CHP'li Kayışoğlu Ödenmeyen KDV İadelerini Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, yeminli mali müşavirlerden gelen çok sayıda şikayet üzerine KDV iadeleri konusunda yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 06.12.2019, 11:05
CHP'li Kayışoğlu Ödenmeyen KDV İadelerini Meclis Gündemine Taşıdı

CHP’li vekil, 2019 yılı için bütçede 97 milyar TL’lik KDV iadesi yapılacağının belirtilmesine ve yapılan değişiklikle ödemelerin hızlandırılacağına yönelik açıklamalara rağmen gelinen süreç itibariyle tam tersine iadelerin geciktirildiği ve hatta “para yok” denilerek yapılmadığına dair iddialar olduğunu belirtti. Ödenmeyen ya da geciktirilen KDV iadeleri nedeniyle başta ihracat yapanlar ve inşaat olmak üzere birçok sektörün zorda olduğunu ifade eden Nurhayat Altaca Kayışoğlu, ödemeler sırasında da suiistimal ve kayırmalar olduğu iddialarına karşılık önerge hazırladı. Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:

“Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Şubat ayında yapılan açıklamada KDV iadeleri konusunda yeni sistem getirildiği belirtilmiş ve ödemelerin hızlandırılacağı ifade edilmişti. Ancak uzmanlar ve yeminli mali müşavirler tarafından yapılan değerlendirmelerde, yıl sonu gelmesine rağmen incelemeden geçip mal müdürlüklerine gönderilen dosyalara ilişkin ödemelerin para olmadığı gerekçesiyle bekletildiği, bu yüzden iş dünyasının zor durumda kaldığı, hatta konkordato ilan edip batan şirketlerin olduğu belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

Bütçede yer alan bilgiler doğrultusunda 2019 yılında yapılacağa ifade edilen 97 Milyar TL’lik KDV iadesinin ne kadarı ödenmiştir?

Halen vergi dairelerince dosyası incelenmiş olup ödeme bekleyen toplam KDV tutarı ne kadardır?

Vergi dairelerince incelemesi yapılmış olup ödeme için gönderilen dosyaların mal müdürlüklerince para yok gerekçesiyle bekletildiği iddiaları doğru mudur? Gerek ihracat gerekse inşaat işlerindeki indirimli oran vergi iadeleri başvurularının yeminli mali müşavirler tarafından vergi dairelerine teslimi üzerinden 15 gün içinde işleme başlanması gerekirken aylarca bekletilmesinin sebebi nedir?

Ödemelerin yasal süresinde yapılmamasının gerekçesi nedir? Bu ve benzeri durumlarda hangi işlemler yapılmaktadır?

KDV iadesi için yapılan başvurular, vergi dairesi incelemeleri ve mal müdürlüklerince yapılan ödeme işlemlerinde sıralama neye göre yapılmaktadır? 

Dosyaların incelenmesi ve ödemelerin yapılması aşamasında suiistimallerin yapıldığı ve bazı dosyalara öncelik verilerek mağduriyet yaratıldığı iddialarına yönelik olarak alınan önlemler yeterli midir? Söz konusu kayırma ve suiistimallerde bulunan görevlilerle ilgili ne gibi işlemler yapılmaktadır?”

Yorumlar (0)