banner773

CHP'li Necati Tığlı, Ormanların Küle Dönmesi AKP İktidarının Eseridir

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Ormanların Küle Dönmesi AKP İktidarının Eseridir

Vekil Haberleri 02.08.2021, 10:41
CHP'li Necati Tığlı, Ormanların Küle Dönmesi AKP İktidarının Eseridir

28 Temmuz tarihinde başlayan ve Türkiye’nin pek çok bölgesinde artarak devam eden orman yangınlarında ülkemiz çok ağır bir bilanço ile karşı karşıya kalmıştır. Yurttaşlarımız hayatını kaybetmiştir.

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, “binlerce hektarlık orman alanının kül olması, içinde barındırdığı canlıların çok acı bir şekil de can vermesi, köylerin yanması, mahallelerin yok olması ve yurttaşlarımızın hayatını kaybetmesinin tek sorumlusu orman yangınlarıyla mücadele etmeyi beceremeyen AKP İktidarıdır” dedi.

 

PAKDEMİRLİ O KOLTUKTA OTURMAMALI

Altı gündür devam eden orman yangınları nedeniyle, 8 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, yangının her yeri küle çevirdiğini ifade eden Tığlı, “10 Temmuz 2018 tarihinden bu yana Tarım ve Orman Bakanı olan Bekir Pakdemirli’ye sorular yöneltti ve Pakdemirli’nin bir dakika bile o koltukta oturması gerektiğini dile getiren Tığlı, Bakan hemen istifa etmeli ve ormanların önünü açmalıdır” çıkışını yaptı.

 

Tığlı, “Bakan Pakdemirli’nin THY hangarlarında bekletilen CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarını her açıklamasında kötülemesini, yerden yere vurmasını ve antika diye tabir etmesini sert bir dille eleştirirken hem elinizde yeterli uçak ve helikopter yok hem yangınlara havadan müdahale edemiyorsunuz hem de çıkıp elinizde olan 3-5 tane uçağı beğenmiyorsunuz” dedi.

 

ORMANLAR AKP İKTİDARI YÜZÜNDEN YANIYOR

Bu yangınları söndürecek bilgiye ve akla sahip olmayan AKP iktidarının, Avrupa ve Dünya ülkelerinden de yardım talep etmediğini ifade eden Tığlı, “anlaşılan o ki AKP iktidarı ya ormanların kendi kendine sönmesini bekliyor ya yağmur duasına çıktı ya da yanan alanların nasıl imara açılacağının planlarını yapıyor” dedi.

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şu şekilde 

 

·         10 Temmuz 2018 tarihinden beri bakanlık yaptığınız, Tarım ve Orman Bakanlığı envanterinde toplam kaç arazöz vardır? Sizin döneminizde kaç arazöz alınmıştır? Bu arozözlerin su taşıma kapasiteleri ne kadardır? AB ülkeleri, ABD ve Rusya’da ki Arazözlerin su taşıma kapasiteleri kıyaslandığında ülkemizde ki araçların durumu nasıldır?

 

·         10 Temmuz 2018 tarihinden beri bakanlık yaptığınız, Tarım ve Orman Bakanlığı envanterinde toplam kaç Su İkmal Aracı vardır? Ve her bir aracın toplam su taşıma kapasitesi ne kadardır? Sizin döneminizde kaç Su İkmal Aracı alınmıştır? AB ülkeleri, ABD ve Rusya’da ki Su İkmal Araçları’nın su taşıma kapasiteleri kıyaslandığında ülkemizde ki araçların durumu nasıldır?

 

·         10 Temmuz 2018 tarihinden beri bakanlık yaptığınız, Tarım ve Orman Bakanlığı envanterinde toplam kaç ilk müdahale aracı ve iş makinası vardır? Sizin döneminizde kaç İlk Müdahale Aracı ve kaç İş Makinası alınmıştır?

 

·         Ülkemizde Orman Yangınlarıyla Mücadele etmek için kullanılan kaç helikopter vardır? Bu helikopterlerin teknolojisi yeni midir ve su taşıma kapasitesi ne kadardır? AB ülkeleri, ABD ve Rusya’da ki helikopterlerin teknolojisi ve su taşıma kapasiteleri kıyaslandığında ülkemizde ki durum nasıldır?

 

·         Ülkemizde Orman Yangınlarıyla Mücadele etmek için kaç Uçak vardır? Bunlar hangi tür uçaklardır?  Bu uçakların su taşıma kapasitesi ne kadardır? AB ülkeleri, ABD ve Rusya’da ki uçakların teknolojisi ve su taşıma kapasiteleri kıyaslandığında ülkemizde ki durum nasıldır?

 

·         Türk Hava Yolları’nın hangarlarında bekleyen yangın söndürme uçaklarında neden gerekli modernizasyon çalışmalarını yaparak, diğer dünya ülkeleri gibi orman yangınlarında kullanmıyorsunuz? Yoksa başka ülkelerden bir iki tane uçak kiralamak bakanlığınızın daha çok mu işine yarıyor?

 

·         Orman yangınlarına müdahale eden helikopterler ile uçaklar, eşit arazi şartları, eşit meteorolojik koşulları ve eşit zaman dilimi göz önüne alınıp bir karşılaştırma yapıldığında hangisi daha verimli bir şekilde yangına müdahale etmektedir? 

 

·         Muğla, Marmaris ve Manavgat’ta ki orman yangınlarından sonra Tarım ve Orman Bakanlığı envanterinde her hangi bir yangın söndürme uçağı ve helikopterinin olmadığını söylemiştiniz. 10 Temmuz 2018 tarihinden beri bakanlık yaptığınız halde bu durum neden bugüne kadar sizi hiç rahatsız etmedi? Uçak veya helikopter alabilmek için birilerinden talimat mı gelmesini beklediniz?

 

·         AB ülkelerinde kullanılan ama bizde THY hangarlarında yatan CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarını, yaptığınız her açıklamada kötülemeniz, yerden yere vurmanız ve antika diye tabir etmenizin gerekçesi nedir? 2003 yılından beri iktidar olan partinizin yangınlara müdahale etmek için geniş bir uçak filosu kuramamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

·         Meteorolojik ve arazi şartlarının dışında bu orman yangınlarının büyümesine neden olan gerekçeler içinde orman yangınlarına etkin bir şekilde müdahale edebilen helikopter ve uçakların yetersiz olması gösterilebilir mi?  

 

·         2019’da İzmir Karabağlar, Urla ile Seferihisar, Karadeniz Bölgesinde Trabzon, Ordu, Giresun ile Samsun; 2020’de Hatay, İskenderun ile Arsuz ve son olarak Temmuz 2021’de Muğla, Marmaris, Manavgat’ta yaşanan orman yangınlarından sonra “çok kısa bir an için bile olsa” istifa etmeyi düşündünüz mü?

 

Yorumlar (0)