CHP'li Kılıç: “Engelli yerine aracını park edenlerin ödedikleri ceza engelliler için harcansın”

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, engelli vatandaşlarımızı sevindirecek bir kanun teklifi hazırladı.

Vekil Haberleri 26.12.2020, 10:11
CHP'li Kılıç: “Engelli yerine aracını park edenlerin ödedikleri ceza engelliler için harcansın”

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “engelli park yerine araçlarını park edenlerin, normal trafik cezası olan 132 TL’nin iki katı olarak ödedikleri 264 TL’nin engelli vatandaşlar için harcanmasını” öngören, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu.

İnsanlık tarihi ile birlikte ortaya çıkan engelliliğin, bugünün toplumlarında da devam eden dezavantajlı bir durum olduğunu ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “Tarihin değişik dönemlerinde engellilere yönelik farklı uygulamalar yapılmış, modern dünyada ise sosyal devlet anlayışı kapsamında bu gruba yönelik hizmetler çeşitlilik kazanmıştır. Türkiye’de engelli vatandaşlar toplumla bütünleşmede yoğun sorunlar yaşamaktadır.” dedi.

“Engelli vatandaşlarımız açlık sınırının altında yaşamaktadır”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, yaşamın pek çok alanına yayılan sorunların, engelli bireylerin toplumla işlevsel bir bütünlük içinde yaşamalarını güçleştirdiğini vurguladı. Engellilerin eğitim olanaklarından yeterince yararlanamadığını; işsizlik, yoksulluk ve daha birçok konunun engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları temel sorunlardan olduğuna işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Engelli bireyler çoğu zaman istihdam sorunları nedeniyle geçimlerini dahi teminde zorluklar yaşamaktadırlar. Engelli olmayan insanlara kıyasla engelli bireyler; daha olumsuz sağlık durumuna, daha düşük eğitim başarısına ve iktisadi katılıma, bunun yanı sıra daha yüksek yoksulluk oranlarına sahiptirler. Engelli bireyler, birçok insanın varlığına alıştığı ve kolaylıkla ulaşabildiği sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım ve bilgi edinme gibi hizmetlere erişimde birtakım bariyerlerle karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle de onların toplum ve devlet tarafından desteklenmeye ihtiyaçları vardır.

Yapılan araştırmalar, dünyanın her yerinde engellilerin çok büyük çoğunluğunun toplumun yoksul kesiminden oluştuğunu ve yoksulluk içinde yaşadıklarını göstermektedir. Ülkemizde de engelli vatandaşlarımızın büyük kesimi açlık sınırının altında yaşamaktadır. Temel insani ihtiyaçlarını gideremeyen bireylerin engelliliklerinden kaynaklanan bakımının yanı sıra sağlık ve sosyal sorunlarının üstesinden gelmesi de zordur. Bu da engelli bireyin kendisinin ve ailesinin giderlerini karşılamada destek alması gerçeğini ortaya koymaktadır.

Sosyal devlet anlayışının gereğinden birisi de engelli vatandaşların lehine önlemler almak ve onların toplumla bütünleşmelerini sağlamaktır. Onların toplumdan izole bir şekilde yaşamamaları, kimseye yük olmamaları ve insan onuruna yakışır bir şekilde hayatlarını sürdürmeleri için, sosyal sorumluluk bilinci içerisinde devlet tarafından desteklenmesi gerekmektedir.”

“Engelli bireyler için harcanmalıdır”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Karayolları Trafik Kanununa göre, taşıt yolu üzerinde engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerine park etmenin cezasının, taşıt yolu üzerinde park etme cezasının iki katı olduğunu belirterek, “Taşıt yolu üzerinde aracını park eden kişi 132 TL ceza ödemektedir ancak aracını engelli yerine park ettiği zaman bu cezası ikiye katlanarak 264 TL olmaktadır.” ifadesini kullandı.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, kanun teklifiyle; engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerine araçlarını park edenlerin ödedikleri trafik cezasının tamamının, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonunun gelirleri arasına eklendiğini ve buna göre elde edilecek gelirin, engellilerin başta akülü engelli arabası olmak üzere benzeri ihtiyaçları için kullanılmasının amaçlandığını bildirdi.

Yorumlar (0)