banner773

CHP'li Keven'den iktidara çağrı: ''Esnafın sorunlarını çözmek amacıyla bir komisyon kuralım''

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, Yozgat’ta üretim yapan Kobileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Vekil Haberleri 27.10.2020, 13:30 27.10.2020, 13:32
CHP'li Keven'den iktidara çağrı: ''Esnafın sorunlarını çözmek amacıyla bir komisyon kuralım''

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve CHP İl yönetimi ile birlikte Yozgat’ta bir dizi ziyaretlerde bulunan Keven, ilk ziyaretlerini Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası’na yaptı. Burada Oda Genel Sekreteri Hakan Bektaş’tan Yozgat OSB ve Kobiler hakkında bilgi alan heyet, Yozgat’ta Kobi sayısını artırmak için sektörel bazda daha fazla teşviğin verilmesi gerektiğini belirtti. Ardından Yozgat Esnaf Kefalet Kooperatifi’ni ziyaret eden milletvekili Keven ve beraberinde ki heyet, burada Kooperatif Başkanı Uğur Bektaş ve yönetimiyle görüştü.

Esnafın pandemi süresinde yaşadığı sorunları Cumhuriyet Halk Partisi olarak yakından takip ettiklerini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnaflarla ilgili çözüm önerilerini kamuoyuna da açıkladığını söyleyen Keven, esnafa sicil affı ve borç yapılandırması talep ettiklerini ancak iktidarın bu talebe olumlu karşılık vermediğini söyledi.

“Esnafımızın kredi borçları birikti. Pandemi süresinde verilen 25 bin liralık kredinin taksitleri 3 ay ertelenmişti ve bu ay ödeme günü geldi. AKP iktidarına tekrar sesleniyoruz gelin esnafın sorunlarını çözmek amacıyla bir komisyon kuralım. Borçlarına en az 1 yıl erteleme ve yapılandırma getirelim. Sicil affı çıkaralım ve yeniden yatırım yapabileceği bir mali güvenceyi onlara sağlayalım. Servisçi, kantinci, kahveci, kırtasiye gibi yüz binlerce esnafın yaşadığı geçim sıkıntısına merhem olacak bir hibe destekte bulunalım. Örneğin servisçi esnafı Mart ayından beri kontak kapattı. Biz de devlet olarak onların araç muayene ücretlerini üstlenelim. Yine diğer esnafımıza kira yardımı yapalım. Bu öneriler ilk etapta bir nebze rahatlama yapacaktır. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız Malatya’da esnafa ‘sen abartıyorsun bu kadarı abartı’ diyor. Bu söylem esnafın sorununu çözmez.”

Ziyaretin ardından esnaf ziyareti yapan Keven, esnaflarla sohbet etti ve siftah yapamayan esnaftan alışveriş yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı’nda basın toplantısı yapan Yozgat Milletvekili Ali Keven, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve CHP İl Başkan Vekili Serdar Boztepe burada yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. Yozgat’ta sık sık esnafla ve üreticilerle görüştüğünü onları ziyaret ettiğini belirten Keven, pandeminin bir ekonomik krize döndüğünü ve esnaftan özellikle kredi borçları veya yeni kredi alamamak gibi sorunları devamlı işittiğini söyledi. Sicil affının önemli bir talep olduğunu vurgulayan Keven, Yozgat’ın ihracat rakamlarını paylaştı.

“Yozgatımız 2019 yılında TÜİK’e göre 13,5 milyon dolar ihracat yaptı. Yanı başımızda bulunan Çorum ise 2019 yılında 1,5 milyar dolar ihracat yaptı. Bu çok büyük bir fark. Çorum’un yapabildiğini Yozgat neden yapamıyor? Bunu irdelemek lazım. Çorum yüzlerce markanın üretim yaptığı bir il haline gelirken yanı başında bulunan Yozgat üst düzey yöneticileri, bakanları, başbakan yardımcılarını çıkarmış bir il olmasına rağmen Yozgat’ın yatırımda geri kalması, kalkınmadan hak ettiği payı alamaması düşündürücü. Yozgat devamlı başka illerin gölgesinde bırakılıyor. ORAN Kalkınma Ajansı da Kayseri gibi büyük bir ilin gölgesinde kalmadan Yozgat’a özel sektörel teşvik programları çıkarmalı. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay bir programda ‘Organize Sanayi’de doluluk oranı yüzde 95’i aştı’ dedi. Keşke böyle bir oran olsaydı. Sayın Oktay’a yanlış bilgi vermişler. Yozgat’a geldiğinde yapılan programlara Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizi de davet ederse ben ona OSB’de ki 101 parselin yalnızca 35’inin dolu olduğunu söylerim. Yozgat OSB’de bu yüzde 95 doluluk oranına bir an önce çıkmak istiyor. Yatırımcının gerekirse hep birlikte ayağına gidelim. Aksi halde bu tablo iyiye gitmiyor.”

Yozgatlı çiftçilerin sorunlarını da hatırlatan Keven, şekerpancarında taban fiyatın hala açıklanmadığını, tarımsal üretimde ithalatın had safhaya ulaştığını, şuan buğday ve arpa ithal etmek için gümrük vergisinin sıfırlandığını, çiftçiden 1 lira 85 kuruşa alınan buğdayın ithalat yapılan ülkelerden 2 lira 45 kuruşa alındığını söyledi.

Yorumlar (0)