CHP'li Kaya: Fiyatlar sabit tutuluyor gramajlar azalıyor

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, marketlerde satılan ürünlerin gramajlarının düşürüldüğünü ancak fiyatın sabit tutularak gizli zam yapıldığını dile getirdi. Kaya, “Türkiye’de artık iki türlü zam yapılıyor. Biri fiyatları arttırarak yapılıyor diğeri gramajları azaltarak. Ama sonuçta ikisi de zam olarak vatandaşın kesesine, evine, mutfağına yansımış oluyor” dedi.

Vekil Haberleri 23.01.2021, 12:14
CHP'li Kaya: Fiyatlar sabit tutuluyor gramajlar azalıyor

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, marketlerde satılan birçok ürünün gramajlarının azaltıldığını fakat fiyatlarının sabit tutulduğunu söyledi. Bu yöntemle görünürde yapamadıkları zammı gramajı azaltarak yaptıklarına ve bunu da vatandaştan sakladıklarına dikkat çeken Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

NORMAL ZAMLAR YETMİYOR BİR DE GİZLİ ZAM YAPILIYOR

“Birçok ürünün gramajları düşürüyor, fiyatı sabit tutularak zam yapılmadı algısı yaratıyorlar. Her şeyin fiyatları arttı, bu zamlar yetmemiş gibi bazı firmalar çaktırmadan ürün gramajlarını düşürerek de zam yapıyorlar. Vatandaşlarımız aynı ürünü aldığını sanıyor ama durum hiç de öyle değil. Trabzon’da bir markete girdik ve ürünlerin eski gramajları ile yeni gramajlarını sorduk, gerçeği öğrendik. 69 gramlık bir bisküvi 61 grama düşürülmüş ve fiyatı sabit tutulmuş. Oysa Bisküvi 8 gram azalmış. Benzer bir yöntemle geçtiğimiz günlerde ekmeğe zam yapılmıştı. 280 gramlık ekmeğimiz 230 grama düşürülerek fiyatı 2 lirada sabit tutulmuştu. Vatandaşın aldığı ekmeğin fiyatı değişmemişti ama ekmek 50 gram eksilmişti. Aslında bu ekmekte yüzde 22 zam demekti. Marketteki pudinge bakıyorum, 75 gramdı, 70 grama düşürülmüş fiyatı değiştirilmeyerek zam gizlenmiş. 45 gramlık kek 40 gram olmuş ama fiyatı sabit kalmış. Siz marketinize gidip aynı keki aynı fiyata aldığınızı zannediyorsunuz ama kekinizden 5 gram eksilmiş olduğu gerçeği sizden saklanmış oluyor.”

VATANDAŞIN KESESİNE, MUTFAĞINA YANSIYOR

“Fırıncılarla gramajların azaltılması konusunu konuştuk, kendi açılarından haklılar. Unun çuvalına son 1 yılda yaklaşık 80 lira zam gelmiş. Bunun yanında işçilik maliyetleri, elektrik, su, doğalgaz maliyetleri artmış. Zorunlu olarak ekmeğe zam yapmışlar. Vatandaşlarla konuşuyoruz aynı oranda gelirleri, maaşları artmamış. Temel sorun bu. Her şeye zam yapıldığı yetmiyor bir de gizli zamlar yapılıyor. Ürünlerin gramajı düşürülüyor, vatandaşın haberi olmuyor. Yani gramaj azaltılarak yapılan zamlar bir şekilde örtülmüş oluyor. Türkiye’de bugün maalesef vatandaşlara gerçekler anlatılmıyor. Zamlar yapılıyor yetmiyor, gramajlarla oynanıyor yetmiyor yapılan zamlara ‘fiyat güncellemesi’ deniyor.

GİZLİ ZAMLAR DENETLENMELİ

“Herkes şunu bilsin ki artık iki türlü zam var. Biri fiyatları arttırarak yapılan zamlar diğeri de gramajları azaltarak yapılan zamlar. Ama sonuçta ikisi de zam olarak vatandaşın kesesine, evine, mutfağına yansımış oluyor. Olan vatandaşa oluyor. Gizli zam yapılan ürünlerin denetlenmesi ve bu gizli zamlardan vatandaşlarımızın haberdar edilmesi gerekiyor."

Yorumlar (0)