CHP'li Kaya: Trabzon bir asırdır demiryolu bekliyor!

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Bütçe Görüşmelerinde Trabzon’un demiryolu, güney çevre yolu, Akçaabat-Düzköy Karayolu, Kemerkaya Tünelleri ve Kanuni Bulvarı sorunlarını dile getirdi.

Vekil Haberleri 20.11.2020, 13:24
CHP'li Kaya: Trabzon bir asırdır demiryolu bekliyor!

Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanı ‘Anadolu bir baştan diğer başa demir ağlarla gerçek manada bizim dönemimizde örülmüştür’ ifadelerini kullanmıştı. Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Gümüşhane; Anadolu değil mi Sayın Bakanım? Buralarda 1 metre demiryolu yok, demir ağı yok” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Plan ve Bütçe görüşmelerinde Trabzon’un ulaşım sorunlarına dikkat çekti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantıda Kaya, şu konulara değindi:

TRABZON BİR ASIRDIR DEMİRYOLU BEKLİYOR

“Sayın Bakanım bugün sizlerden; Trabzon’un 100 yıllık hayali olan Erzincan-Trabzon demiryolu konusunda doyurucu bir cevap almayı umut ediyorum. Daha önce Erzincan-Kelkit-Gümüşhane-Maçka-Trabzon olarak belirlenen ve Sayın Cumhurbaşkanı, bakanlar, AKP milletvekilleri ve AKP Trabzon il başkanı tarafından Trabzon'a "müjde" olarak sunulan ve hayırlı olsun denen Erzincan- Trabzon demiryolu güzergâhının değiştirildiği söylendi. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Eylül 1924’te Trabzon ziyaretinde söylediği; ‘Trabzon'umuzu az zamanda dâhile demir yoluyla birleştirmek nuhbei amalimdir’ sözlerinin üzerinden 96 yıl geçti. Trabzon şehri bir asırdır bu demiryolunu bekliyor.”

TRABZON ANADOLU DEĞİL Mİ?

“Sayın Cumhurbaşkanı geçenlerde Samsun'da yaptığı bir konuşmada, "Anadolu bir baştan diğer başa demir ağlarla gerçek manada bizim dönemimizde örülmüştür" ifadelerini kullanmıştı. Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Anadolu değil mi Sayın Bakanım? Buralarda 1 metre demiryolu yok, demir ağı yok. Bunu siz de iyi biliyorsunuz. Trabzonlu ve Gümüşhaneli vatandaşlarımız kendilerine söz verilen demiryolu çalışmalarının bir an önce başlamasını ve yüzyıllık hayallerine kavuşmayı beklediğini bildiğinizi biliyor ve soruyorum. Erzincan-Kelkit-Gümüşhane-Torul-Maçka-Trabzon Demiryolu Hattı Projesinin son durumu nedir? Bu projeden vazgeçilerek güzergâhın kaydırılacağı iddiaları doğru mudur? Bu sorular aylardır Trabzon ve Gümüşhane’de tartışılıyor ve herkes merak içinde konunun netleşmesini bekliyor. Sizden rica ediyorum, bu konuyu bugün burada netleştirelim ve Trabzon ve Gümüşhane’ye “demiryolu hayırlı olsun” diyelim.”

EN ÖNEMLİ İHTİYACIMIZ DEMİRYOLU VE GÜNEY ÇEVRE YOLUDUR

“Sayın Bakanım; Trabzon’un en önemli ihtiyacı nedir deseniz size demiryolu ve Güney Çevre Yolu derim. Sizlerin de bildiği gibi Trabzon’umuz doğu-batı aksına yani sahile sıkışmış durumdadır. Bu şehri güneye doğru büyütmekten başka çaremiz yok. Bu çare de Güney çevre yoludur. Kentimizin kangreni haline gelen trafik sorununun kalıcı çözümü için de Güney Çevre Yolu’nu olmazsa olmaz bir proje olarak görüyoruz. Bu proje 23 yıldır her seçimde Trabzon’a vaat ediliyor. Trabzon’a gelen tüm siyasetçiler bu projeyi konuşuyor. Ancak bir arpa boyu yol alınamıyor. Bakınız; Karadeniz’deki diğer iller güney çevre yolunu Çevre Yolu sorununu çözdüler. Bundan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyorum. Umut ediyorum ki Trabzon’un Güney Çevre Yolu konusu sizin döneminizde çözülür.”

AKÇAABAT-DÜZKÖY YOLU 7 YILDIR BİTİRİLEMİYOR

“Sayın Bakanım; 7 yıl önce yenileme ve düzenleme çalışmalarına başlanılan ve 2020 yılında bitirileceği söylenen Akçaabat-Düzköy karayolumuz hâlâ tamamlanamamıştır. Bu yolun bazı yerlerinde trafik tek şeride mahkûm durumdadır. İki büyük ilçemizi birbirine bağlayan bu yol aynı zamanda Trabzon’un en çok ziyaret edilen yaylalarımızdan Hıdırnebi, Haçkalıbaba ve Kayabaşı yaylalarımızın da güzergâhında bulunuyor. 22,5 km uzunluğundaki yolun, 7 yılda ancak 9 km’lik bölümü yapılabilmiştir. 2020’de biteceği söylenen Akçaabat-Düzköy yolumuzun bir an önce bitirilmesi konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.”

KEMERKAYA TÜNELLERİ- TRABZON’A BU KÖTÜLÜĞÜ YAPMAYIN

“Daha önce iptal edildiği söylenen Kemerkaya ucube tünelleri var. Birkaç gün önce bu tünellerin Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından imar planlarına işlendiğini öğrendik. Daha önce iptal edildiği söylenmişti. Meslek odaları ve tüm Trabzon şehri 4-5 aydır bu konuyu konuşuyor ve yüksek sesle bu tünellere itiraz ediyordu. Bilimsel yaklaşımlarla görüşlerini aktaran herkesin ortak kanaati bu tünellerin buraya yapılmaması yönündeydi. Sizden rica ediyorum, Trabzon’a bu kötülüğün yapılmasına müsaade vermeyin.”

KANUNİ BULVARI MAĞDURİYETLERİ GİDERİLSİN

“Ve son olarak Kanuni Bulvarı, Gölçayır, Düzyurt, Gözalan, Kutlugün, Çukurçayır kesimlerinde vatandaşlarımızı mağdur eden sorunların çözümü konusunda da yardımcı olmanızı rica ediyorum.”

Yorumlar (0)