CHP'li Keven: Gençleri esnek ve güvencesiz çalıştırmak istiyorlar

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, AKP grubu tarafından TBMM'ye sunulan torba kanun teklifi hakkında konuştu.

Vekil Haberleri 20.10.2020, 14:34
CHP'li Keven: Gençleri esnek ve güvencesiz çalıştırmak istiyorlar

Keven, getirilmek istenen düzenlemeyle 25 yaş altı ve 50 yaş üstü yurttaşların güvencesiz çalıştırılmalarının yolunun açıldığını söyledi.

“AKP'nin geçen hafta TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve 'istihdamı artırmaya yönelik' diyerek makyajladığı kanun teklifinden 25 yaş altı gençlerimize 10 günden az çalıştırılma, emek sömürüsü ve güvencesizlik çıktı. Çeşitli kanunlarda değişiklik öngören torba kanun teklifine göre AKP iktidarı gençlerimizi mahkum ettiği işsizlik ve umutsuzluk ortamında 25 yaş altında ki gençlerimizin ayda 10 günden az çalıştırılacakları bir kölelik ortamı oluşturuyor. Buna göre kıdem tazminatı hakkı kazanamayacağı, yaşlılık sigorta primi yatırılmayacağı için emeklilik için çalışması gereken sürenin belirli süreli çalıştığı bu dönemde yok sayılacağı ve iş güvencesinin olmayacağı bir çalışma ortamı getirilmek isteniyor. Bunu da '25 yaş altında ki gençlerimizi istihdama teşvik edeceğiz' adı altında sunuyorlar. Bunun adı yıllarca emek harcamış, meslek lisesinden teknisyen olarak mezun olmuş, bir ustalık belgesi olan veya zaten güvencesiz işlerde çalıştırılan milyonlarca gencimizin emeğinin sömürülmesi demektir.”

Düzenlemenin suistimale de açık olduğunu söyleyen Keven,

“Bu getirilen düzenleme suistimale izin vermektedir. İşsizlik ortamında bir işe muhtaç gençlerimizi 10 günden az olmak üzere belirli süreli gösterip işe alacaklar ve bu şekilde suistimal edilip bir ay tam çalıştırılacaklardır. Üstüne kıdem ve ihbar tazminatı hakları olmayacak. Bu şekilde çalıştıkları süreler emeklilik hesabından sayılmayacak.”

Emeklilik hakkı verilmeyen milyonlarca EYT'liyi hatırlatan Keven,

“Bu teklifle 50 yaş üzeri yurttaşlarımızın da belli süreli işlerde istenildiği gibi çalıştırılmalarının önü açılıyor. Zaten milyonlarca emeklilikte yaşa takılan yurttaşımızın olduğu bir ortamda AKP iktidarı önerilerimize kulak tıkıyor ve bu insanların iş güvencesini, emeklilik hakkını sağlamlaştırmak yerine haklarını gasp ediyor. Kanun teklifinde imzası bulunan AKP milletvekillerine sesleniyorum yurttaşlarımıza reva gördüğünüz bu modern kölelik düzenlemesinden vaz geçin.”

Yorumlar (0)