banner773

CHP'li Kaplan: 2020 yılının ilk üç ayında 356 işçi yaşamını yitirdi!

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Kaplan, Covid-19 salgını nedeniyle milyonlarca emekçinin ekonomik anlamda çok büyük bir yıkıma uğradığını dile getirirken, AKP Hükümeti’nin istihdam politikasının sınıfta kaldığını ifade etti.

Vekil Haberleri 30.04.2020, 12:01
CHP'li Kaplan: 2020 yılının ilk üç ayında 356 işçi yaşamını yitirdi!

“AKP HÜKÜMETİ İŞTEN ÇIKARMANIN YOLUNU SÖZDE KAPATIRKEN ÜCRETSİZ İZİN İLE EMEKÇİLERİ AÇLIĞA MAHKÜM ETTİ!”

Milletvekili Kaplan, “Koronavirüs tedbirleri nedeniyle AKP Hükümeti işten çıkarılmaları 3 ay yasaklayıp, ertesi gün “ücretsiz izin” ile emekçileri açlığa mahkûm etti. İşten çıkarma yok ama ücretsiz izin ile emekçiye başının çaresine bak politikası ne yazık ki yine işçiyi değil işvereni korudu. Milyonlarca emekçi, bir aydan fazla bir süredir ücretsiz izin ile evlerinde kalıyor. Kirası, faturası, borcu olan milyonlarca emekçi zor günler geçiriyor. Günlük yevmiye ile çalışanlar, garsonlar, berberler, kuaförler, işletme sahipleri ve daha birçok emekçi mağduriyet yaşıyor” dedi.

2020 YILININ İLK ÜÇ AYINDA 356 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ!

Kaplan, “Emekçinin en temel hakkı olan iş güvenliği ülkemizde yok hükmünde. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporlarına göre 2020 yılının ilk üç ayında 356 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçilerden 60’ı Koronavirüs nedeniyle hayatlarını kaybetti. Maalesef iş güvenliği hükümleri bir kağıt parçasından ibaret, uygulanırlığı yok ve hükümetin de denetlediği yok Sermayenin, yandaşın, patronun yanında olmayı şiar edinmiş AKP Hükümeti, işçinin emekçinin yanında değil” diye ifade etti.

“BU BELİRSİZLİK EMEKÇİYE KORKU YAŞATIYOR!”

AKP’nin pandemi süreciyle birlikte ekonomiyi iyi yönetemediğini dile getiren Kaplan, açıklamasının devamında “Bu sürecin sonunda zaten var olan ekonomik kriz daha da büyüyecek. Milyonlarca işsiz yurttaşımız, milyonlarca yevmiye ile çalışan vatandaşımız var. Ekmek alamayacak hale gelen, gece yatağa aç giren yurttaşlarımız var ancak olayı siyasi ranta dönüştürmeye çalışan İktidarın yurttaşlarımızın değil; kendi derdinde olduğunu görüyoruz” dedi.

“ALIN TERİNİN HAKKINI VEREN TÜM EMEKÇİLERİMİZİN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN!”

Ülkemizde, emeğin sömürülmediği, iş kazaları ve cinayetlerinin ‘fıtrat ve kader’ olarak görülmediği, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretle işçinin emeğinin sömürülmediği, insanca yaşam, eşit ve adaletli bir şekilde emeği en kutsal değer gören bir anlayış umudu, özlemi ve mücadelesiyle alın terinin hakkını veren tüm emekçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Yarın sokaklarda değil ama evlerimizde, balkonlarımızda işçilerimizin ve emekçilerimizin alın terini kutlayacağımız bir 1 Mayıs olacak. Emeği sömürülen, ücretsiz izne çıkarılan, işten çıkarılan, salgın tedbirleri nedeniyle iş yerlerini açamayan, işini kaybetme korkusu yaşayan tüm emekçilerimizin yanındayız. Dün olduğu gibi bugün de Cumhuriyet Halk Partisi olarak eşit, adaletli, insanca yaşam koşullarıyla; ayrımcılık ve emek sömürüsünün olmayacağı bir düzen için her türlü mücadeleyi vereceğimize; her zaman hak, hukuk ve adaletten yana olacağımıza söz veriyorum” diye ifade etti.

Yorumlar (0)