CHP'li İlhan: “Vatandaştan vergi alınıyor, yandaş beton ihalecilerine kur farkı eklenerek döviz ile ödeme yapılıyor!”

İLHAN, iktidarın halkı yok sayan akıl almaz ve göz göre göre yaptığı uygulamaların, politikaların resmen çığırından çıktığına dikkat çekerek yap-işlet-devret hususunda da aynı şuursuzlukların söz konusu olduğuna değindi ve eleştirilerinde ilk olarak şunlara yer verdi.

Vekil Haberleri 26.10.2021, 16:15
CHP'li İlhan: “Vatandaştan vergi alınıyor, yandaş beton ihalecilerine kur farkı eklenerek döviz ile ödeme yapılıyor!”

İLHAN, iktidarın halkı yok sayan akıl almaz ve göz göre göre yaptığı uygulamaların, politikaların resmen çığırından çıktığına dikkat çekerek yap-işlet-devret hususunda da aynı şuursuzlukların söz konusu olduğuna değindi ve eleştirilerinde ilk olarak şunlara yer verdi: “Ulaşımın temel ayakları olan köprü, yol ve havalimanında modern Deli Dumrul'luğu beton çeteleri aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti'ndeki her vatandaşa yaşatan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Çünkü geçilmeyen yol ve köprünün, kullanılmayan havalimanının garanti ödemeleri devlet tarafından vatandaşlardan alınan vergilerden elde edilen gelirlerle yandaş beton ihalecilerine hem de kur farkı eklenerek verilmekte ayrıca yerli ve millilikte kimseye pabuç bırakmayan AKP iktidarı tarafından döviz üzerinden ödenmektedir.”

 

YAP-İŞLET-DEVRET UYGULAMASINDAKİ ÖDEMELER DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞLE DOĞRU ORANTILI OLARAK ARTMAKTADIR.

 

İLHAN, son süreçte dövizde ciddi yükselişlerin yaşandığına işaret ederek bu durumun olumsuz yansımalarının olduğunu belirtti ve hali hazırdaki kötü ekonomik gidişat içinde iktidarın iktisat ve hesap bilmez tavrının ülkeyi büyük boyutlu sıkıntılara sürükleyeceğine vurgu yaparak eleştirilerini şu şekilde sürdürdü: “Maalesef şu ana kadar 5 tane YİD projesi için geçiş garantisine istinaden ödenen para 4.3 milyar dolar. Bakınız, 2020 yılından 2021 yılına devreden hazine garantili borç tutarı rekor bir artışla 114.4 milyardan 151,3 milyar liraya yükseldi. Neden bu kadar büyük bir artış olduğunu sorgularsak basit ama çok can acıtıcı bir cevap olan döviz kuru farkına ulaşırız. Peki, ne olacak bu durum, hele ki 2021 döviz kuru rekor üstüne rekor tazelerken hazine garantili borçların 2022'ye devrini düşünmek bile ürkütücü. Maalesef hazine garantili kamu özel işbirliği kapsamındaki YİD'lerin borç ödemelerindeki riskler de dövizdeki yükselişle doğru orantılı olarak artmakta.”

 

ÜLKE KAYNAKLARI BİRİLERİNİN SİYASAL BEKASI VE ŞÜREKALARI İÇİN DÜŞÜNCESİZCE VE HİÇ TEREDDÜT ETMEDEN KULLANILMAKTADIR.

 

Son olarak CHP Milletvekili İLHAN, iktidarın kendi geleceği ve siyasal çıkarı adına yandaşları, ortakları için ülke kaynaklarından hesapsızca sağladığı desteklerin, halkın aklıyla alay etmekten ve açlıkla, yoklukla, işsizlikle mücadele veren halkın hakkını gasp etmekten öteye gitmediğini ifade ederek bu hususun durmaksızın “artık yeter” dedirtecek noktaya geldiğinin altını çizdi ve değerlendirmelerini şu sözlerle noktaladı: “Kısacası bu rakam zaten krizlerle mücadelede pes etme noktasına gelen ekonomimize ve bankacılık  sistemimize ne yazık ki başkaca büyük bir tehlike oluşturacaktır zira ihaleciler hükümetin kendilerine şu ana kadar sağladığı 4 milyar dolarlık garanti kıyaklarıyla bile borçlarını ödeyemezlerse borçlar kamu bankalarının ve devletin yani vatandaşın sırtına yüklenecek. Örneğin, neredeyse hiç kimsenin kullanmadığı, açılmadan önce bile Sayıştay raporlarında 78 milyon euroluk (ki bu paraya 50 şehrimize 300'er kişilik öğrenci yurtları yapılabilirdi) kamu zararı tespit edilen Ankara-Niğde otoyolu için ilgili firmanın hazine garantili kullandığı kredi 1.3 milyar dolar ve bunun 1/5'i yabancı finansman kuruluşlarından sağlanmıştır! 19 yıllık AKP iktidarının ekonomimizi getirdiği bu trajik durumun aziz milletimizce bilinmesi büyük önem arz etmektedir. Çünkü ülke kaynaklarının tamamını tereddütsüz bir şekilde, kendi siyasal bekasının varlığı üzerine kurgulamış bir iktidar ve onlardan beslenen gözlerini para hırsı bürümüş şürekaları var.”

Yorumlar (0)