CHP'li Müzeyyen Şevkin, “New York’a ‘ev’ yerine 81 şehirde 200 yataklı yurt inşa edilebilirdi”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ekonominin tepetaklak olduğu bir sürecin yaşandığını, çiftçinin, esnafın, vatandaşın, öğrencinin sorunlar yumağıyla baş başa bırakıldığını vurguladı

Vekil Haberleri 24.08.2022, 09:06
CHP'li Müzeyyen Şevkin, “New York’a ‘ev’ yerine 81 şehirde 200 yataklı yurt inşa edilebilirdi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, halkın alım gücünün tamamen bitirildiği Türkiye’de ekonominin tepetaklak olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden dolayı 60 milyar liralık mali yükle baş başa kaldığını, bütçenin de Temmuz ayında 64 milyar lira açık verdiğini belirten Dr. Şevkin, New York’taki Türkevi binasının maliyetinin 291 milyon 260 bin 400 dolar olduğunu, bugünkü döviz kuru ile 5 milyar 265 milyon 988 bin liraya tekabül eden Türkevi yerine 81 şehirde en az 200 yataklı birer yurt yapılabileceğini ifade etti. Şevkin, bu sayede en az 16 bin öğrencinin barınma sorunun çözülebileceğini vurguladı. Okulların açılmasına kısa bir süre kaldığını, öğrencilerin yurt sayılarının yetersizliği ve artan kira fiyatlarından sonra barınma krizi yaşarken, 291 milyon dolara New York'ta inşa edilen Türkevi’nin kimlere hizmet edeceğinin aslında bilindiğini söyleyen CHP’li Dr. Şevkin, son bir yılda ülke genelinde birçok ilde yüzde 100’ü aşan kira artışlarının öğrencileri barınma krizine sürüklediğini, bunda, artan fiyatlar kadar öğrenci yurtlarının yetersizliği ve özel yurt fiyatlarının yüksekliğinin önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Dr. Şevkin, “Tüm bu gerçekler ışığında kamu kaynaklarını hovardaca harcayıp öğrencilerimizi çıkmaza sürüklemek kabul edilemez” dedi.
“HER ALANDA SORUN VAR”
Türkiye’de ekonominin her yönüyle bataklık halini aldığını ifade eden, çiftçinin ahırındaki ineğin bile haczedildiği, samanın ithal edildiği bir dönemin yaşandığını kaydeden Dr. Şevkin, işsiz insan sayısının da her geçen arttığını söyledi.
Dr. Şevkin, Türkiye’de 4 milyon 157 bin kişinin günlük 15 lira ile geçinmek zorunda kaldığını belirtti. Dr. Şevkin, günde 34 TL’den az geliri olan 12 milyon 267 bin kişi olduğunu, 4 milyon 157 bin kişinin ise Türkiye’nin yoksulları olarak günde 15 TL’ye geçinmeye çalıştığını açıkladı. 11 milyon 216 bin 601 kişinin ise sürekli yoksulluk içerisinde olduğuna işaret eden Şevkin, Türkiye’deki 8 milyon 65 yaş üstü yaşlı vatandaşın yokluk ve yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Dr. Şevkin, 8 milyon yaşlı vatandaştan 836 bin kişinin yaşlılık aylığı aldığını, söz konusu aylıkların hiçbir yara merhem olmadığını kaydetti.
GÜVENCESİZ KADINA İKİ AYDA BİR 650 TL
Herhangi bir emekli aylığı olmayan, aynı zamanda bakıma muhtaç 836 bin kişinin aylık bin 84 lira 55 kuruşla yaşamını idame ettirmesinin güçlüğüne dikkat çeken Dr. Şevkin, ayrıca eşinden ayrılmış ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kadınlara iki ayda bir verilen 650 liranın da yetersizliğine işaret etti. Hayat pahalılığı, enflasyon, zamlar nedeniyle alım gücünün oldukça düştüğü Türkiye'de açlık sınırının 6 bin 840 liraya çıktığını, yoksulluk sınırının ise 23 bin liraya dayandığını dile getiren Dr. Şevkin, “Bu şartlarda yaşlılarımıza bin 84 lira, kadınlara iki ayda bir 650 lirayı öngörmek sosyal devlet ilkesiyle bağdaşan bir durum değildir. Bu ücretlerin artması için verdiğimiz kanun teklifimiz mecliste bekliyor. Meclis açılır açılmaz kanun teklifimizin gündeme alınması gerekiyor. Çünkü bu şartlarda yaşamak mucizelere kalıyor” dedi.
TRAFİK SİGORTASI, KASKO, MOTORİN ÇIKMAZI…
Sön dönemlerde fahiş oranda artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin, hayvan üreticilerinin iflas ettiğini, tarım topraklarının azaldığını, beton bloklara teslim edildiğini, çiftçi sayısının azaldığını ifade eden Dr. Şevkin, motorindeki zamların ise hayatın her alanına olumsuz yansımaya devam ettiğini belirtti.
Trafik sigortası ve KASKO’daki fahiş artışların da başta taşımacı esnaf olmak üzere sade bir arabası olan vatandaşı da belirsizliğe ittiğini söyleyen Dr. Şevkin, “Her gün gelen yeni zamlar vatandaşı canından bezdiriyor. Gariban vatandaşın mütevazi arabasına bile göz diktiler. Orta düzeyli bir otomobilin KASKO masrafının 50 bin liraları geçtiği bir döneme girdik. En düşük bir trafik sigortasının maliyeti 5 bin lirayı geçti” dedi.
Vatandaşın çarşıya, pazara, markete gidemez hale düşürüldüğünü, çocukların en temel besin maddeleri süt ve yumurtaya erişemediğinin altını çizen Dr. Müzeyyen Şevkin, halkın ilk seçimlerde iktidara dersini vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)