CHP'li Kemal Zeybek: Kuraklık Anadolu'yu Tehdit Ediyor

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “Sulama ’da akarsu kaynağımız verimli kullanılabilmesi için altyapılarının yeterli olması ile mümkün olacaktır.

Vekil Haberleri 27.05.2021, 12:53
CHP'li Kemal Zeybek: Kuraklık Anadolu'yu Tehdit Ediyor

Zeybek, Sulamada, kapalı sisteme geçilmesi, yağmurlama veya damlama yöntemlerinin kullanılmasına yatırımlar yapılmalıdır. Kuraklık, Dünya’da önemli bir tehlike olarak görülmekte, gelişmiş ülkeler su kaynaklarının verimli kullanılması için gerekli tedbirleri almaktadır. Kuraklık tehlikesine karşı yetkilileri uyarıyorum! Su kaynaklarımızın doğru kullanılması için gerekli yatırımlar vakit geçirilmeden yapılmalıdır. Su’ya yapılan yatırımlar insanlığın geleceğine yapılan yatırımlar olarak görülmelidir.

    Karadeniz’e dökülen su kaynaklarının Baraj ve gölet altyapıları yapılarak suların denize boşa akıtılmamalıdır.  Bu sular altyapı çalışmaları yapılarak Anadolu’daki arazilerle buluşturulmalıdır. Diğer bölgelerdeki sularında önlemler alınarak tarım arazileri ile buluşturulmalı sağlanmalıdır. Samsun Sınırları içerisindeki Yeşilırmak,  Kızılırmak nehirlerinin suları dahi; Çarşamba, Bafra ve çevredeki tarım arazileri sulanmadan denize boşa akıtılması önlenmelidir. Tarım arazilerindeki su kullanımı yatırımları yapılmalıdır. Kuraklık su kaynaklarımızın varlığı ile kader olmaktan çıkarılmalıdır.  

AÇIKLANAN TABAN FİYATLAR, GÜBRE, MAZOT ZAMLARI KARŞISINDA YETERSİZ KALMIŞTIR

         CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Tarım Bakanı taban fiyat açıklaması yapıyor! Neye göre taban fiyat açıklıyorsunuz? Geçen yıllarda tarımdaki girdi fiyatlarında yaşanan artışları dikkate aldınız mı? Gübrede, tohumda, ilaçta fiyatlar yüzde, yüz artış gösterirken. Arpa ve Buğdayda Bakanlığın açıklamış olduğu fiyatların yeterli olmadığını ve piyasa fiyatlarının daha yükseklerde seyrettiği görülüyor.

 TMO’ in bu yıl açıklamış olduğu taban fiyatlardan ürün alma imkânı yoktur. TMO stoklarında bulunan; Arpa, Buğdayın Un Fabrikaları ve Yem Fabrikaları tarafından alınarak kapatılmaktadır. Kuraklık ve üreticiye gerekli desteklerin verilmemesi sonucunda ülkemizde yeterli tahıl üretiminin yaptırılmadığını görüyoruz. Dünya piyasalarında tırmanışta olan tahıl ürünlerinin vakit geçirilmeden gerekli bağlantılar yapılarak gerekli tedbirler alınmalıdır.

19 yıldır Tarım ürünlerinin ithalatı için verilen kaynaklar, ülkemizdeki su kaynaklarının sulama altyapılarına harcansaydı ülkemiz arazileri kuraklıktan bu denli etkilenmeyecekti. Dünya piyasaları daha fazla yükselmeden; 2021- ve 2022 İlk yarısına kadar olan Arpa, Buğday ihtiyaçları temin edilmeleridir

                 CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; İktidarı uyarıyoruz! Ülkenin geleceğini karartınız, ekonomik ve siyasal yapısını bozdunuz, tarımı çökerttiniz!  Halktan yana hiç bir tavrınız yoktur. Ülkenin bu durumdan çıkartılması için bu siyasal iktidarın mutlakla değişmesi gerekir.  Üretici, ürününü ekmeden taban fiyat açıklamaları yapılarak çiftçinin üretim yapması sağlanmalıdır. Çiftçi, tarımda girdi fiyatları ile ürün taban fiyatlarını kıyaslayarak ekim yapacağı ürünlerin tercihini yapabilmelidir.

  Zeybek;   Patates, soğan üreticisi maliyetlerin yükselmesi kuraklığında etkisi ile üretimde zorluklar yaşayacağı bir gerçektir, şimdiden gerekli destek verilmelidir. Karadeniz Bölgesinin stratejik ürünü Fındık ’ta benzer sorunların yaşanmaması ve üreticilerin tekelci sermayenin insafına bırakılmaması için Fındığın ton fiyatının 4 bin Dolar( 1Kğ 4 dolar) açıklanması ve şimdiden fındık üreticilerinin beklentilerine cevap verilmelidir. Bu söylediklerimize, siyasal iktidarın yönetim anlayışı ile çözüm bulmak mümkün değildir. Çiftçimiz, üreticimiz, tüketicimiz umutsuz olmasın! 19 yıldır tarımda çözüm üretemeyen iktidarın değişimi ile su kaynaklarımız tarım arazileri ile buluşacak ve sorunlar çözülecektir. Dedi.”

Yorumlar (0)