banner773

CHP'li Kani Beko:SGK’da soygun da artıyor ‘kara delik’ de!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2019 yılının ilk 6 ayında 22.8 milyar TL’lik açığı olduğunu hatırlatarak “Sayıştay raporunda ölülere verilen sağlık hizmeti, izinli doktorlara ameliyat yaptırılması gibi usulsüzlüklerle SGK’nın nasıl batırıldığını anlıyoruz!” dedi.

Vekil Haberleri 02.10.2019, 13:00
CHP'li Kani Beko:SGK’da soygun da artıyor ‘kara delik’ de!

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi olan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, SGK’daki ‘açık’ ve ‘kara delikleri’ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na sordu. Kurumun batırıldığını savunan Beko, “Her ne kadar AKP iktidarı kamuoyuna sosyal sigorta kolları ile ilgili olarak gerçekçi olmayan, sanal bir iyilik hali göstermek istese de gerçek durum şudur: Kriz ve dövizdeki artışın sonucu olarak yüzlerce işyeri, fabrika kapanmış ve binlerce işçi işten çıkarılmıştır. Prim ödeyemeyenlerin sayısının giderek artması, kayıt dışı çalışma ve prim alacaklarının tahsil edilememesi ile SGK gelir gider dengesi olumsuz etkilemekte ve ‘’açık’’ artmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunun 2018 yılında toplam 15,7 milyar TL olan açığı, daha 2019 yılının ilk 6 ayında 22,8 milyar TL olmuştur. Sistemi bu hale getiren AKP iktidarı, kendi sorumluluklarını gizlemek için SGK'yı siyasi emellerine malzeme yapmaktadır. AKP Genel Başkanı ise her fırsatta ‘ey SSK seni kim batırdı’ diye sormakta, Kılıçdaroğlu’nun genel müdürlük yaptığı 92-99 yılları arasındaki SSK’nın toplam açığı 2 milyar TL olduğunu belirterek Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’nu yuhalatmaktaydı. Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi rakamları, AKP genel başkanı Erdoğan’ı yalanlıyor! AKP Hükümetleri döneminde Sosyal Güvenlik Kurumunun mali bütçesindeki açık giderek artmış, gelirleri ve giderleri arasındaki dengesizlik kronik hale gelmiştir. SGK'nın resmi verilerinden de açıkça anlaşılmaktadır ki AKP Hükümetleri döneminde (2003-2019 Haziran) bu “açık” toplam 340,5 milyar TL’yi bulmuş ve Cumhuriyet döneminin tarihi ‘SGK açık’ rekorunu kırmıştır” dedi.

 

SGK’DAKİ SOYGUN ‘AÇIK’ VE ‘KARA DELİĞİN’ KANITI!

 

Sayıştay'ın 2018 SGK raporunun ise Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki yolsuzluğun geldiği noktayı ve bu açık ve kara deliğin nedenini ortaya koyduğunu belirten Kani Beko, şu ifadeleri kullandı: “Sayıştay raporuna göre, özel hastanelerde ölülere sağlık hizmeti verildiği, baş dönmesi şikayetiyle giden vertigolu hastaların sezaryen ameliyatı ile tedavi edildiği ve SGK’ya doğum faturası kesildiği, doktorların izinliyken hastalara cerrahi müdahalede bulunduğu ortaya çıktı. Ortopedi ve Travmatoloji branşındaki ameliyat bilgilerinde bir hasta için 1 adet Femoral Stem kullanıldığı belirtilmiş olmasına rağmen faturaya 48 adet yazıldığı, böylece SGK'ya 2 bin 215 TL yerine 106 bin TL fatura kesildiği tespit edildi. Vefat eden hastalara ölümünden sonra sağlık hizmeti ve ilaç faturası kesildiği tespit edilirken 2018 yılında bu şekilde 411 sigortalı için SGK'ya 956 bin liralık ödeme çıkartıldığı öğrenildi. Rapor bunun gibi yolsuzluk örnekleriyle dolu. Biz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na SGK’daki ‘açık’ ve ‘kara delik’lerin neden hala kapatılamadığını, dengeli ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için çalışıp çalışmadıklarını ve alın teri ile çalışan işçi kardeşlerimizin kayıt dışı çalıştırılmasının önlenmesine yönelik bir tedbir alınıp alınmadığını soruyoruz. Sayın Bakanın hem sorularımıza hem de Sayıştay raporunda ortaya çıkan soyguna verecek cevaplarını bekliyoruz.”

 

Yorumlar (0)