CHP'li Karasu: Şeker Pancarı Üreticileri Üretimden Çekiliyor

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, yüksek maliyet ve fire oranlarıyla karşı karşıya kalan çiftçilerin şeker pancarı üretiminden çekildiğini söyledi.

Vekil Haberleri 19.11.2019, 17:14
CHP'li Karasu: Şeker Pancarı Üreticileri Üretimden Çekiliyor

TBMM’de konuşan Karasu, ‘’Erzincan Şeker Fabrikasının özelleştirilmesiyle, Gümüşhane'nin Şiran ve Kelkit ilçeleriyle birlikte Sivas'ın Akıncılar, Suşehri, Gölova ilçelerinde şeker pancarı üreten çiftçilerimiz ciddi mağduriyet yaşamaktadır.’’ derken,  ‘’Fabrika önce ilçelerde bulunan kantarları kaldırmış, çiftçilerin, ürettiği pancarı 100-150 kilometre ileride bulunan fabrikaya nakliye etmesini istemiştir. Fabrikaya pancarını götüren çiftçinin çilesi bitmemiş, fabrika normalde yüzde 9-13 bandında olan fireyi yüzde 30-40'larda kesmeye başlamıştır. Bu şartlarda bölgede çiftçilerimizin pancar üretme şansı kalmamıştır’’ ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’nin Kelkit bölgesinde 2002 yılında 50 bin ton olan şeker pancarı üretiminin bugün 4-5 bin ton civarında seyrettiğini vurgulayan Karasu, ‘’17 yıldır uygulanan yanlış politikalar ve özelleştirmeler çiftçimizi üretimden koparmış, toprağa küstürmüştür. Tarım ve Orman Bakanına soruyorum: Çiftçilerimizin sorunları karşısında çözüm üretmemeye, sorunlarına kulak tıkamaya devam edecek misiniz?’’ diye sordu.
 

Yorumlar (0)