CHP'Lİ KASAP: “TÜRKİYE, İTALYA OLMAMALI!”

CHP Kütahya Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Fazıl Kasap, dünyayı kasıp kavuran yeni tip Korona virüs salgınına (Kovid-19) karşı Türkiye’nin geç kaldığını belirterek, “zaman kaybetmeden çok acil önlemler almamız gerekiyor” dedi.

Vekil Haberleri 23.03.2020, 11:28
CHP'Lİ KASAP: “TÜRKİYE, İTALYA OLMAMALI!”

Kasap, 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de 1 olan vaka sayının, 22 Mart 2020 tarihi itibarıyla 1.236’ya yükseldiğini ve 30 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, son verilere göre Türkiye; İran ve İtalya hattında ilerliyor dedi.

TEST SAYISI YETERSİZ

Yapılan test sayısının yetersiz olduğunu belirten Kasap, 83 milyonluk ülkede 11 Mart tarihinden bugüne kadar sadece 20 bin 345 test yapıldığını ve test sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çekerek şöyle dedi:

“Toplamda 20 bin 345 test çok yetersiz. Güney Kore'de günde 20 bin test yapılıyor. Test sayıları bu şekilde devam ederse, salgın İtalya boyutuna ulaşacaktır. Bunun önüne geçmek için yaygın test yapılmalı ve bu testler Türkiye’nin dört bir tarafına dağıtılmalı. Türkiye, İtalya olmamalı.”  

VAKA SAYISI OLAN İLLER AÇIKLANMALI

Vaka sayısı olan illerin açıklanması gerektiğini söyleyen Kasap, Sağlık Bakanlığının tanısı doğrulanmış olguların ikamet ettikleri il ve ilçelere göre, yaş ve cinsiyete göre dağılımlarını ve bugün itibarıyla ülkemizde kaç ilde ve kaç merkezde test yapıldığının açıklanması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

“Hasta sayısındaki artış dikkate alındığında Sağlık Bakanlığı vaka sayısı olan illeri açıklamalıdır. Açıklanan illere göre yoğun bakım ünitelerindeki yatak ve ventilatör sayılarının yeterli olup olmadığı konusunda acil çalışma yapılmalı ve en önemlisi yoğun vaka olan şehirler karantinaya alınmalıdır.”

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ALKIŞLAMAK YETMEZ, HAKLARINI TESLİM ETMELİYİZ

Zor şartlar altında görev yapan sağlık çalışanlarının haklarının teslim edilmesi gerektiğini belirten Kasap, başta atama bekleyen sağlıkçıların bir an önce atanması ve KHK’lılar dâhil, emekli sağlık personelinin bu zorlu süreçte hukuki düzenleme ile göreve çağrılması gerektiğini söyledi. Kasap, aile hekimleri başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının hastalığın kendilerine bulaşmasını önleyecek koruma malzemelerinin de Sağlık Bakanlığı tarafından bir an önce temin edilmesi ve sağlık çalışanlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak önlemlerin acilen alınması gerektiğini söyledi.  

SOKAĞA ÇIKIŞLAR SINIRLANDIRILMALI

Türkiye’de alınan önlemlerin yetersiz kaldığına ve vaka sayısının her gün arttığına dikkat çeken Kasap; salgının yayılmasının önlenmesi için sokağa çıkışların sınırlandırılması ve bunun sadece 65 yaş üstü vatandaşlarımızla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek şöyle dedi:

“Hala hastanelere akın ediyor insanlar, bunun önüne geçilmeli. Şüpheliler hastaneye gitmemeli, durumunu sağlık birimlerine ulaştırmalı ve evlerinden sağlık ekipleri tarafından alınmalılar. Bu salgının ülkeyi sarmaması için şu an ilk etapta yapılması gereken test ve izolasyondur. Eğer salgın ciddi boyutlara ulaşırsa bizim sadece yoğun bakımlarımız değil hastane yatak sayılarımız bile yeterli gelmeyecektir. Bu gerçeği önümüze koyarak hareket etmeliyiz.”

EVDE KAL DEMEK KOLAY, AMA NASIL?

Virüsün yayılmasını önlemek için evde kalmanın önemini vurgulayan Kasap, çalışmak zorunda olan işe gitmek zorunda bırakılan vatandaşlarımız bu çağrıya nasıl uyacaklar? diye sordu. İktidarı bu konuda adım atmaya çağıran Kasap, tüm vatandaşların iş korkusu yaşamadan kendilerine güvence verilmesini beklediğini söyledi. Elektrik, su ve internet faturalarının 3 ay ertelenmesi başta olmak üzere kamu ve özel sektörde çalışan vatandaşlarımıza güvence verilmesi, işsizlik fonunun bu süreçte kullanılması ve küçük esnaf dâhil, hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerinin zararını karşılamak için çok daha geniş kapsamlı ekonomik tedbirlerin alınması gerekiyor dedi.

Yorumlar (0)