banner773

CHP'li Mustafa Adıgüzel: Fındığın Değerini Ve Emeği Küçümsemek Vatan Hainliği İle Eşdeğerdir

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, ülkemizin en değerli tarım ihracat ürünü olan fındığın bir kartelin insafına bırakıldığını vurguladı. Adıgüzel’in açıklamaları şu şekilde:

Vekil Haberleri 07.05.2021, 11:44 07.05.2021, 15:06
CHP'li Mustafa Adıgüzel: Fındığın Değerini Ve Emeği Küçümsemek Vatan Hainliği İle Eşdeğerdir

“Türk fındığı üzerindeki yabancı kartelin baskısı ve hakimiyeti dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Artık sadece Türk çiftçisini değil Türk sanayisini de boğazlamaktadır. Az sayıda kalan yerli sanayimizin de bu güçlü finansman ve piyasa hakimiyeti karşısında rekabet etme şansı yoktur.  Bu kartel yerli firmalarımızın yurtiçi ve yurtdışı pazarını da bilerek kapatmaktadır. Durum Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi'nde olduğu gibidir. Bütün yerli sanayisi dağıtılmış, bütün tarlalarına girilmiş, memleketin her tarafı bilfiil işgal edilmiş durumundadır. Bütün bunlardan daha vahim olmak üzere memleketin dahilinde iktidara sahip olanlar gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindedir. Hükümet kartelin asimetrik saldırısına çanak tutmakta, elinde peçete ile bu yabancı kartelin terini almakta, keyfini yapmaktadır. Kendi bankalarımız dahil kredi kolaylıkları tanımakta, teşvik kapsamında çiftçiye çok gördügü milletin emanet parasını, bu kartele, Düzce örneğinde olduğu gibi peşkeş çekmektedir. Yerli sanayicimiz ancak çok yüksek faiz oranları ile kredi bulabilmekte borç batağına girmektedir. Şimdi de kartelin buyruğu ile TMO fındık alımını 30 Nisan'da sona erdirmiş, çiftçinin koruma kalkanını kaldırmıştır. Bu durum bu şekilde sürdürülemez. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli tarım ihracat kalemi tamamıyla yabancı kartelin eline geçmek üzeredir. Zaten şu anda bile ihracatın %70'i kartelin eline geçmiştir. Bu firma hem ihracat hem ithalat noktasındadır.  Türkiye'den sağ elinden verip yurtdışından sol eliyle alan durumundadır. Böyle rekabet mi olur? Neymiş, fındık serbest piyasadaymış. Piyasanın serbest olmadığı yerde serbest piyasa mı olur? Bütün bu koşullarda fındığın fiyatını, ticaretini finansmanını öncelikle konuşmak yerine, lisanslı depoculuk, iyi tarım ve üretimin artırılması gibi ikincil konulara dikkat çekmek, bunları öne alıp kamuoyunu tali konular ile meşgul etmek, ana konu olan fındığın fiyatı ve ticareti konularından herkesi uzak tutmak ya bilgisizlik ya da bilerek yapılıyorsa kartel ile işbirliği işaretidir. Hele ki "fındık artık bölge ekonomisi için önemli değil, fındık bölge  siyaseti için belirleyici değil, çünkü miras yoluyla bahçeler çok küçüldü" şeklindeki söylem belli odaklar adına yapılan ısmarlama bir söylemdir. Bu söylem ile fındığın değerini ve emeği küçümsemek vatan hainliği ile eşdeğerdir.

Yapılması gereken derhal fındıkta yabancı kartellere tanınan kapitülasyonlara son vermek, milli bir fındık, milli bir tarım politikası belirlemektir. Bu arada yabancı çıkar çeteleri ile işbirliği yapan özel sektör ve Rekabet Kurulu, TMO yöneticileri, siyasiler dahil herkesi ifşa etmeye ve halkımızı uyanık tutmaya devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun..”

Yorumlar (0)