CHP'li Köksal, Afyon'daki TOKİ mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar’da Çetinkaya ve Sadıkbey de yapımına başlanan TOKİ konutlarının hak sahiplerine ne zaman teslim edileceği ve konutlar teslim edilmeden vatandaşlardan taksitlerin alınmaya başlanması ile pandemi sürecinde TOKİ taksitlerini ödeyemeyen vatandaşlara noterden ihtar çekilerek evlerinin boşaltılarak borçlarının tamamının faiziyle birlikte ödenmesi iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 18.11.2021, 16:02
CHP'li Köksal, Afyon'daki TOKİ mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na iki ayrı soru önergesi verdi.
 

HAK SAHİPLERİ HEM KİRA, HEM DE TOKİ TAKSİTİ ÖDÜYOR..!

Önergesinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Afyonkarahisar’da Çetinkaya ve Sadıkbey de yapımına başlanan 50 bin ve 100 bin konut kampanyaları kapsamındaki TOKİ konutlarının taksitlerinin 2021 yılı Mayıs ayından bu yana hak sahiplerince ödendiğini dile getiren Milletvekili Köksal, "Söz konusu TOKİ konutları hak sahiplerine ne zaman teslim edilecektir? Teslim tarihi konusunda tarih belli midir? İş bu TOKİ konutları teslim edilmeden hak sahiplerinden aylık 1400 lira taksitler alınmaktadır. Söz konusu hak sahipleri dar gelirli vatandaşlarımız olup kirada kalmaktadır. Bu yüzden konutlara henüz taşınmadan hem kira ödemesi hem TOKİ’lerin taksit ödemeleri hem de geçim sıkıntısı yüzünden mağdur olmaktadır. Pandemi koşullarındaki ekonomik kayıplarda göz önüne alındığında hak sahipleri iyice darboğaza düşmüştür. Bu nedenle TOKİ konutları hak sahiplerine teslim edilinceye kadar aylık taksit ödemelerinin hak sahiplerinden alınmaması konusunda niçin bakanlığınızca bir karar alınmamıştır?" dedi.
 

NEDEN KONUTLAR TESLİM EDİLMEDEN ÖDEMELER ALINMAYA BAŞLANDI?

TOKİ konutlarını alan vatandaşların yoksul ve dar gelirli olduklarının önemle altını çizen Köksal, "Bu konutları alan insanların yoksul ve dar gelirli olduğunu bildiğiniz halde niçin konutlar teslim edilmeden ödemeler alınmaya başlanmıştır? Bu durumda hak sahipleri daha evlerine taşınmadan ödemeye başladıkları gibi bir de şuanda kira ödemelerini de yapmak zorundadırlar. Burada niçin vatandaşlarımıza konutlara taşındıktan sonra ödeme yapmaları konusunda kolaylık sağlanmamaktadır?" ifadelerini kullandı.  
 

PANDEMİ DE TOKİ TAKSİTİNİ ÖDEYEMEYEN VATANDAŞLARA NOTERDEN İHTAR ÇEKİLEREK EVLERİN BOŞALTILMASI İSTENDİ Mİ?

CHP Milletvekili Burcu Köksal, Bakan Kurum'un cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği ikinci soru önergesinde ise, Afyonkarahisar’da TOKİ’den ev sahibi olup pandemi sürecinde taksitlerini ödeyemeyen vatandaşlara noterden ihtar çekilerek birikmiş taksitlerin faizleriyle birlikte 30 gün içinde ödenmesi, ödenmemesi halinde 15 gün içinde konutun boşaltılarak teslim edilmesinin istendiğinin doğru olup olmadığını sordu.
"Pandemide işini kaybeden veya ekonomik kayıplar yaşadığı için geçim sıkıntısı çeken vatandaşların taksitlerini ödeyememesi yüzünden bir de evsiz kalması hakka hukuka vicdana sığar mı?" diyen Köksal, "Afyonkarahisar’da TOKİ’den ev sahibi olup aylık taksitlerle ödeme yapan vatandaşlardan pandemi sürecinde taksitlerini ödeyemeyenlere noterden ihtar çekerek birikmiş taksitlerin faizleriyle birlikte 30 gün içinde ödenmesini, ödenmemesi halinde 15 gün içinde konutun boşaltılarak teslim edilmesinin istendiği doğru mudur? Ayrıca bugüne kadar ödenen taksit tutarlarının faizsiz olarak konutların kira bedelinden düşüleceği, ödenen miktarın kira bedelini karşılamaması halinde icra yoluyla tahsil edileceği doğru mudur? Bu hususlar doğru ise pandemide işini kaybeden veya ekonomik kayıplar yaşadığı için geçim sıkıntısı çeken vatandaşların taksitlerini ödeyememesi yüzünden bir de evsiz kalması hakka hukuka vicdana sığar mı?" şeklinde konuştu.
 

VATANDAŞLARA NEDEN KOLAYLIK SAĞLANMIYOR?

Köksal önergesinde, vatandaşlara destek olacak adımlar atılması gerektiğini dile getirerek, "Pandemi nedeniyle işini kaybeden veya gelir kaybı yaşayan ve bu yüzden taksitlerini ödeyemeyen vatandaşlardan faiziyle birikmiş borçları talep etmek, ödeyemeyince konutları boşaltmalarını istemek yerine onlara kolaylık sağlayacak destek olacak adımlar atılması gerekmez mi?" diye konuştu.

Yorumlar (0)