CHP'Lİ MAHİR POLAT:“ÇİFTÇİMİZİN VE YERLİ ÜRETİCİLERİMİZİN SESİ OLACAĞIM”

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat,İzmir’in Karaburun İlçesi’nde nergis üretiminin her geçen gün azalmasını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesine yanıt gelen Polat “Tarıma ve yerli üreticiye gereken önem verilmelidir.” dedi.

Vekil Haberleri 09.09.2019, 12:54
CHP'Lİ MAHİR POLAT:“ÇİFTÇİMİZİN VE YERLİ ÜRETİCİLERİMİZİN SESİ OLACAĞIM”

Polat “Kış mevsimi Karaburun’da nergis mevsimi anlamına gelir. Ancak geçen 14 senede Karaburun’da nergis dikim alanınınyarı yarıya azaldığını görüyoruz. 2005 yılında 4 bin dekar olan alan 2018 yılında ortalama 2 bin dekara inmiş durumdadır. Nergis üreticilerimiz nematod hastalık ve zararlılarla mücadele de yalnız bırakılıyor. Nergis üretimindeki düşüş üreticilerimizin farklı alanlara yönelmesine sebep olmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan tarafıma gelen yanıtta; ‘ Karaburun İlçesi’nde Nergis ve Sümbül Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Sorunlar ve Bu Sorunlara Çözüm Önerileri Projesi yürütülmüş, üreticilere eğitimler verilmiş ve demonstrasyon amacıyla örnek nergis bahçesi tesis edilmiştir.’ diye söylenmesine rağmen nergis üretiminin artırılmasına yönelik somut adım atılmadı. İplik solucanlar olarak bilinen nematodların, nergis çiçeğinin soğanının suyunu emmesi, toprakta potasyum ve kalsiyum eksikliği verimi azaltan etkenlerin başında yer almaktadır.  Zararlılarla mücadele edemeyen yüzlerce aile her yıl nergis üretiminden vazgeçmektedir. Geçimini nergis çiçeklerinden elde ettiği gelirle sağlayan ailelermaddi sıkıntı yaşamaktadır. Zararlılarla mücadele edilmesi, toprağın verimliliğinin tekrar kazandırılması ve ailelere nergis üretiminde gereken desteğin sağlanması için konunun takipçisi olacağım. Çiftçimizin ve üreticimizin sorunlarını dile getirmeye, onların Meclis’teki sesi olmaya devam edeceğim.” dedi.

“KARABURUN’DA NERGİS ÜRETİCİSİNE HAK ETTİĞİ DESTEK VERİLMELİDİR”

Polat “Nergis üretimine destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, 64 üreticiye her bir üreticiye 5 bin adet, toplamda 317 bin 500 adet nergis soğanı dağıtılacağını açıkladı. Başkanımıza üreticilerimize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Tarım Bakanımız Sayın Pakdemirli’den, Karaburun’da ki nergis üreticisine hak ettiği somut desteği vermesini bekliyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)