banner773

CHP'li İlhan Otizmde Erken Tanının Önemine Dikkat Çekti

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan 2 Nisan Dünya Otizim Fakındalık Günü ile ilgili mesaj verdi.

Vekil Haberleri 02.04.2020, 14:47
CHP'li İlhan Otizmde Erken Tanının Önemine Dikkat Çekti

İşte CHP'li İlhan'ın mesajı:

2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizme dikkat çekmek, farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilmiş ve Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak belirlenmiş olan gündür.

Bir bireyin otizm belirtileri taşıyor olması; konuşmasındaki gerilik, iletişim kuramama ve karşısındakini anlayamama, algı zayıflığı, bireylerin aile ve sosyal çevre ile iletişimsel, davranışsal açılardan bozukluk ve eksiklik yaşıyor olması, göz teması kuramaması, tekrarlayan ve aynı tarzdaki davranışlar sergileyerek takıntılı olmaları vs gibi daha çok sayıda sıralanabilecek durumlarla anlaşılmaktadır. Otizmin sebepleri ve tam tedavisi konusunda henüz net bir şey bulunmamakla birlikte otizmde en önemli olan erken teşhistir.

Bu bilgi ve açıklama doğrultusunda otizmin tedavisinde erken tanı ve teşhisin öneminin büyük olduğu bir gerçektir. Erken tanının hemen ardından başlayan ve adım adım ilerleyen eğitim süreci, sosyal gelişimde geri olan ve öğrenme güçlüğü çeken otizmli bireylerin sağlıklı gelişim göstermelerinde büyük bir etken oluşturmaktadır. Yaşamlarının her anında, aile, sosyal çevre ve okul ortamlarındaki uyum ve iletişimlerinde, gelişimsel açılardan önemli farklar yaratmaktadır.

Parlamento çatısı altında gerçekleştirilen çalışmalar arasında yer alan Down, Otizm ve diğer yaygın gelişimsel bozukluklar ile ilgili kurulan TBMM araştırma komisyonunun üyelerinden biri olarak belirtecek olursam; bir yıla yakın bir süre boyunca komisyon çalışmaları kapsamında sürdürülen detaylı saha incelemeleri, araştırmaları yapılarak alanında uzman kişilerle ve söz konusu bireylerin aileleri ile bir araya gelerek gerçekleştirilen görüşmelerin her birinde yaşanılan sorunlar ve tıkanıklık oluşturan her türlü durum üzerine tespitlerde bulunuldu.

Söz konusu bireylerin kazanılması ve toplumdaki yeri bakımından iyileşmeleri yönünden ciddi bir özel eğitim almalarını gerektiren süreçte, ekonomik problemlerle karşı karşıya kalan ailelerin devlet tarafından desteklenmesi, özel eğitim merkezlerinin her şehirde bulunmamasından kaynaklı sıkıntılar yaşayan aileler için bu tarz eğitim veren kuruluşların açılması ve geliştirilmesine yönelik olarak da devletin büyük bir sorumluluk, bilinç içinde olması gerektiği gibi temel olan bir çok unsurun ve eksiğin yer aldığı kanaatine varılmıştır. Ayrıca tüm araştırma, inceleme ve değerlendirmelerin ardından hazırlanmış olan komisyon raporuna da tarafımca eklenen; “engelli çocuğa sahip olan tüm ebeveynlere iş hayatlarında engel oranına bakılmaksızın emeklilik için yıpranma verilmesi” hususu da büyük bir önem arz etmektedir.

Dolayısıyla bu noktada toplumda farklı gelir düzeylerine sahip aileler olduğu düşünüldüğünde yaşanan sorunların, tıkanıklıkların giderilmesi için bu bireylere sahip aileler adına konunun ilerletilmesi, geliştirilmesi yönündeki çalışmalar kapsamında devletin her bir adımda üstlenmesi ve yapması gereken çok sayıda husus yer almaktadır.

Yukarıda belirtilenler ışığında söylemek gerekirse; otizm ya da diğer gelişimsel bozuklukların her biri için erken tanı ve teşhisin ne denli önemli olduğu açıkça ortadadır. Yaşadığımız toplumda her daim bir arada olduğumuz düşünüldüğünde, söz konusu bireyler ve ailelerinin topluma kazandırılması ve ekonomik, psikososyal ya da fiziksel açılardan hem devlet hem de bir arada yaşayan bizlerce desteklenmesi de bir diğer önemli husus olarak yer almaktadır.

Bu düşüncelerle birlikte, hayatımızın içinde yer alan ve bir gerçeğimiz olan, diğer gelişimsel bozukluklar ile otizmi anlamaya çalışarak farkındalıkların artması noktasına dikkat çekmek, iyileştirilmesi yönünde çözümler üretmeye devam ederek katkılar sunmak konunun ciddiyetini görmek ve bilincinde olmaktır diyor, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla hayatın her noktasında farkındalığımızı arttırmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Yorumlar (0)