CHP'li Kemal Zeybek: Önlenebilir doğal afetler kader olmaktan çıkartılmalıdır

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun ve Karadeniz bölgesinde yaşanan Sel felaketleri önlene bilir nitelikte olmasına rağmen, gerekli tedbirler, önlemler alınmadığı için her yıl yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle; insanlarımız canları ile varlıklarını kaybettiğini belirtti.

Vekil Haberleri 08.10.2020, 14:08
CHP'li Kemal Zeybek: Önlenebilir doğal afetler kader olmaktan çıkartılmalıdır

Bölgede her yıl yaşanan “SEL” felaketleri, günümüz teknolojileri, makina donatımları ve teknik bilgilerle önlenebilir. Dere yataklarına yapılaşmanın önüne geçilmesi, tersip bentleri yapılarak, sel kapanı ve drenaj kanallarının yeterli genişlikte olmasıyla “Sel” baskınlarının önü alınabilir.

Zeybek; 2012 yılında Samsun Merkezde Mert ırmağı üzerindeki TOKİ evlerindeki “SEL” baskınında 4’ü çocuk olmak üzere 9 yurttaşımızın hayatını kaybetmesi ibretlik bir olaydır. Gerekli önlemler alınmış olsaydı 9 yurttaşımız hayatlarını kaybetmemiş olacaklardı. Terme, Salıpazarı, Ayvacık ve Çarşamba ilçelerinde her yıl yaşanan “SEL” felaketleri can kayıplarının yanında ekonomik kayıpların oluşmasına neden olmaktadır. 2019 yılında Salıpazarı’nda yaşanan “Sel” felaketinde iki insanımız hayatını kaybetti. Defalarca uyarılarımıza rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması sonucunda; Bölgede her yıl benzer manzaralar ile karşılaşıyoruz. Çarşambayı sel aldı türküsünün bir nedeni var. Yeşilırmak taşkınları ile her yıl sular altında kalan Çarşamba ovası, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajlarının yapımı ile kontrol altına alınmış, artık selin etkisiyle söylenen türküler söylenmez olmuştur.

TEDBİRLER VAKİT GEÇİRİLMEDEN ALINMALIDIR

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Karadeniz Bölgesinde her yıl farklı İl ve İlçelerde yaşanan “SEL” felaketlerinden yönetenlerin ders çıkarmadığını, Giresun da yaşanan felaket ortaya çıkarmıştır. Doğanın verdiği etkinin artırılmasında, dere yataklarının daraltılması, köprülerin bölgenin özellikleri dikkate alınmadan yapılması ve rant uğruna dere yataklarının yerleşime açılması felaketin boyutlarını büyütmüştür. Doğankent ile Tirebolu arasındaki yolun çökmesi sonucu 5 Askerimizle bir iş makinası operatörü şehit olmuşlardır. Siyasal iktidarın doyumsuz yandaşları menfezlerin altında malzeme çıkararak, olayı bilen ve şikâyet dilekçesi veren vatandaşların duyarlılıklarına, duyarsız kalmaları felakete adeta davet çıkarmıştır. Dereli İlçesinde, köprü üzerine, köprü yapılması ile suyun akışının önlenmesi felaketin boyutlarını artırmış, Dereli ilçesinde can ve mal kayıpları yaşanmıştır.

Giresun da yaşanan sel felaketinin yaşandığı bölgeleri partimizin görevlendirmiş olduğu Milletvekili arkadaşlarımla detaylı inceleme ve izleme imkânım oldu. Önlenebilir doğa olayları halkımızın kaderi olmamalı.

Yönetenler; olaylardan sonra bölgede sırasıyla boy gösterir, başınız sağ olsun, geçmiş olsun ve yaralarınız en kısa zamanında sarılacak gibi klasik ifadeler kullanırlar.

Zeybek; Yönetenler tedbirleri zamanında almalı, felaketlerin yaşanması önlenmelidir. Sel felaketlerinde hayatlarını kaybedenlerin geri getirilme imkânı var mı? Hamasi nutuklar yerine, vatandaşın yara almadan yaşamını sürdürebilmesi için bilimsel ve teknolojik çalışmalarla doğal felaketlerin önüne geçilmelidir dedi.

Yorumlar (0)