CHP'li Kaya: Çaykur'u Özelleştirmek İçin Zemin Mi Hazırlanıyor?

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda Çaykur’a ilişkin görüşmelerde bir konuşma yapan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, kar etmesi beklenen kurumun 2018 yılında büyük zarar ettiğine dikkat çekerek, “Bu bahaneyle kurumun özelleştirilmesinin kapısı mı aralanıyor, buna bir altyapı mı hazırlanıyor?" dedi.

Vekil Haberleri 07.11.2019, 14:05
CHP'li Kaya: Çaykur'u Özelleştirmek İçin Zemin Mi Hazırlanıyor?

Kurumun 2018 yılında 47 milyon dolayında bir kar etmesi hedeflenirken, 657 milyon zarar ettiğinin altını çizen Kaya, şöyle devam etti:

“Bu nasıl olabilir?

Çay üreticisi ve bölge için bu kadar önemli bir kurum nasıl bu kadar zarar edebilir?

Çaykur tarihinde ilk kez böyle büyük bir zarar yazdı. Tam da Çaykur özelleştirilecek haberlerinin konuşulduğu bir dönemdeyiz.

Şunu mu düşünmemizi istiyorlar,

Biz ne kadar çabalarsak çabalayalım bu kurum kâr değil, zarar ediyor. Bu bahaneyi mi zihinlerimize yerleştirmeye çalışıyorlar?

Çaykur'un özelleştirilmesi gibi bir konu konuşuluyor.

Sizler de duymuşsunuzdur. Toplumda, ne yaparsak yapalım bu kurumun kâr etme şansı yok.

O nedenle özelleştirelim, elden çıkaralım, algısının yayılması mı sağlanmaya çalışılıyor. Özelleştirmeye bir altyapı, bir zemin mi hazırlanıyor?

Bu konunun aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum.”
 

“NİYE ATAMA YAPILMIYOR?”

Kuruma halen bir genel müdür ataması yapılmadığını bu görevin 1 yıldır vekaleten yürütülmesinin de yanlış olduğunu dile getiren CHP’li Kaya, “Çaykur, bu kadar önemli bir kurum, genel müdür ataması neden yapılmıyor?” diyerek şunları söyledi:

“Konunun muhataplarına aslında bunu soruyorum. Bölge için, bölge insanı için bu kadar önemli bir kuruma genel müdür ataması neden geciktirildi, neden bugüne kadar yapılmadı? Daha önceki genel müdür bildiğimiz kadarıyla siyasete atılmak için görevinden istifa etmiştir. Çaykur’a genel müdür ataması yapılırken de, Çaykur'u bilen, çayı bilen, üretimi bilen, çay üreticisinin ve Çaykur çalışanlarının sorunlarını bilen, bu sorunları çözmek ve Çaykur’u yüceltmek isteyen bir anlayışı oraya genel müdür olarak atamak gerekiyor.

Siyasete ilgi duyan insanların bu tür makamları işgal etmesini doğru bulmuyorum.
 

MEVSİMLİK ÇAY İŞÇİSİ

Bir de çaylıkların gençleştirilmesi konusu var. Bu konunun da öncelikle ele alınması gerekiyor. Çaykur’da çalışan mevsimlik işçi arkadaşlarımız var, çalışma süreleri 6 ay ve 6 aydan az. Çalışma sürelerinin kısalığı nedeniyle çok dertliler, geçinemiyorlar. Çalışmak istiyorlar. Bunu bizlere de iletiyorlar, sizler de bilgi sahibisiniz. Bu insanlar marifetiyle, bu insanların çalışma sürelerini uzatarak yaşlanan çaylıkların yenilenmesi, gençleştirilmesi faaliyetleri yürütülemez mi?” Bu konunun da önemle ele alınmasını rica ediyoruz."

Yorumlar (0)