CHP'li Müzeyyen Şevkin: Çekin ellerinizi halkın üzerinden!

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de midye ve istiridye üretmek için orman içi suların kullanıma açılmasına sert tepki gösterdi

Vekil Haberleri 02.12.2021, 07:57
CHP'li Müzeyyen Şevkin: Çekin ellerinizi halkın üzerinden!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, AKP’nin üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de midye ve istiridye üretmek için orman içi sulara göz dikmesine tepki gösterdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan 287 sıra sayılı Torba Kanun Teklifi’nin 2. Maddesi üzerine CHP grubu adına konuşan Dr. Şevkin, AKP sıralarına dönerek, “Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde midye ve istiridye yetiştirmek için orman içi sulardan başka yer bulamadınız mı arkadaşlar?” diye sordu.
 

“ANAYASAYA AYKIRI!”

Türkiye’nin yüzde 75'inin ormanlarla kaplı olması gerekirken maalesef sadece yüzde 26,9'unun orman vasfı niteliğinde olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, kanun maddesinin kamu yararının zorunlu kıldığı hâllerin dışında bulunduğunu ve Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiğini vurguladı.
Türkiye’nin zaten kıt olan su kaynaklarını bu şekilde tüketme yoluna gitmesinin yanlışlığına dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bakın, bizim kişi başına yıllık bin 340 metreküp su rezervimiz var, bunun bin metreküpe düşmesi su stresini oluşturacak, daha da düşerse su kıtlığıyla karşı karşıya olacağız. 25 havzamızın birçoğunda zaten su kıtlığıyla karşı karşıyayız. Bir de Marmara'da meydana gelen müsilaj gibi biyolojik afetle de karşı karşıya olduğumuzu göz önünde bulundurmak durumundayız çünkü Marmara'yı da âdeta çöp gibi kullandık” diye konuştu.
 

“ORMANLAR TALAN EDİLİYOR!

Balık üretim yerlerinin orman içi su kaynaklarının kullanımından, orman alanları dışında kullanılabileceğinden, anılan faaliyet açısından kamu yararı ve zorunluluk ölçütü gerçekleşmediğini ifade eden Dr. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önceki gün yayınladığı yönetmelikle adeta ormanların talan edilmesine bir yol açıldığını ifade etti.
Dr. Şevkin, “Ne yapılıyor? Yönetmeliğe göre, sözüm ona, kanuni zorunluluk baz alınarak ormanlık alanlara havaalanı, otel, futbol sahası, cezaevi yapılabilecek. 28 Temmuz’da yaşadığımız yangın felaketlerini unuttunuz mu? Orman varlığımız 1990 yılında 4 milyar 128 milyon hektarken maalesef her yıl 6,5 milyon hektar kayıpla bu orman varlığımız her geçen gün azalıyor. Maden işletmeleri, ağaç kesimi, enerji işletmeleri, endüstriyel kullanım, imara açma ve benzeri gibi bir sürü nedenle orman kaybı yaşanırken neden bu Anayasa'ya aykırı hâli hâlâ geçirmeye çalışıyorsunuz? Bu, hakikaten anlaşılabilir değil” dedi.
 

“ELEKTRİKTE ÖTV VE KDV KALKSIN DEDİK, REDDETTİLER”

Kara kış aylarında CHP’nin verdiği önergelere ret cevabı aldıklarını dile getiren Dr. Şevkin, "Elektrikte TRT'deki payın kaldırılması gayet iyi, doğru bir yöntem. Ama “Doğal gaz ve mutfak tüpündeki ÖTV ve KDV'yi de gelin kaldıralım; düşük gelirliler bu kara kışı biraz rahat geçirsinler” dedik, reddettiniz. Tabii, elektriğe 1 kuruşluk zam 2,3 milyar liranın halktan alınmasının önünü açıyor” ifadesini kullandı.
AKP’li bir milletvekilinin Türkiye'deki akaryakıt kuyrukları için, "Arabalar çoğaldı da ondan oldu” dediğini hatırlatan Dr. Şevkin, “Peki, ekmek kuyruklarını neyle açıklıyorsunuz? Türkiye'yi uzaya gitme hayaliyle kandırırken bir taraftan da kuru soğana mahkûm ettiniz, bu dar alana sıkıştırdınız Türkiye'yi maalesef” diye konuştu.
 

“BIRAKIN YÖNETECEK İNSANLAR GELSİN”

İktidarın büyüme masalları anlattığını, ancak bebek mamasına alarm, yağa zincir taktığını vurgulayan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidarı sert bir şekilde şu sözlerle eleştirdi:
“Bu ülkede ekmeği 50 kuruş ucuza alabilmek için yağmurun altında kilometrelerce kuyruk oluşuyor. Eti alınmış tavuk kemiğinin satın alınmasının önünü açtınız bu ülkede. Allah aşkına, yıllık enflasyonu TÜİK yüzde 19,89 gösterirken vergilere ve harçlara yüzde 36,20 zam yapılıyor. Hangi iyileşmeden, hangi büyümeden bahsediyorsunuz? Sürekli zamlar. İktidarın siyasetinde neden halk ve doğa yok? Bu ülkeyi hem sattınız, hem batırdınız. Çekin ellerinizi halkın üzerinden, bırakın yönetecek insanlar gelsin.”

Yorumlar (0)