CHP'li Kadim Durmaz: Kuruluşun Ve Kurtuluşun Partisi 98 Yaşında

Yollar vardır, meçhulün önümüze serdiği çizgilerdir. Bu yollarda yolcu, talihinin tezgâhında kendi kaderini dokur.”

Vekil Haberleri 08.09.2021, 14:02
CHP'li Kadim Durmaz: Kuruluşun Ve Kurtuluşun Partisi 98 Yaşında

Mustafa Kemal’in Samsun’da başlayıp, buradan Havza’ya, oradan Amasya’ya, Erzurum’a, Sivas’a çıkan ve sonra Ankara’ya, İzmir’e ulaşan yolculuğu böyle bir yolculuktur.

Bu yolculukta, Samsunda yakılan kurtuluş meşalesi, Edirne’den Anadolu’nun her köşesinde elden ele dolaşmıştır…

İşte Cumhuriyet Halk Partisi bu bağımsızlık meşalesidir…

Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık mücadelemizin öncülüğünü yapan Cumhuriyet Halk Partisi 9 Eylül 1923’te Halk Fırkası adıyla kurulmuş, 1924 yılında yapılan ilk kurultayda Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935 yılında yapılan kurultayda ise Cumhuriyet Halk Partisi adını almıştır. Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik ilkeleri 1927 yılında Partimizin temel ilkeleri olarak belirlenmiş, 1935 yılındaki kurultayda Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri eklenerek Partimizin temel ilkeleri altı ok ile simgeleşmiştir.

 Bu ilkeler özgürlük, eşitlik, dayanışma, çoğulculuk gibi çağdaş evrensel değerlerle zenginleştirilmiştir. İşte bu yüzden Cumhuriyet Halk Partisi kuruluş felsefesiyle, ilkeleriyle ve değerleriyle sadece ülkemizin tarihinde değil dünya tarihinde önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir.

Gazi Mustafa Kemal’in  “Benim iki büyük eserim var. Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi” diyerek Cumhuriyetle eş tuttuğu  ”Cumhuriyet Halk Partisi” ;

98 yıldır temel hak ve özgürlüklerin, hukukun, eşitliğin, çoğulcu demokrasinin ve çağdaşlaşmanın teminatı olmaya devam ediyor!

Cumhuriyet Halk Partisi;

Kurtuluş savaşının, ulusal bağımsızlık mücadelesinin ve Anadolu aydınlanma devriminin yegâne temsilcisidir.

Cumhuriyet Halk Partisi kurtuluşun partisidir; çünkü köklerinde vatanın ve ulusun birliğini korumak için emperyalizme karşı milli direniş ve Kuvayı Milliye vardır.

CHP’nin kökeninde, bağımsızlık, emperyalizme karşı oluş, ulusun egemenliği amacı vardır.

Bu kültürle şekillenen CHP kadroları; Cumhuriyet’in kurucu değerleri ve ilkelerine bağlı kalarak, adil ve çağdaş bir hukuk devleti için bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine kararlılıkla devam etmektedir.

Bizler 98 yıl önce şanlı bir kurtuluş mücadelesiyle, yedi düvele karşı kazanılmış destansı zaferlerle bağımsızlığa yürüyen aziz bir milletin evlatlarıyız. Atalarımızdan devraldığımız bu kıymetli emaneti her zamanki heyecan ve kararlılıkla sonsuza kadar koruma ve kollama azmi taşıyoruz.

CHP, kurulduğu yıllarda nasıl bir umut ve aydınlık ışığı olmuşsa; bugün de tüm halkımızın umudu olmaya devam etmektedir.

Bu inanç ve kararlılıkla, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ü, merhum Genel Başkanlarımız İsmet İnönü ile Bülent Ecevit’i, Aydın Güven Gürkan’ı ve tüm aziz şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyor, 9 Eylül ruhunu bugünlere taşıyan bütün parti emekçilerimizi saygıyla selamlıyorum. Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi! 

Yorumlar (0)