NATO’nun Afganistan’dan çekilmeye başlamasıyla birlikte iyice rahatlayan ve şimdiden ülkede hâkimiyet kurmaya çalışan Taliban, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tehdit etmiş midir? Hem ülkede sivillere yönelik hem de ülke dışında askeri merkezlere yönelik saldırılar düzenleyeceği yönünde tehditleri olmuş mudur? Acaba Ankara hangi gerekçelerle ve ikili ilişkilerle Taliban'ın Türk Askerine karşı saldırganca bir tutum içinde olmayacağını söylüyor?

• Son günlerde sınırlarımızdan ülkemize giren Afganlı mültecilerin içine sızmış olabilecek Taliban üyesi teröristlerin tespit edilmesi için nasıl bir araştırma ve inceleme işlemleri yapıyorsunuz? 

• Afganistan’a yeni asker gönderilmesinin ve orada kalınmasının sorumlusu TBMM’mi yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’mıdır?

Yorumlar (0)