banner773

CHP'li Kayışoğlu: Deprem Değil Yetkililerin İhmali Öldürür

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu Bursa’da son yaşanan depremlerin uyarıcı nitelikte olduğuna dikkat çekerek yetkilileri sorumluluğa davet etti. CHP’li vekil yaptığı yazılı açıklamada, küçük şiddetli olsa da sıkça yaşanmaya başlanan depremlerin fay hatlarındaki hareketliliği gösterdiğini ve bu fay hatlarının yerleşim bölgelerinin altından geçtiğini vurgulayarak “Deprem değil, yetkililerin ihmali öldürür” ifadesini kullandı.

Vekil Haberleri 20.11.2019, 11:10
CHP'li Kayışoğlu: Deprem Değil Yetkililerin İhmali Öldürür

Bursa’nın deprem açısından birinci derecede riskli olduğu ve en son 1855’te olmak üzere büyük depremler yaşadığını hatırlatan Nurhayat Altaca Kayışoğlu, yazılı açıklamasında şunlara değindi.

Ülkemizin en önemli tarım ve sanayi merkezlerinden biri olan ve ekonomiye sağladığı katma değerle dördüncü sırada bulunan Bursa, bir deprem şehridir. Özellikle 1999 Marmara depreminden sonra olası deprem felaketine karşı alınacak önlemler açısından en öncelikli illerin İstanbul ve Bursa olduğu ise tartışma götürmeyecek bir gerçektir. Ancak bu konuda hem 2016 hem de 2018 yıllarında vermiş olduğum önergeler ne yazık ki Meclis Arşivlerinde bekletilmekte,  hem merkezi hükümet düzeyinde hem yerel yönetim bazında konuya gereken ciddiyetle yaklaşılmamaktadır. Oysa bir an önce riskli, hasarlı ve dayanıksız binaların tespit edilmesi, güçlendirilmesi, kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabilecek toplanma alanlarının belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü konuyla ilgili uzmanların yaptıkları açıklamalara göre Bursa’da yerleşim merkezlerinin altından geçen fay hatları 7 şiddetinde deprem üretme potansiyeline sahip faylardır. Son zamanlarda yaşanan küçük şiddetli depremler, her ne kadar can ve mal kaybına yol açmamışsa da bu gerçekle bir kez daha yüzleşmemizi sağlamıştır. Ama önemli olan bizlerin değil, AKP hükümeti ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bütün yetkililerin bu gerçeklikle yüzleşmesidir. Bu nedenle daha fazla gecikmeden bir an önce harekete geçilmeli ve önlemler konusunda planlı, programlı bir çalışma yapılarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. CHP olarak biz, insan öncelikli, bilimsel temelli her türlü atılacak adıma ve yapılacak çalışmalara destek olmaya hazırız. Onun için diyoruz ki “Deprem değil, yetkililerin ihmali öldürür”. Bu nedenle başta hükümet olmak üzere bütün yetkilileri sorumluluğa davet ediyor,  telafisi olmayacak felaketlerle karşılaşmamak için bir an önce harekete geçilmesini talep ediyoruz.

Yorumlar (0)