CHP'li Keven: Maden En Son 2016’da Denetlenmiş!

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, Akdağmadeni’nden işten çıkarılan maden işçilerinin sorunlarıyla ilgili SGK, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile yaptığı yazışmaları kamuoyuna açıkladı.

Vekil Haberleri 02.12.2019, 13:37 02.12.2019, 13:37
CHP'li Keven: Maden En Son 2016’da Denetlenmiş!

SGK ve İŞKUR Yozgat İl Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıda şirketin topluca işten çıkardığı işçilerle ilgili Yıldızlar SSS Holding’e karşı yazılı bir işlem yapılıp yapılmadığını soran Keven, denetim görevi olan bu kurumların bahse konu maden ocağını işleten şirketi neden denetlemediğini sordu. Denetim görevlerini hatırlattı.

“SGK İl Müdürlüğü’ne gönderdiğim yazıda Akdağmadeni’nde faaliyet gösteren bu maden ocağında defalarca basına da yansıyan sorunları ilettim. Amacım bu sorunlara karşı kurumları harekete geçirmek ve kamu adına görev sorumluluklarını ve yetkilerini hatırlatmaktı. Ancak gelen cevap yazılarında ne yazık ki kurumlar sorumluluğu birbirlerini atıyorlar SGK bu sorunlar İŞKUR’u ilgilendirir diyor. Kıdem tazminatı ve ücret alacakları İŞKUR yetkisindedir diyor. İŞKUR ben bilmem arabulucuya gitsinler diyor. Şirketi en son ne zaman denetlediniz diye soruyorum. İŞKUR denetim sahasında olan bir işyerini en son 2016’da yani tam üç buçuk yıl önce denetlediklerini, gönderdiğim yazının ise ihbar kabul edilip Ankara Teftiş Grup Başkanlığı’na durumun bildirildiğini söylüyor. SGK Yozgat İl Müdürlüğü cevap yazısında 2019 Eylül ayında maden ocağında çalışan 133 işçiden 101’inin topluca işten çıkarıldığını söylüyor. Peki, bu durumda devletin sosyal güvenlikten sorumlu bir kurumu işçilerin haklarını alıp alamadığını sorgulamak görevini neden yerine getirmiyor? Benim resmi bir yazı göndermem mi gerekiyor? Dünyanın her yerinde topluca işten çıkarmak yasal değildir. Ancak belli koşullarda işveren bunu yapabilir aksi halde canı istediği zaman sizi topluca işten atıyorum diyemez. 10 Ekim’den itibaren defalarca bu sorunları gündeme getirdim defalarca ulusal ve yerel basında haberler çıktı. Ama maalesef hiçbir kurum bunu ihbar kabul edip bir çalışma dahi yapmadı. İşçinin hakkını arayan soran yok. Ya iktidarın gölgesinde ki bu şirketten korkuyorlar ya da görevlerini hatırlatmak gerekiyor” diye konuşan Keven, Türkiye İş Kurumu Yıldızlar SSS Holding’e ait işletmeyi 30 Mayıs 2016’dan beri neden denetlemedi diye sordu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne de sorunları ileten bir yazı gönderdiğini belirten Keven, kurumdan henüz bir cevap gelmediğini kaydetti.

Yorumlar (0)