banner773

CHP'li Kaya: Satacak bir şey bırakmadınız, sıra yaylalarımıza mı geldi?

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Hıdırnebi Yaylalarının Cumhurbaşkanı Kararı ile yayla alanı statüsünden çıkarılmasına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 03.02.2021, 12:29
CHP'li Kaya: Satacak bir şey bırakmadınız, sıra yaylalarımıza mı geldi?

Yaylacılığın kadim bir kültür olduğuna ve bu kadim kültürün yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Kaya, “Ülkeyi batıranlar, ülkenin tüm varlıklarını yok pahasına satanlar, hazineyi kurutanlar şimdi de yaylalarımıza göz diktiler. Bu talana göz yummayacağız, susanlardan olmayacağız. Yaşam hakkına ve yaylalarına sahip çıkan halkımızın haklı mücadelesine omuz vereceğiz” dedi.

22.07.2013 tarih ve 201/5204 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Yayla Alanı” olarak ilan edilen Sertkaya Mahallesi’nde bulunan Hıdırnebi-1 Yaylası’nın ve Kuruçam Mahallesi’nde bulunan Hıdırnebi-2 Yaylası’nın 29.01.2021 tarih ve 3461 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Yayla Alanı” statüsünden çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararı Karadeniz Karadeniz’de tepkiyle karşılanırken, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Kaya, şunları söyledi:

YAYLALARIMIZ İMARA MI AÇILIYOR?

“Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde bulunan Hıdırnebi Yaylamız Karadeniz Bölgesi’ndeki en önemli turizm alanlarından biridir. Trabzon’da doğa ve yayla turizmi açısından Uzungöl’den sonra en çok dünyaca ünlü Hıdırnebi Yaylamız, yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Karadeniz’in bu bereketli yaylalarının yayla alanı statüsünden çıkarılması, ‘acaba imara mı açılacak ve betonlaştırılacak mı?’ sorularının sorulmasına neden olmuş, binlerce yıllık kadim kültürümüz olan yaylacılık faaliyetlerinin ve yayla turizminin biteceği endişesini yaratmıştır.”

AYDER'DEN, UZUNGÖL'DEN DERS ALMADINIZ MI?

“AKP hükümetinin yaylalarımızı imara açması sonrasında özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaylacılık ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız büyük mağduriyetler yaşamış; hayvancılık faaliyetleri günden güne azalmıştır. Geçmişte, “Allah’ın verdiği Ayder’i, Uzungöl’ü kirlettik, rezil ettik” itirafında bulunan yöneticiler, yaptıkları hatalardan ders almalı ve artık aynı hataları tekrarlamamalıdır. Doğa harikası Hıdırnebi Yaylamızın da tıpkı diğer yaylalarımız gibi ranta, betona kurban edilmemesini ve sadece fotoğraflardan hatırlanan, çocuklarımıza miras bırakamadığımız güzellikler olarak anılarımızda kalmasını istemiyoruz.”

İNSANLIĞIN YOK OLUŞ PLANI HAZIRLANIYOR

“Doğamızı, yaylarımızı, denizlerimizi, sularımızı, ağaçlarımızı, hayvanlarımızı, bu kıymetli mirası gelecek kuşaklara aktarmak en önemli insanlık görevlerimizden biridir. Kirletmediğimiz, mahvetmediğimiz yer kalmadı. İşin içine beton, çimento, rant girince doğa diye bir şey kalmıyor. Adeta insanlığın kendi yok oluşunu planlıyoruz.”

KİMLİĞİMİZİ KAYBEDİYORUZ

“Buraları imara açmak, doğal ve tarihi değerlerimize ihanettir. Buraları imara açmakla sadece değerlerimizi değil kimliğimizi de kaybediyoruz. Şimdilik buralar imara açılıyor, yarın ne olacağı belli değil. Uzungöl’ü mahvettik diyenler şimdi de yaylalarımızı mahvediyor. Bu talana sessiz kalmayacağız”

KANUNLARA UYULMUYOR

“Buralar doğal sit alanları olduğu için korunması gereken alanlar. Doğal değerlerimizi korumak için davalar açıyoruz. Yürütmeyi durdurma kararları çıkıyor ama gözünü rant bürüyen iktidar bu yargı kararlarını uygulamıyor. Böyle adalet olur mu?”

VATANDAŞLARIMIZIN DUYARLILIĞI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

“Özetle diyoruz ki en önemlisi yurttaş duyarlılığıdır. Bölgede yaşayan her yurttaşımızın, yaylalarımıza sahip çıkması gerekiyor. Yaylalarımızın amaç dışı kullanımına açılmasını ihanet olarak değerlendiriyoruz. Yaylacılık kadim kültürümüzdür. O kültürü yaşatmak için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Yanlışı görüp susanlardan olmayacağız. Halkımızın haklı mücadelesine omuz vereceğiz.”

KAYA, SORU ÖNERGESİ VERDİ

Kaya’nın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesi ise şöyle;

1- 2013 yılında AKP Hükümeti tarafından “Yayla Alanı” ilan edilen Hıdırnebi-1 ve Hıdırnebi-2 Yaylaları hangi gerekçe ve Cumhurbaşkanı Kararı ile “Yayla Alanı” statüsünden çıkarılmıştır?

2- “Yayla Alanı” statüsünden çıkarılan Hıdırnebi-1 ve Hıdırnebi-2 Yaylalarının imara açılması düşünülmekte midir? Bu konuda hükümetinizin herhangi bir çalışması var mıdır?

3- Hükümetinizin, “Yayla Alanı” statüsünden çıkarılan bu yaylaların satılması yönünde bir planı var mıdır?

4- Trabzon’da “Yayla Alanı” statüsünde bulunan kaç tane yayla vardır?

5- Trabzon’da daha önce “Yayla Alanı” statüsü verilip, bu statüden çıkarılan başka yaylalar var mıdır? Varsa şu anda bu alanlar hangi amaçla kullanılmaktadır?

6- Yaylalarımızın “Yayla Alanı” statüsünden çıkarılarak imara açılmasının, kadim kültürümüz yaylacılığa ve hayvancılığa vereceği zararlar düşünülmüş müdür?

7- Uzungöl ve Ayder’de yaşananlar ortadayken, bu acı tablolardan ders almayan hükümetiniz, Hıdırnebi Yaylası’nı imara açarak aynı hazin sonun hazırlığını yapmakta olduğunun farkında değil midir? Hıdırnebi’de yaşanacak olası doğa katliamlarının sorumluluğunu ve vebalini üzerinize alacak mısınız?

Yorumlar (0)