banner773

CHP'lİ Keven: Özel Okul Patronlarına Milyarlık Kaynak Öğretmenlere Asgari Ücret!

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Ali Keven; Plan Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönelik yaptığı konuşmada bakanlık tarafından özel okullara aktarılan milyarlık kaynağa rağmen meslektaşlarının asgari ücretle çalıştırıldığını söyledi.

Vekil Haberleri 18.11.2019, 13:40
CHP'lİ Keven: Özel Okul Patronlarına Milyarlık Kaynak Öğretmenlere Asgari Ücret!

2014 yılından itibaren 4 milyar liralık kaynağın özel okul sahiplerine aktarıldığını 2020 yılı için ise 804 milyon lira teklif edildiğini söyleyen Keven, devlet kasasından özel okullara büyük meblağlar aktarılırken özel okul sahiplerince meslektaşlarının işsizlikle tehdit edilip asgari ücretle çalıştırıldığını söyleyerek tepki gösterdi.


“Uygulamanın başladığı 2014 yılından bugüne toplam 4 milyar liralık kaynak özel okul sahiplerine aktarıldı. 2020 bütçesi teklifinde ise 329 milyon lirası kolejlere, 475 milyon lirası özel meslek liselerine olmak üzere 804 milyon lira teklif edilmektedir. Bu parayla daha donanımlı meslek liseleri açabilirsiniz, daha fazla öğrenciye burs verebilirsiniz, daha fazla öğretmen atayabilirsiniz diye düşünüyorum. Sayın Bakan, açtığınız özel okullarda öğretmenlerimizin asgari ücretlerle çalıştıklarını biliyor musunuz? Çünkü 2018'de 440 bin öğretmen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'na girdi, umudunu kesmiş öğretmenleri de eklerseniz 600 bine yakın atanmayan öğretmenin olduğu bir tablodan söz ediyoruz. Öğretmenler özel sektörde asgari ücretle çalıştıklarını söylediklerinde ben utanarak dinliyorum. Sayın Bakan, siz kolej sahiplerine milyarlar dağıtıyorsunuz ama onlar meslektaşlarımızı asgari ücretle çalıştırıyorlar. Öğretmenlerimiz ne yazık ki sömürü koşullarında intihara sürükleniyorlar buna acil bir çözüm üretmeliyiz.”


Öğretmenlik mesleği için asgari bir ücret düzeyi belirlenmesi gerektiğini bu ücret altında öğretmen çalıştırılmasının yasaklanması gerektiğini söyleyen Ali Keven, mühendis odalarının yaptığı uygulamayı da örnek gösterdi. Milli Eğitim İl Müdürlükleri tarafından asgari ücretle güvencesiz çalıştırılan ücretli öğretmenlerin ve özel rehabilitasyon öğretmenlerinin sorunlarına da çözüm talep eden Ali Keven, “Ücretli öğretmenler için 5 bin öğretmen ataması yapılmıştı ancak koşullardan 540 gün prim günü şartı adaletsizliğe sebep oldu. Çünkü bazı Milli Eğitim Müdürlükleri’nin otuz gün üzerinden sigorta yaptıkları, bazılarının ise on beş gün üzerinden sigorta yaptıkları ortaya çıktı. Bir öğretmene 15 gün üzerinden sigorta yapılması ayrı bir sorun. Ancak bu mağduriyetler için bir çalışma yaptırmanızı ve bunu telafi etmenizi bekleyen binlerce öğretmen var. Ücretli öğretmenler için 5 bin öğretmen ataması daha yapılmasına yönelik aşırı bir talep var. Özel rehabilitasyon merkezlerinde çalışan deneyimli öğretmenlerimizin de 5 bin atama talepleri var. Öğretmenler bu taleplerine yönelik bir çalışma yapılmasını istiyorlar” dedi.
 

Yorumlar (0)