CHP'li Mahmut Tanal: Enerji Bakanı DEDAŞ'ın sözcüsü gibi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mardin’de tarlalardaki mahsulün kurumasına ve hayvanların telef olmasına yol açan elektrik kesintileriyle ilgili soru önergesini cevaplandırdığı CHP’li Mahmut Tanal’a, tartışmaların odağındaki DEDAŞ’ın savunmasını gönderdi.

Vekil Haberleri 16.11.2020, 14:33 16.11.2020, 14:40
CHP'li Mahmut Tanal: Enerji Bakanı DEDAŞ'ın sözcüsü gibi!

Tanal, Dönmez’in daha önce DEDAŞ tarafından yanıltıldığını ortaya çıkarmıştı.

GAP bölgesinde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik (DEDAŞ) firmasının, hasat zamanı, yaz sıcağında gerçekleştirdiği elektrik kesintileri, Şanlıurfa’nın yanı sıra Mardin’de de vahim sonuçlara yol açmıştı.
 

Kesintiler yüzünden tarlasını sulayamayan Mardinli çiftçilerin mahsulü kurumuş, elektrikle kuyudan su çıkarılan Mardin’in kırsal mahallelerinde hayvanlar susuzluktan telef olmuştu.

BAKAN DEDAŞ’IN SAVUNMASINI ÖNERGE CEVABI OLARAK MECLİS’E YOLLADI!
 

Mardin sınırları içerisindeki elektik kesintileriyle ilgili CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın yönelttiği soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, yalnızca tartışmaların odağındaki elektrik dağıtım firması DEDAŞ’ın savunmasını cevap olarak Meclis’e göndermesi tepki çekti.
 

DEDAŞ firması, Bakan Dönmez’in soru önergesi cevabına dönüştürdüğü savunmasında, birikmiş olan elektrik borcunu uzun süredir ödemeyerek düzenli ödeme yapan diğer müşterilerin kesintisiz ve kaliteli enerji almasına engel olan tarımsal sulama abonelerinin elektrik enerjisinin Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında kesildiğini öne sürdü.
 

DEDAŞ, mevzuattan kaynaklı yapılan kesme çalışmalarında hukuka aykırı bir durum bulunmadığını savunurken, elektrik tedarikinin ücretsiz bir kamu hizmeti olmadığını ve yapılan işlemlerin ödeme yapılmadan elektrik enerjisi tüketilmesinin önüne geçilmesi amacıyla uygulandığını iddia etti.

3 BİN 535 ÇİFTÇİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ
 

Bakan Fatih Dönmez’in CHP’li Mahmut Tanal’ın soru önergesine yönelik cevabını oluşturan açıklamasında DEDAŞ, Mardin ilinde tarımsal sulama borcu olan abonelerin tüm tarımsal abonelere oranının yüzde 78 olduğunu, son 6 yıl içerisinde çiftçilere tahakkuk edilen tarımsal sulama faturalarının yüzde 55'inin ödenmediğini, yapılan veya yapılacak olan kesintilerin sadece borçlu abonelere yönelik olduğunu, bu kapsamda 3 bin 535 borçlu tarımsal aboneye geçici kesinti uygulandığını ve borçsuz abonelerin kesintiden etkilenmemesi içi gerekli önlemlerin alındığını, bu kesme çalışmalarının ürün ekim takviminden önce başlamış olduğunu, borçların 2019 yılı ve öncesine ait olduğunu ve 2020 yılı borçları için kesinti uygulanmadığını savundu.

Açıklamasında Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ndeki hükümlere değinen DEDAŞ, 2020 yılı tarımsal üretim sezonunda sadece abonesiz elektrik tüketen tesislerin dağıtım sistemine bağlantılarının ortadan kaldırıldığını, bu tesislerin ise can ve mal güvenliğini tehlikeye atarak kurum bilgisi dışında kuruluş olan ve yıllardan beri hiçbir ödenme yapmayan kişilere ait kaçak tesisler olduğunu ileri sürdü.
 

DEDAŞ DAHA ÖNCE BAKAN DÖNMEZ’E YANLIŞ BİLGİ VERMİŞTİ!
 

Tanal’ın daha önceki soru önergelerini de DEDAŞ firmasının gönderdiği açıklamalarla cevaplandıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, söz konusu elektrik dağıtım şirketi tarafından yanıltılmıştı.
 

Dönmez, önergesini yanıtladığı CHP’li Tanal’a, memleketi Şanlıurfa Haliliye’de Devteyşti Mahallesi’nde yüksek voltajdan dolayı elektronik cihazları bozulan vatandaşların zararının DEDAŞ tarafından karşılandığını bildirmişti.

Ancak Dönmez, mağdurlar tarafından yalanlanmıştı.

Tanal da Bakan Dönmez’e “Bakan bey, hangi hakla parlamentoyu, milletvekilini kandırmaya kalkışırsınız? Yüce Meclis’i bu hale Cumhurbaşkanlığı sistemi getirdi. Atanmış bakanlar, seçilmiş vekillerin önergelerine doğru cevap vermiyor. Özel şirketin verdiği bilgiyle mi bu yanıltıcı cevabı verdiniz? Bence siz de kim tarafından kandırıldığınızı araştırın” şeklinde tepki göstermişti.

Yorumlar (0)