banner773

CHP'li İsmail Atakan Ünver, mağduriyet yaşayan esnafın sesi oldu!

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de esnafın sorunlarına ilişkin konuşma yaptı. “Suriyelilere 40 milyar dolar harcayanlar, esnafa 4 milyar dolar harcayamadı.” dedi.

Vekil Haberleri 17.07.2020, 12:17 17.07.2020, 12:26
CHP'li İsmail Atakan Ünver, mağduriyet yaşayan esnafın sesi oldu!

Meclis’te yaptığı konuşmada esnafın gündemini, sorunlarını ve taleplerini dile getiren CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, görüşülen kanun teklifinin pandemi sürecinde getirilen diğer kanun teklifleri gibi vatandaşın güncel ve acil sıkıntılarına çözüm üretmediğini ifade etti.

 İşsizliğin arttığını, çiftçinin kan ağladığını, esnafın iş yapamadığını söyleyen Ünver: “Pandemi sürecinden en büyük zararı gören esnafların sorunlarına çare üretecek bir düzenlemeyi getirebilirdiniz ama ısrarla getirmiyorsunuz. Neden? Çünkü sizin milletin derdiyle, esnafın derdiyle, çiftçinin derdiyle ilginiz yok, sokaktaki feryada kulaklarınız tıkalı.” dedi.

VERDİĞİNİZ PARA BAĞ-KUR’A YETMİYOR

Pandemi sürecinde 3 ay süreyle kapalı kalan 256 bin iş yeri sahibinin hiçbir gelir elde edemediğini ve bunun yanı sıra olağan iş yeri giderleri ve ailelerinin geçimini sağlamak zorunda olduklarını dile getiren Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bakanlarınız ekrana çıkıp ‘Esnafa bin lira verdik.’ diye övünüyorlar. Bin lira neye yarar? Esnaf BAĞ-KUR'unun bir aylığı 1.033 lira. Verdiğinizi söylediğiniz para, bir aylık BAĞ-KUR primine bile yetmez. Sonra ‘Kredi verdik.’ diyorsunuz. Nasıl kredi? Faizli kredi. Esnafın kazandığı ne ki kredi borcunu ödesin? Esnaf ve sanatkârlarımız, evlerine ekmek bile götüremiyor; kredi borcunu, vergisini, sosyal güvenlik primini nasıl ödeyecek?”

KAHVECİ VE BERBERİN SESİNİ DUYUN

Kahveci esnafının 1 Haziran’da iş yerlerini açmasına izin verildiğini fakat oyun oynatılmasına hâlen izin verilmediğini belirten Ünver; “Milletimizin bir kültür değeri olan kahvehanelerde oyun oynanmazsa sadece çay satışıyla o iş yerleri ayakta durabilir mi? Aynı şekilde berber ve kuaförlerin de iş yerleri 1 Haziran’da açtırıldı ama sakal tıraşına hâlen izin verilmemektedir. Berber esnafımız; ‘Saç tıraşı ayda bir olur. Onu da zaten millet yokluktan atlatıyor. Sakal tıraşı her gün ya da iki güne bir olur. Sakal tıraşı yapmazsak çalışmamızın da bir anlamı yok. Bir günde 1 ya da 2 saç tıraşıyla akşamı ediyoruz, günde 30 lira, 40 lira, 50 lirayla biz nasıl yaşayacağız.’ diyor.” şeklinde konuştu.

ESNAFA ACİL NAKİT DESTEĞİ

Esnaf ve sanatkârların "Ben, kırk yıl devlete vergi ödedim, sosyal güvenlik primi ödedim ama devlet bana kırk gün bakamadı." diye feryat ettiklerini aktaran CHP Karaman Milletvekili Ünver; “Vatanı, milleti için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan esnafımıza, sanatkârımıza bu sözü söyletmeye kimin hakkı var? Sosyal devlet böyle mi olur?” diye sordu. Esnaf için gerekli tedbirlerin alınarak pandemiye uygun yöntemlerle sınırlamaların kaldırılması gerektiğini ifade eden Ünver; “Yapılamıyorsa da esnaflarımıza acil nakit desteği sağlanmalıdır.” diye konuştu.

TALEPLERİ DİLE GETİRDİ

Ünver, esnaf ve sanatkârlar için acilen hayata geçirilmesi gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı: “Esnafın en önemli gider kalemlerinden olan iş yeri kiraları devlet tarafından ödenmeli veya desteklenmelidir. Esnafın BAĞ-KUR primleri devlet tarafından ödenmeli ya da faizsiz ve cezasız ötelenmelidir. Mülk sahibi tarafından ödenmesi gerekirken uygulamada kiracı esnaf tarafından ödenen iş yeri kira stopajı kaldırılmalıdır. Esnaflara hibe niteliğinde doğrudan nakit desteği sağlanmalıdır. Esnafa verilen kredilerin faizleri silinmelidir. Derhâl esnaf sicil affı çıkarılmalıdır.”

SİZ KİMİN İKTİDARISINIZ?

Konuşmasının sonunda esnafın hibe desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Ünver; “Pandemi yokken Suriyelilere 40 milyar dolar harcamakla övünen, gerekirse bir 40 milyar daha harcayacağını söyleyenler, Türkiye'deki 1 milyon 800 bin esnaf ailesine bu miktarın, yani 40 milyar doların onda 1'in yani 4 milyar doları hibe olarak harcayabildi mi? Nerede, harcayamadılar. O zaman soru şu: Siz kimin iktidarısınız, kime hizmet ediyorsunuz?” dedi.

Yorumlar (0)