banner754

CHP'li Köksal, Uygur Türkleri için Meclis Araştırması talep etti

CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Uygur Türklerinin Çin yönetimi tarafından maruz kaldığı insanlık dışı muamelelerin, yaşadıkları sorunların TBMM’de araştırılıp çözüm yolları bulunması ve çözüm için Türkiye’nin sunacağı katkıların belirlenmesi adına “Meclis Araştırması” açılmasını talep etti.

Vekil Haberleri 08.01.2020, 16:25
CHP'li Köksal, Uygur Türkleri için Meclis Araştırması talep etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini maruz bıraktığı başta keyfi tutuklamalar olmak üzere, her türlü insan hakları ihlalinin tespiti, “Eğitim Kampı” adı altında faaliyet gösteren Toplama Kamplarının incelenmesi, kamuoyunun Doğu Türkistan’da yaşananlar hakkında sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi, Uygur Türklerinin yaşadıkları sorunlara yönelik çözüm yollarının bulunması ve Türkiye’nin sağlayacağı katkının belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na “Meclis Araştırması” açılması için önerge verdi.


KAMPLARDA KADINLAR KISIRLAŞTIRILIYOR…


Milletvekili Köksal, araştırma önergesinin gerekçesinde, Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan Uygur Türklerinin özellikle son yıllarda giderek artan baskılara ve insan hakları ihlallerine maruz kaldıklarını belirterek, “Uygur Türkleri hiçbir gerekçe gösterilmeksizin tutuklanabilmekte “Yeniden Eğitim Kampları” adı altındaki yerlerde zorla tutulmakta, temel hak ve hürriyetleri ihlal edilmektedir. Bu kamplarda kadınların kısırlaştırıldığı, Uygur Türklerinin dini inanışlarından vazgeçirilmesi, kendi kültürlerinden ve yaşam biçimlerinden vazgeçmelerine yönelik baskı uygulandığı yolunda çok ciddi iddialar vardır. Ayrıca Uygur Türkleri günlük hayatta da ayrımcılığa, baskıya ve şiddete maruz kaldıklarını ifade etmektedirler. Özellikle dini inançları ve isimleri yüzünden terörist muamelesi görebildiklerini her türlü özgürlüklerinin kısıtlandığını belirtmektedirler.” dedi.


DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİNDE ÇİN HALK CUMHURİYETİNE ADETA TEŞEKKÜR EDİLDİ!


 Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Komisyonunun 30 Ağustos 2018 tarihli raporuna göre kamplarda 1 milyona yakın Uygur Türkü bulunduğunun belirtildiğini kaydeden Köksal, “İnsan Hakları İzleme Örgütünün 9 Eylül 2018 tarihli raporunda Çin’in Uygur Türklerine yönelik gözaltı, işkence ve kötü muamelelerinden bahsedilmektedir. Uygur Türklerine karşı işlediği insanlık suçu Dünyanın gözü önünde ve birçok ülkenin itirazlarına rağmen devam etmektedir. Ayrıca Çin’in Uygur Türklerine yönelik yaptığı insan hakları ihlallerine son verilmesi amacıyla 8 Temmuz 2019 tarihinde 22 ülke imzası ile hazırlanan mektup Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine sunulmuştur. Türkiye’nin bu mektupta imzası olmamasının nedenini anlayamamış olmakla birlikte son derece üzücüdür. Bugüne kadar da Türkiye maalesef konuyla ilgili gerekli ve yeterli tepki göstermemekte yapılanlara sessiz kalmaktadır. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanlığını yürütmemize rağmen bu konuyla ilgili olumlu bir gelişme kaydedilmemiş, bilakis 1-2 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 46. Dışişleri Bakanları Konseyinde yaşanan baskı ve zulümden bahsedilmeyip, Çin Halk Cumhuriyetine sağladığı hizmetlerden dolayı adeta teşekkür edilmiştir. Uygur Türklerinin Çin yönetimi tarafından maruz kaldığı insanlık dışı muamelelerin, yaşadıkları sorunların TBMM’de araştırılıp çözüm yolları bulunması ve çözüm için Türkiye’nin sunacağı katkıların belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması gereklidir.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)