CHP'li Kaya: Uzak Cezaevlerine Gönderme Cezası

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü sebebi ile mesajını yayımladı.

Vekil Haberleri 10.12.2019, 13:10
CHP'li Kaya: Uzak Cezaevlerine Gönderme Cezası

İşte Kaya'nın Mesajı:

"10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde, Türkiye’nin insan hakları sicilinin daha da bozulduğunu, bir arpa boyu yol alamadığımızı görerek kahroluyoruz. Ülkemizde insan hakları ihlallerinin en yoğun yaşandığı yerlerden biri de cezaevleri. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’yi her gün yeni bir tazminata mahkum ediyor. Neden peki? Tutukluları istemleri dışında ailelerinin yaşadığı yerlerden uzak cezaevlerine naklettiği için…

AKP bunu bir cezalandırma yöntemi olarak kullanıyor. Tutukluları istemleri dışında ailelerinin yaşadığı yerlerden uzak cezaevlerine göndererek, hem mahkumu hem de ailesini cezalandırıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı da Diyarbakır’da cezaevi yokmuş gibi, 1566 kilometre uzaklıktaki Edirne F Tipi Cezaevine gönderdiler. En son, Edirne F Tipi Cezaevi'nde Rahatsızlanan Selahattin Demirtaş’ı ziyaret için telaşla yola çıkan ailesi trafik kazası geçirdi; annesi, babası, kız kardeşi toplam 8 kişi yaralandı. Can kaybının olmaması hepimiz için teselli oldu. Geçmiş olsun dileklerimizi tekrar iletiyoruz.

Bu olay, kamuoyuna mal olmuş bir kişi yaşadığı için gündem oldu. Ancak aynı dramı yıllardır yaşayan binlerce mahkum ve mahkum yakını var.

Evrensel hukuka aykırı olarak; mahkumları ve ailelerini çifte cezalandırmayı amaçlayan uygulamaya derhal son verilmelidir. Bağımsız yargının vereceği kararın dışında hiçbir mahkum ve tutuklu bu yöntemle cezalandırılamaz.

Konuyu 10 Aralık İnsan Hakları Gününde gündeme getirmek ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM’ye bir soru önergesi verdim.

Soru Önergesinde;

İstemleri dışında ailelerinden uzak cezaevine nakledilen kişilerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptıkları başvurusu sonucu, Türkiye sık sık tazminata mahkum edilmektedir.

Bu bilgiler kapsamında;

  1. Tutukluların istemleri dışında ailelerinden uzak cezaevlerine nakledilmelerindeki amaç nedir?
  2. 2002-2019 yılları arasında aynı konuda AİHM’e kaç kişi başvurmuştur?
  3. 2002-2019 yılları arasında aynı konuda AİHM’den kaç kişi tazminat kazanmıştır?
  4. 2002-2019 yılları arasında aynı konuda Türkiye ne kadar tazminata mahkum olmuştur?
  5. Mağduriyetlerin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmakta mıdır?

sorularının yanıtlanmasını talep ettim.

Herkesin insan hakları günü kutlu olsun…"

Yorumlar (0)