CHP'li Kemal Zeybek: Ziraat Bankası Kuruluş Amaçlarına Uygun Çalıştırılsın

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Ziraat Bankasının risk alarak ilgili sektörlerde üretim ile istihdamın artırılması için kredi oranlarını yükselmeli ve kredi kullanmadaki zorlukları ortadan kaldırmalıdır.

Vekil Haberleri 19.06.2021, 13:55
CHP'li Kemal Zeybek: Ziraat Bankası Kuruluş Amaçlarına Uygun Çalıştırılsın

  Zeybek; Ülke ekonomisinde, Finans sektöründe Ziraat Bankasının hizmeti 84 milyon yurttaşımızı yakından ilgilendirmektedir. Zorunlu durumlarda Merkez Bankasının karşılığı olmadan basmış olduğu paranın piyasalara sürülmesinde ve dolaşıma sokulmasında en önemli görev devletle özdeşmiş Ziraat Bankasına düşmektedir. Ziraat Bankası Devlet kapısı olarak algılanmaktadır.

  Zeybek; Ekonomide Ziraat Bankası kamu kaynaklarının parasını verirken, Krediye acil ihtiyacı olan vatandaşlarımız komisyon ve farklı giderleri de görmezden geliyor. Krediye mecbur olmuş insanlar kesintileri dikkate almıyor, her işlem insafınıza bırakılmış. “Denize düşen yılana sarılır” mantığı ile krediyi bulabilen vatandaş şartları istemeyerek zorunlu kabul ediyor.

TARIM VE HAYVANCILIĞA GEREKLİ DESTEKLER VERİLMİYOR

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Ülkenin Milli Hâsıla gelirinin %1’i tarıma destek olarak ayrılması Kanunla belirlenmiş olmasına rağmen, yıllardır tarım kesimine %055 oranında destek sağlanıyor. Ziraat Bankasının kuruluş amaçlarından en önemlisi Türk tarımını destekleyerek, yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşmak olduğuna göre banka amaçları doğrultusunda üreticiyi ve üretimi desteklemek zorundadır.

Ziraat Bankası, üreticinin üretme kabiliyetini artırmak,  halkımızın sağlıklı ve yeterli gıda ihtiyacının karşılanması için gerektiğinde sıfır faizli krediler kullandırmalıdır. Yıllar itibarı ile her yıl tarım kesiminin Devletten %45 alacağı mevcuttur. Zora düşmüş üreticiye gerekli destekler mutlaka sağlanmalıdır.

  Zeybek; Tarım Kredi Kooperatifleri faiz oranları %17’yi bulan oranlarda kredi kullandırıyor, zor durumda kalan üretici bu kredileri mecburen kullanıyor. Üretici krediyi kullanırken bin bir zorlukla karşılaşıyor, araziler çok hisseli olduğu için ipotek vermede zorlandıkları gibi kefil bulmakta da zorluklar yaşanıyor. Çapraz kefillik sistemi ile dört kişi bir birlerine kefil oluyor, dört kişiden birinin taahhütlerini yerine getirmediğinde diğerlerinde traktörleri bağlanıp haciz işlemleri başlatılıyor.  Tarım Kredi Kooperatiflerinin borç yapılandırması ile faizlerden bir kısım düşüldükten sonra kalan borcun %30’u peşin diğer kısmı ise üç eşit taksitte ödenmek şartı ile yapılandırma yapılmaktadır.

 Tarım Kredi Kooperatiflerinin takipteki alacak miktarının1,20 milyar olduğu söyleniyor ve bunun %30’u borçlulardan peşin olarak tahsil edilmek isteniyor, Doğan Medyasını almak için Demirören grubuna 750 milyon Dolar, Dolar TL güncel kurundan 6,5 milyar TL kredi kullandırılıyor. Faizleri nedir bilinmiyor? Kullanılan bu paranın faizi dahi tahsil edilmiyor. Hayvan ve Tarım üretimi yapan borçluların borçlarını yapılandırma yaptık diyeceksiniz %30 peşin tahsil koşulu getireceksiniz! Demirören grubuna 6,5 milyar parayı faizi ile birlikte yaklaşık 9 milyar parayı görmezden gelineceksiniz.

Ziraat Bankası bir zümrenin, bir zihniyetin Bankası değildir. Halkın Bankasının parasını üreticiye, halka verin. Bankanın 2018 yılı Sayıştay denetim raporlarında 122 milyon TL Reklam parası ödediği, 2020’li yıllarda en az katlanarak büyüdüğü ve bu reklam paralarının hangi yandaş kanallarına, medya guruplarına verdiniz.

Pandemi koşullarında ve ülkemizin belli bölgelerinde yaşanan kuraklık nedeniyle üreticinin borcunu ödemesi mümkün gözükmüyor. Ziraat Bankası yetkililerinin tarımı daha fazla sübvanse edilmesi için destek olmalıdır. Ziraat Bankası Devletin ve halkın malıdır! Yaptığı her hizmeti kar hedefleyerek yapmak yerine; üretim, istihdam ve kolay kredi seçenekleri ile zorda olan çiftçiye gerekli destekler sağlanmalıdır.

  Zeybek; Ziraat Bankası, Havuz Medyasını genişletmek için kredi vermek yerine; Tarım ve hayvancılık üretimin artırılması için kredi olanaklarını sonuna kadar zorlamalıdır. Reklamlarla çeşitli yandaş firmalara kaynak aktarırken unutmayın! “Çiftçinin kara gün dostu Ziraat Bankasıdır” Reklamını da hatırlatırız. Yandaş yerine üreticiye gerekli kaynaklar yaratılsın. Dedi.

Yorumlar (0)