CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK:“DEMOKRATİK CUMHURİYET EŞİT YURTTAŞLIKTIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Vekil Haberleri 29.10.2022, 13:55 29.10.2022, 14:12
CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK:“DEMOKRATİK CUMHURİYET EŞİT YURTTAŞLIKTIR”

İşte Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek'in o açıklaması:

Bundan yaklaşık bir asır önce Cumhuriyetin kuruluş fitili 19 Mayıs 1919’da Samsun da ateşlenmiş, emperyalizme mücadele sonucu 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet kurulmuş ve devrimlerle donatılmıştır. Cumhuriyetin ilanıyla demokrasi, hukukun egemen olduğu bilinç, akıl ve bilimin öncülüğünde, eğitimde fırsat eşitliği yaratılarak bütün vatandaşların eşit haklara sahip olmaları sağlanmıştır. Anadolu’da okulsuz yerleşim yeri kalmaması için eğitimde büyük hamleler gerçekleştirerek, Cumhuriyetin onuncu yılında okuryazar sayısı artmıştır.
 

 CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Kurtuluş Savaşının Başkomutanı, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği “muasır” medeniyet seviyesine ulaşmak için; Cumhuriyetin ilanı ve Atatürk devrimleri ile aydınlanma süreci hız kazanmıştır. Cumhuriyet döneminde ülkemizde demokrasi zaman, zaman kesintiye uğratılmaya çalışılsa ve iç çatışmalar yaşansa da, tüm bu süreçleri aşmamızda Atatürk ilkeleri önemli bir etken olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz! En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır” diyerek bilimin ışığından gidilmesini ve “Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsedir.” Diyerek düşüncesini açıkça ifade etmiştir. 


   CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Yaşadığımız coğrafya da Cumhuriyet öncesi okur-yazar oranının çok düşük olması, kız çocuklarının  okula gönderilmemesi ve çeşitli tarikat – cemaatlerin etkinlik kazanması ile insanlar bilimsellikten uzaklaşarak, kendilerine çeşitli sıfatlar yakıştıran meczuplardan yardım umar hale getirilmişlerdir. 


Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu olumsuz gidişe son vererek bütün yurttaşların eşit olduğunu, kula, kulluk etmek yerine, bilimle, bilgiyle insanların donatılmasını ve yurttaşlık bilincinin önemini vurgulamıştır. Bütün bireylerin cinsiyet ayrımı yapmadan gerekli bilgilerle donatılması gerektiğini ifade ederek eğitime büyük önem vermiştir.


YAŞASIN DEMOKRATİK CUMHURİYET

   CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Cumhuriyetimizin 99 yılında, dünyanın birçok bölgesinde, insanların, inanç ve düşüncelerinden dolayı horlandığı, şiddete uğradığı, bir birlerinin canlarına kıydığına şahitlik ediyoruz. Bundan 99 yıl önce uzak görüş ile bugün yaşanacakları gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk, insanlığı, medeniyeti önceleyen Laiklik İlkesi ile bir asır sonra yaşanacak olumsuzluklara karşı da gerekli tedbirleri almıştır. Bugün Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerini geçmişle gelecek arasındaki bağı koparan büyük yıkım olarak niteleyen anlayışa sahip olanları da dikkatle, ibretle izliyoruz. Cumhuriyet ilan edilmemiş ve Atatürk İlkeleri hayata geçirilmemiş olsaydı! Bu gün okur-yazar oranımız ne kadar olurdu?


   CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında onu daha demokratik değerlerle donatmak, insanlarımız arasında kardeşlik bağlarını güçlendirmek, dünyanın her açıdan gelişmiş ülkeleri arasında saygın yerimizi almak için elimizden gelen her çabayı göstereceğiz.  Cumhuriyetimizin 99. Yılında ülkemize bu büyük gururu ve mutluluğu yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet devrimini gerçekleştirenleri en içten minnetlerimle, saygılarımla şükranlarımı sunuyorum. “29 EKİM BAYRAMIMIZI KUTLUYORUM.” dedi 

Yorumlar (0)