CHP'Lİ MUHARREM ERKEK'TEN IŞİD EMİRİ SORULARI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya IŞİD emiri hakkındaki iddiaları sordu.

Vekil Haberleri 25.09.2020, 11:42
CHP'Lİ MUHARREM ERKEK'TEN IŞİD EMİRİ SORULARI

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yazılı
olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Saygılarımla.

Av. Muharrem ERKEK
Çanakkale Milletvekili

Basında yer alan bilgilere göre, tarihimizin en kanlı katliamlarından olan 10 Ekim Gar Katliamı sonrası isminden sıklıkla söz edilen IŞİD’in Gaziantep Emiri Yunus Durmaz’ın örgütlediği bombalı saldırılardan sonra adım adım izlenmesine rağmen yakalanmadığı ileri sürülmüştür. 2006 yılında İran'a giden Durmaz, daha sonra Afganistan'a geçerek cihatçılara katılmış, 2009 yılında Pakistan'da yakalanarak Türkiye'ye gönderilmiş, havalimanında polis tarafından karşılanıp sadece bilgi alma tutanağı tutularak serbest bırakılmıştı. Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından IŞİD’in Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Taksim’deki bombalı saldırıları nedeniyle Yunus Durmaz hakkında, 2016 yılının Nisan ayında “iletişimin dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi” kararı alınmıştır. 29 Nisan-19 Mayıs 2016 tarihleri arasında Yunus Durmaz’ın görüşmelerini dinlenmesinin yanı sıra, telefon sinyali üzerinden yeri 19 kez tespit edildiği, ama gözaltına alınmadığı belirtilmektedir.
Teknik takipte olmasına rağmen Yunus Durmaz, planlayıcısı olduğu ve 3 polisin şehit edilmesine yol açan Gaziantep Emniyetine yönelik 1 Mayıs 2016 günü bombalı araçla yapılan saldırıdan sonra bile yakalanmamıştır.
Yunus Durmaz, 19 Mayıs etkinlikleri ve 22 Mayıs’ta yapılmış olan AK Parti kongresine saldırı planlandığı istihbaratı nedeniyle 19 Mayıs günü, Gaziantep’te bulunan hücre evine yapılan baskında ölü olarak ele geçirilmiştir. Aynı baskında kardeşi sağ biçimde yaralanabilmiştir. Durmaz’ın ölümüyle birlikte tüm veriler imha edilmiş, imha nedeniyle bazı dosyalara dair bilgilerin yok edildiği kaydedilmiştir.
Bu bağlamda:

1. Bahsi geçen iddialar doğru mudur?
2. 1 Mayıs 2016 tarihinde Gaziantep Emniyetinde düzenlenen bombalı saldırının ardından kentte çok sayıda gözaltı yapıldığı halde teknik takip altındaki Yunus Durmaz neden yakalanmamıştır?
3. 22 Mayıs’taki AK Parti kongresi istihbaratı olmasaydı Yunus Durmaz hakkında bir operasyon yapılmayacak mıydı?
4. 22 Mayıs AK Parti kongresi için istihbarati bilgi sağlayanlar, 1 Mayıs Gaziantep Emniyetine yapılan saldırı için herhangi bir istihbarat sağlamışlar mıdır?
5. Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Taksim’deki bombalı saldırılar nedeniyle şüpheli olan Yunus Durmaz’ın yakalanması talimatı verilmiş midir? Verilmediyse yetkililer hakkında yasal işlem yapılmış mıdır?
6. 19 kez yeri tespit edildiği halde bir türlü yakalanmayan Yunus Durmaz’ın iletişim kayıtları neden silinmiştir? Bu kayıtların silinmesinin hangi soruşturma dosyası ve yargılamalara etkisi olduğu araştırılmış mıdır?
7. Yunus Durmaz’ı kimler, neden korumuştur? Şahsın, Bakanlığınız bünyesinde ya da istihbarati başka birimlerde gizli ya da açık herhangi bir görevi var mıydı?

Yorumlar (0)