banner758

CHP'li Kayışoğlu: Antiepileptik İlaçlara Hastalar Neden Ulaşamıyor?

CHP Bursa Milletvekili, TBMM Divan Kâtip Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, eczanelerde antiepileptik ilaçlara ulaşmada yaşanan sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 19.10.2019, 14:30
CHP'li Kayışoğlu: Antiepileptik İlaçlara Hastalar Neden Ulaşamıyor?

Hasta ve yakınlarının Convulex, Karbalex, Lamiktal, Depakin, Trileptal, Rivotril, Sabril ve Frisium gibi antiepileptik ilaçlara ulaşılamadığını dile getiren Altaca Kayışoğlu, “Hasta yakınlarından bu konuda sürekli şikâyetler alıyoruz. İlaçlara ulaşamadıklarını aktarıyorlar.
Çok zorlandıklarına dikkat çekiyorlar. Eczanelerde görüştüklerinde kendilerine sürekli olarak dolar kurundaki yükselişlerin gerekçe olarak sunulduğunu belirtiyorlar” açıklamasında bulundu.


Eczacıların hasta yakınlarının ilaçlara ulaşmadaki en büyük sorunun döviz kurlarının ayarlanamaması olduğunu dile getirdiğini belirten CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Yaşam hakkı kutsaldır. Kimi ilaçlar o kadar yaşamsal önemdeki, hastaların bu
ilaçlara ulaşamaması baskılanan nöbetlerinin tekrarlamasına yol açacağı gibi ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Hasta yakınlarının bu konudaki tedirginlikleri göz ardı etmemek gerekiyor. Sosyal devlet olmanın gereklerinden birisi de vatandaşlarının sağlık hakkından en iyi şekilde yararlanmasını sağlamaktır. Teşhis ve tedavi imkânlarına ulaşmasını kolaylaştırmaktır. Bu noktada maalesef yaşanan sorunlar Sağlık Bakanlığı’nın yeterince titiz davranmadığını ortaya koyuyor. Hasta yakınlarının içine düştüğü durum bunu gösteriyor. Sorunun bir an çözüme kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı’nın ivedilikle hareket etmesi gerekiyor” çağrısında bulundu. Altaca Kayışoğlu, yaşanan ilaç soruna dikkat çekmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ne soru önergesi de verdi.

İşte O Soru Önergesi:

Antiepileptik ilaçlara ulaşmada sıkıntı yaşandığına dair şikâyetler gelmektedir. Hasta ve yakınları ilaçları eczanelerde bulamadıklarını dile getirmektedirler.

Bu bağlamda;
1-      Convulex, Karbalex, Lamiktal, Depakin, Trileptal, Rivotril, Sabril gibi ilaçlara hastaların ulaşamamasının nedeni nedir?
2-      Bu konuda Sağlık Bakanlığı olarak ne gibi girişimlerde bulunulmaktadır?
3-      Frisium gibi ilaçları Türkiye’ye getiren Türk Eczacılar Birliği’nin bu ilacı Türkiye’ye getirmemesinin gerekçesi nedir?
4-      Hastaların ilaçlara kolay ulaşımı konusunda ne yapılması ön görülmektedir?

Yorumlar (0)