CHP'li Kemal Zeybek: Ovamızı, suyumuzu, havamızı kirletmeye hakkınız yoktur!

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşma ile Çarşamba Ovası’na kurulan Biyokütle Santralinin bölge için çok büyük bir tehlike arz ettiğini, gelecek süreçte; Ovanın kirletilmesi ile suyun, havanın, bölgede yetişen tarım ürünlerinin ve doğal habitatın bundan çok olumsuz bir şekilde etkileneceğinin, bu duruma seyirci kalmanın geleceğimize ihanet olduğunu, oldu-bitti yöntemlerle ve kural tanımaz bir şekilde yapılan bu doğa katili santralin faaliyete geçmesi halinde bölgede yaşayan pek çok canlının doğal ortamını geri döndürülemeyecek bir şekilde etkileneceğini belirtti.

Vekil Haberleri 31.03.2021, 13:36
CHP'li Kemal Zeybek: Ovamızı, suyumuzu, havamızı kirletmeye hakkınız yoktur!

Zeybek; Biyokütle Enerji Santrali ile Çarşamba Ovası’nın aynı cümle içerisinde kullanılması dahi çok büyük bir talihsizliktir; doğaya yapılan büyük bir ihanettir. Biyokütle Enerji Santrali bizler için bir yatırımdan ziyade kirliliği, rantı, doğa talanını ifade etmektedir. Çarşamba Ovası sahip olduğu birinci sınıf tarım arazileri ile dünyada ender bulunan ovalardan birisi ve hatta bizlere göre en güzelidir. Yeşil ırmağının binlerce yıldır geçtiği bölgeye can verdiği; güneyden, kuzeye doğru uzayarak denizle buluştuğu ve üzerinde yetişen ürünlerle yüzyıllardır yaşayan sakinlerini koruduğu, doyurduğu ve barındırdığı bir ovadır. Çarşamba Ovası’nın tamamı kapalı sistem sulama teknikleri devreye sokulduğunda cazibe ile sulanabilecektir. Çarşamba Ovası’nın kirletilmesine bugün ses çıkarmayanlar, bu garabete göz yumanlar, bu sürece destek olanlar atalarının eşsiz yadigarına ihanet etmekte ve para uğruna her türlü talana göz yumarak, rantı hayatının merkezine koymaktadır.

ÇARŞAMBA OVASININ KİRLETİLMESİNE SEYİRCİ KALAMAYIZ!

  CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Çarşamba Ovasında, Biyokütle Santralini savunmak; rantı, kirliliği ve doğa talanını savunmaktır. Samsun’un kullanmış olduğu temiz içme suyu kaynakları bu bölgeden temin edilmektedir. Bu santral yapıldıktan sonra atık yakılması yüzünden bölgeye yayılacak gazlar, küller binlerce yıldır kullanılan temiz içme suyu kaynaklarımızı geri dönüşü olmayacak bir biçimde kirletecektir. Suyun, havanın ve doğanın kirlenmesinden dolayı sayısız canlı bundan olumsuz bir şekilde etkilenecek ve hatta belki de hayatını kaybedecektir. Çarşamba Ovasında; Biyokütle Santralini savunmak, rantı, kirliliği ve talanı savunmaktır. Çarşamba Ovasında Biyokütle Santraline sahip çıkmak, onu savunmak, dünyaya, insanlığa ve canlılara yapılan büyük bir ihanettir. Rant arzusu, insanlığın ve canlıların yaşam hakkının önüne geçmesin. Çarşamba Ovasını kirletenler ve olaya destek olanlar unutmasın ki Ovamızın, suyumuzun, havamızın, doğamızın ve çocuklarımıza bırakmak zorunda olduğumuz doğa mirasının kirletilmesine ve göz göre göre katledilmesi asla seyirci kalmayacağız, asla müsaade etmeyeceğiz.

Bugün iktidarın gücünü kullanarak bu işe kalkışanlar şunu unutmasınlar: Halkımızla birlikte bu kirli enerjinin faaliyetlerine bir gün mutlaka son verilecek; bu talana ortak olanlara zamanı gelince teker teker hesap sorulacaktır.

   Zeybek; Gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakmak her bireyin boynunun borcudur. Çarşamba Ovasında; Biyokütle Santralini savunan insanlar, gelecekte çocuklarının, torunlarının yüzüne nasıl bakacaklar? Bundan onlarca yıl sonra nasıl yâd edileceklerini düşünüyorlar, hayırla mı, kahırla belayla mı? Ya da biz yaptık, oldu bir kere siz de bizi affedin mi demeyi hayal ediyorlar? Ülkemizde rantın geldiği noktayı ifade etme açısından Çarşamba Ovasında yapılan Biyokütle Santrali son yıllarda yapılan pek çok doğa katliamında olduğu gibi önemli bir örnektir. Rantın olduğu yerde ne kamu yararı ne de canlıların yaşam hakkı gözetilmez. İktidarın ve rant peşindeki yandaşlarının doyumsuzlukları bitmek bilmiyor ama bu devran böyle gitmez de

Yorumlar (0)